nov. 15 2017

Soiul de par Williams Rosu – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Williams Rosu’

Denumire populara soi de par:  Williams Rosu, Red Bartlett, Max Red

Originar din SUA (in apropiere de Zillah, Washington) a fost identificat in anul 1938, dintr-o variatie mugurala a soiului Williams.

Vigoarea pomului este mare (pom viguros), atinge inaltimi de 5-9 metri in functie de portaltoi.

Inflorire:  perioada de inflorire este tarzie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara-Toamna, 15 august – 15 septembrie

Productia: rodeste pe nuieluse, mladite si tepuse (ramuri scurte prezente pe ramuri lungi).

Marimea fructului:  mijlocie-mare,  fructe de circa 160-220 grame cu diametru de 7 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de culoare rosu-portocaliu. Pielita este subțire.

Forma fructului:  acestea sunt piriforme sau piriforme-alungite (Vezi fig.), asimetrice.

Gustul –  fructul este fin aromat, potrivit de dulce-vinurie;

Pulpa: alba-galbuie, suculenta, foarte fina, fondanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  30 zile  in conditii de depozitare normala si 5 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.

Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitata fiziologica.

Utilizare: fruct de desert/masa, compot, salata, copt, gatit, conserve.

Polenizare: soiul de par Williams Rosu este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) dar poate forma fructe partenocarpic (fara polenizare) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Kaiser (Beurre Bosc), Conference, Abate Fetel, etc.

Inmultire: soiul de par Williams Rosu se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii  parului.

Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), Focul bacterian la par (Erwinia amylovora), etc.

Fig. 1 Parul ‚Williams Rosu’

Fig. 2 Parul ‚Williams Rosu’

Fig. 3 Parul ‚Williams Rosu’

Fig. 4 Parul ‚Williams Rosu’

Fig. 5 Parul ‚Williams Rosu’

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Williams Rosu – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii