Horticultorul.ro

aug. 30 2020

Soiuri de Cirese Pietroase: denumire, coacere, caracteristici fructe, vigoare pom

Majoritatea consumatorilor prefera cirese cu pulpa pietroasa (crocanta),  suculenta si neaderenta la sambure motiv pentru care specialistii amelioratorii au obtinut  numeroase soiuri cu pulpa pietroasa cu perioada de coacere esalonata de-a lungul tuturor epocilor de maturare (timpurie, mijlocie, tarzie).

 

Pentru a obtine soiuri de cirese pietroase (cu pulpa pietroasa-crocanta) specialistii amelioratorii au utilizat varietatile de cires: Cerasus avium subsp. duracina ‚Rubra’ (pentru fructe rosii),  Cerasus avium subsp. duracina  ‚Flava’ (pentru fructe galbene), Cerasus avium subsp. duracina ‚Variegata’ (pentru fructe pestrite – galben cu rosu). (D. Hoza, 2000)

 

Soiurile de cires existente permit o recoltare a cireselor pietroase, esalonata pe un interval de cateva luni in intervalul: 15 mai – 15 iulie (acest interval poate sa varieze cu 2-3 saptamani in functie de zona de cultura, care poate fi mai rece sai mai calda).

 

Soiurile de Cires  se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (cireselor) astfel:  soiuri de cirese cu maturarea  timpurie (ciresele se coc in luna mai), soiuri de cirese cu matuare  mijlocie (1 – 15 iunie), soiuri de cirese  tarzii (15 iunie – iulie).

Culoarea pielitei (epidermei, cojii) cireselor poate fi: alba, alb cu roz, galbena, galben cu rosu,   rosie, rosu-aprins, rosu-inchis, caramizie,   neagra,   pestrita,   vargata, etc.

Ciresele pietroase sunt fructe care nu isi continua maturarea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea cireselor se face la maturitate deplina, dintr-o singura trecere atunci cand au atins caracteristicile specifice soiului (culoare pielita, marime, greutate fruct, gust, continut in zaharuri, etc.).

Soiurile de cirese pietroase sunt utilizate pentru consum in stare proaspata (cirese de masa) sau in industria alimentara pentru obtinerea de preparate ca: gem, dulceata, fructe confiate, suc,  rachiu, etc.

 

CUPRINS:
 
SOIURI DE CIRESE PIETROASE DE MAI (timpurii)
 
Soiul de cires Early Lory

Soiul de cires Bigarreau Moreau

Soiul de cires Bigarreau Burlat

Soiul de cires Merchant

Soiul de cires Spectral
 
SOIURI DE CIRESE PIETROASE CU MATURARE MIJLOCIE: 1-15 iunie
 
Soiul de cires Regina

Soiul de cires Carmen

Soiul de cires Pietroase de Cotnari

Soiul de cires Colina
 
SOIURI DE CIRESE PIETROASE TARZII, 15 iunie – iulie
 

Soiul de cires Armonia

Soiul de cires Daria

Soiul de cires Germersdorf

Soiul de cires Hedelfinger

Soiul de cires Izverna

Soiul de cires Karina

Soiul de cires Katalin

Soiul de cires Kordia

Soiul de cires Lapins

Soiul de cires Maria

Soiul de cires Pietroase galbene Donissen

Soiul de cires Pietroasa mare neagra

Soiul de cires Pietroasa neagra de Cisnadie

Soiul de cires Pietroase Napoleon

Soiul de cires Rubin

Soiul de cires Schneider

Soiul de cires amar Special

Soiul de cires Stella

Soiul de cires Skeena

Soiul de cires Staccato

Soiul de cires Sylvia

Soiul de cires Uriase de Bistrita

Soiul de cires Van
 
SOIURI DE CIRESE PIETROASE AMARE

 

Soiul de cires amar Special

 
SOIURI DE CIRESE PIETROASE DE MAI (timpurii)

 

Soiul de cires Early Lory – origine S.U.A., este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15-25 mai; marimea fructelor mare (7g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, de culoare rosu rubiniu inchis; pulpa pietroasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Bigarreau Moreau – origine Franta, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 mai; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma, usor asimetrica; pielita lucioasa, de culoare rosie la maturitatea de recoltare si rosu foarte inchis la maturitate deplina; pulpa de culoare rosu-inchis, pietroasa, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-usor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Bigarreau Burlat– origine Franta, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20-30 mai; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu foarte inchis; pulpa de culoare rosie, pietroasa, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Merchant origine Anglia, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 mai-5 iunie; marimea fructelor mare (8-9 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), neaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Spectral – origine Romania, este un soi de cires timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 mai-30 mai; marimea fructelor mare (5 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

SOIURI DE CIRESE PIETROASE CU MATURARE MIJLOCIE,  cu maturare in: 1-15 iunie

 

Soiul de cires Reginaorigine Germania, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 iunie-20 iunie; marimea fructelor foarte mare (10-11 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, culoare rosie; gustul dulce, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma discreta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Carmen- origine Ungaria, este un soi de cires cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 5 iunie-15iunie; marimea fructelor mare (10-12 g); forma fructelor cordiforma (in forma de inima); pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis visinie; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta; gustul dulce-echilibrat (aciditate-zaharuri); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mica-mijlocie.

