mart. 31 2015
Soiul de mar Redix – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Redix’
Denumire populara soi de mar: Redix
Origine – a fost obtinut la SCDP Voinesti din genitori: Golden Spur x Prima o.p.
Soiul este originar din Romania si a fost omologat in anul 2004.
Soiul Redix este un soi cu rezistenta genetica la rapanul marului (Venturia inaequalis).
Vigoarea pomului: mijlocie-mare
Fructificare standard. Pomul are o productie de 25-30 tone/ha.
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, se coace in a doua jumatate a lui septembrie.
Marimea fructului: mijlocie, fructe de circa 155-160 grame.
Diametrul fructului: este de 6-7 cm
Culoarea fructului “pielitei”: fundalul galben-pai este acoperit pe 80 % de rosu-violaceu, colorarea fructelor continua si in depozit (Vezi fig.).
Pielita: este neteda, cu lenticele punctiforme
Forma fructului: este tronconic-alungita, slab costata asemanator cu starkinson.
Pulpa este alb-galbuie, suculenta, ferma.
Gustul: dulce, acidulat-echilibrat, mar bun la gust.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate peste 3 luni de la recoltare, si 6-8 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata).
Utilizare: consum in stare proaspata (mar de desert), etc.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Boli: rezistenta generala la boli este buna
- Soi cu toleranta la anumite rase de rapan la mar (Venturia inaequalis). Marul Redix este un soi cu cu gena Vf (rezistenta monogenica), gena preluata de la Marul Japonez (Malus floribunda);
- Soiul de mar Romanesc – Redix este tolerant la Fainarea marului (Podosphaera leucotricha).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Redix – descriere, particularitati