oct. 01 2013
Soiul de mar urias Mutsu – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Mutsu’
Denumire populara soi de mar: Mutsu
Soiul este obtinut din parintii: Golden Delicios si Indo
Origine: Japonia, 1930-1949
Vigoarea marului Mutsu: Mare
Crestere si fructificare: Soiul de Mar urias „Mutsu” este un soi triploid (3n =51 cromozomi), androsteril (nu polenizeaza cu propriul sau polen), slab polenizator pentru alte soiuri, infloreste la jumatatea sezonului.
Mutsu fructifica pe tepuse si nuieluse iar semischeletul se arcuieste sub greutatea fructelor imense.
Perioada maturarii fructelor: Mutsu este un soi de iarna, final de octombrie.
Marimea fructului: foarte-mare (urias), fructe de peste 250 grame (Vezi fig.) cu un diametru de peste 9 cm. Unele fructe de Mutsu pot atinge si 500 – 600 grame (Vezi fig.).
Culoarea fructului “pielitei”: culoare galben-verzuie cu puncte de rugina mari si rare. Pielita este groasa si cerata. Pe partea insorita poate devenii rumen-palida (Vezi fig.).
Forma fructului: marul mutsu are o forma tronconic-alungita sau cilindrica este un fruct asimetric cu 5 coaste largi si rotunjite.
Gustul: Mutsu are un gust dulce, echilibrat-acidulat, cu aroma echilibrata (in conditii de seceta aroma devine mai intensa).
Pulpa: galbuie, crocanta, ferma, suculenta.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 5 luni si peste 8 luni in conditii de depozitare cu atmosfera controlata.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Boli: oarecum tolerant la fainara marului si putin sensibil la boli ca: focul bacterian si rapanul marului.
Utilizare:
- Mutsu este ideal pentru consum in stare proaspata (mar de desert);
- Mutsu se poate utiliza la gatit (salata de fructe, prajituri, mar copt, placinta, cidru, sosuri, etc.);
- Mutsu se preteaza si la industrializare: suc de mere.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar urias Mutsu – descriere, particularitati