 

Soiul de cires Pietroase de Cotnari (Boambe de Cotnari) – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7,5 g); forma fructelor aproape cordiforma; pielita de culoare galbena, acoperita cu roz-rosiatic; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in prepararea de dulceata sau compot; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Colina – origine Romania, este un soi de cires cu maturare mijlocie-tarzie, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie (6-6,5 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosiatica, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (prepararea de dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.

 

SOIURI  DE CIRESE PIETROASE TARZII, maturarea are loc in: 15 iunie – iulie

 

Soiul de cires Armonia –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor cordiform-rotunjita; pielita lucioasa, de culoare galbena acoperita cu rosu aprins pe circa 80-90% din suprafata; pulpa pietroasa (crocanta), galbena, neaderenta la sambure; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Daria – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7 g); forma fructelor tronconica; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rozie, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si in industria alimentara (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Germersdorf (Bigarreau Germersdorf)– origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor mare (7-7,5 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa, suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Hedelfinger (Hedelfinger Riesenkirsche)– origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor supramijlocie-mare (6,5-7 g); forma fructelor cordiform-alungita; pielita groasa, lucioasa, de culoare rosu-rubinie; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosu inchis; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Izverna (Isverna)– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mijlocie-mare (6-7,5 g); forma fructelor sferica, cu varful trunchiat; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosie; gustul dulce-slab acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Karina – origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (9-10 g); forma fructelor ovoida; pielita lucioasa, de culoare rosu rubiniu foarte inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Katalin – origine Ungaria, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (8-9 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita groasa, lucioasa, de culoare rosu rubiniu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosu inchis; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Kordiaorigine Cehia, este un soi de cires cu maturare tarzie, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (9-10 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, culoare rosu sangeriu, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat (aciditate-zaharuri), cu aroma discreta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si industrializare (gem, dulceata, compot); vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Lapins –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (4-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa de culoare rosie-rozie, crocanta (pietroasa), suculenta; gustul dulce foarte aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Maria – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma; pielita subtire, lucioasa, de culoare rosu inchis; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosie, cu suculenta medie; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata si in industria alimentara (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Pietroase galbene Donissen– origine Germania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mijlocie (4,5 g); forma fructelor cordiforma; pielita lucioasa, de culoare galbena; pulpa pietroasa (crocanta), cu suculenta medie, de culoare galben-albicioasa, neaderenta la sambure; gustul dulce usor astringent; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Pietroasa mare neagra (Grosse schwarze Knorpelkirsche)– este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor sferic-cordiforma; pielita lucioasa, de grosime medie, culoare rosu inchis-neagra; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare roz-rosiatica, semiaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Pietroasa neagra de Cisnadie (Pietroasa neagra Pitz)– este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma tronconice; pielita lucioasa, subtire, culoare rosu inchis-neagra; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Pietroase Napoleon –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (7-8 g); forma fructelor cordiform-alungita; pielita lucioasa, de culoare alb-galbuie, cu nuante rosii pe partea insorita; pulpa pietroasa (crocanta), neaderenta la sambure; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Rubin– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiforma, cu varful rotunjit; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, aderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Schneider –este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-5 iulie; marimea fructelor foarte mare (8-10 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita lucioasa, de culoare rosu-rubiniu-inchis, rezistenta la crapare; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau industrializare (compot); vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires amar Special – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-25 iunie; marimea fructelor mare (6 g); forma fructelor sferica-reniforma; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis-negru; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosu sangeriu inchis, suculenta; gustul amar; fructele sunt in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Stella– origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20-30 iunie; marimea fructelor supramijlocii (6-6,5 g); forma fructelor ovoid-alungita, asimetrica, cu varful alungit; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata sau in prepararea de dulceata sau compot; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Skeena – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare  (peste 8 g); forma sferica-usor aplatizata; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), semiaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Staccato – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 30 iunie-10 iulie; marimea fructelor foarte mare  (10-11 g); forma cordiforma; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (crocanta), rezistenta la crapare; gustul foarte dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de cires Sylvia–este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor foarte mare (8-10 g); forma fructelor sferic-aplatizata; pielita lucioasa, de culoare rosu aprins; pulpa pietroasa (consistenta) de culoare rosie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de cires Uriase de Bistrita– origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (8-8,5 g); forma fructelor sferica-ovosferica, simetrica; pielita lucioasa, de culoare rosu-inchis; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare rosie, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de cires Van – origine Canada, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor sferica-usor aplatizata, cu varful trunchiat; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis stralucitor; pulpa pietroasa (crocanta), suculenta, de culoare roz-rosiatica, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 
SOIURI DE CIRESE PIETROASE AMARE
 

Soiul de cires amar Special – origine Romania, este un soi de cires tarziu, perioada maturarii fructelor intre 15 iunie-25 iunie; marimea fructelor mare (6 g); forma fructelor sferica-reniforma; pielita lucioasa, de culoare rosu inchis-negru; pulpa pietroasa (crocanta), de culoare rosu sangeriu inchis, suculenta; gustul amar; fructele sunt in industria alimentara (dulceata, fructe confiate); vigoare pom mijlocie.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Cirese Pietroase: denumire, coacere, caracteristici fructe, vigoare pom

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.