Horticultorul.ro

sept. 06 2021

Soiuri de coacaz negru cu coacere tarzie

Fructele de coacaz sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul negru pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des sau mai rar, in functie de soi.

In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz negru pot fi impartite in:

♦  Soiuri cu maturitate/coacere timpurie: 1-10 iulie;

♦  Soiuri cu maturitate/coacere mijlocie:  11-20 iulie;

♦  Soiuri cu maturitate/coacere tarzie:  20-31 iulie.

In functie de diametrul bacelor, fructele pot fi: mici (sub 8mm), mijlocii (8-12 mm) si

◊  Soiul Daniel de Septembrie – soi de coacaz negru, cu capacitate mare de lastarire in zona coletului, vigoare mijlocie; soi cu maturitate tarzie (soi tardiv); ciorchinele este mediu-mare, cu 7-14 bace, dimensiune bace mari,  forma sferica; pielita subtire, de culoare neagra-albastruie; pulpa verzuie, suculenta; gustul dulce-acidulat foxat.

◊  Soiul Mendip Cross – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare slaba; soi cu maturitate tarzie (soi tardiv); ciorchinele are dimensiune medie, cu 8-12 bace, dimensiune bace mare, forma sferica; pielita de culoare neagra-albastruie; gustul dulce-acidulat, slab foxat, soi de coacaz  productiv.

◊  Soiul Ronix– soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate tarzie (soi tardiv); ciorchinele este de lungime mijlocie, dimensiune bace mica-mijlocie, forma sferica; pielita de culoare negra; fructe foarte dulci, mai ales in anii secetosi; soi cu rezistenta la boli (fainare, rugina), sensibil la antracnoza.

◊  Soiul Ruben – soi de coacaz negru originar din Polonia (2005), cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate tarzie (soi tardiv); ciorchinele este mediu, dimensiune bace mare, forma sferic – usor turtita; pielita de culoare neagra-albastruie; pulpa  suculenta, verde deschia, cu consistent medie; gustul dulce-acrisor; soi de coacaz foarte productiv, cu rezistenta mare la inghet si boli (fainare, rugina si putregai).

◊  Soiul Tiben – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate tarzie (soi tardiv); ciorchinele este mare; dimensiune bace mijlocie, forma sferica; pielita de culoare neagra; soi de coacaz foarte productiv.

◊  Soiul Tenah – soi de coacaz negru cu vigoare medie, capacitate mica de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate tarzie (soi tardiv); ciorchinele este mare; dimensiune bace mare; forma sferica; pielita de culoare neagra – albastruie lucioasa; pielita de grosime medie; soi de coacaz foarte productiv, rezistent la ger si boli.

◊  Soiul  Bogatar – soi de coacaz negru cu vigoare medie, capacitate mica de lastarire si ramificare la baza; soi de coacaz foarte productiv, rezistent la ger, dar sensibil la seceta.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz negru cu coacere tarzie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii