nov. 15 2017
Soiul de par Williams Rosu – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Williams Rosu’
Denumire populara soi de par: Williams Rosu, Red Bartlett, Max Red
Originar din SUA (in apropiere de Zillah, Washington) a fost identificat in anul 1938, dintr-o variatie mugurala a soiului Williams.
Vigoarea pomului este mare (pom viguros), atinge inaltimi de 5-9 metri in functie de portaltoi.
Inflorire: perioada de inflorire este tarzie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Vara-Toamna, 15 august – 15 septembrie
Productia: rodeste pe nuieluse, mladite si tepuse (ramuri scurte prezente pe ramuri lungi).
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 160-220 grame cu diametru de 7 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare rosu-portocaliu. Pielita este subțire.
Forma fructului: acestea sunt piriforme sau piriforme-alungite (Vezi fig.), asimetrice.
Gustul – fructul este fin aromat, potrivit de dulce-vinurie;
Pulpa: alba-galbuie, suculenta, foarte fina, fondanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 30 zile in conditii de depozitare normala si 5 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.
Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitata fiziologica.
Utilizare: fruct de desert/masa, compot, salata, copt, gatit, conserve.
Polenizare: soiul de par Williams Rosu este autosteril (nu polenizeaza cu propriul polen) dar poate forma fructe partenocarpic (fara polenizare) si se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri ca: Kaiser (Beurre Bosc), Conference, Abate Fetel, etc.
Inmultire: soiul de par Williams Rosu se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna. Nu are o afinitate pe gutui, motiv pentru care nu se altoieste direct pe acesta (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par sensibil la Rapanul parului (Venturia pyrina), Focul bacterian la par (Erwinia amylovora), etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Williams Rosu – descriere, particularitati