Horticultorul.ro

apr. 18 2020

Cultura de Coacaz Negru: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Cultura de Coacaz Negru  este relativ usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Negru nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.

Coacazul Negru (Ribes nigrum) este un arbust fructifer originar din Europa Centrala si Nordica si Asia de Est, de la care se  utilizează fructele comestibile „coacazele negre”, care sunt de tip baca; de 0.9-1.1 cm diametru, greutate 0.9-1 g/fruct, cu forma sferica, culoare negra, glandulos punctate, grupate in ciorchini (Vezi fig.), au un gust specific “foxat”. O planta matura de coacaz negru  poate da circa 2-3 kg de fructe, in funcție de soi.

 

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Vantul

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului – pH

 

CULTIVARE COACAZ NEGRU 

Soiuri de Coacaz Negru

Infiintarea culturii

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la coacazul negru

Instalarea sistemului de sustinere

 

LUCRARI DE INGRIJIRE

Completarea golurilor

Taiera plantelor de coacaz negru

Irigarea

Recoltarea fructelor

Fertilizarea anuala

Combaterea bolilor si daunatorilor

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE COACAZ NEGRU 

Temperatura  –  coacazul negru este o planta ce prefera temperaturi in intervalul 16 … 24ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 4ºC, iar cea maxima absoluta de 30ºC. In perioada de repaus, coacazul suporta temperaturi negative pana la -28 … -31 ºC (in functie de buna maturarea a lemnului). Florile sunt afectate de temperaturile < -4 ºC.. Cresterile tinere pot fi afectate de ger, de la temperaturi < 0 ºC.

Vantul – cultura de coacăz negru se amplasează in locuri adăpostite, ferite de vânt.

Lumina – coacazul negru vegeteaza si fructifica abundent  in conditii de lumina (locuri insorite – temperament de lumina). Totusi, planta vegeteaza bine si in conditii de semiumbra (dar dezvolta internoduri ceva mai lungi si are fructe mai putine si mai mici), iar in conditii de umbra, cresterile vegetative sunt puternice (cu internoduri foarte lungi), iar fructificarea este afectata (scade calitatea si cantitatea fructelor).

Umiditatea (apa): plantele de coacaz negru prefera solul reavan. In perioada de crestere si maturare a fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea acestora. Astfel, la coacazul negru se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta (in verile toride si secetoase), pentru a obtine o productie de calitate (fructe mari) si pentru a prevenii uscarea plantelor.

Planta de coacaz negru nu tolereaza excesul de umiditate in sol (la nivelul radacinilor), iar acesta poate determina cloroze si putrezirea radacinilor.

Plantatia de coacaz negru nu se înființează pe terenuri cu pânza de apa freatica la suprafață (apa freatica trebuie sa fie la adâncimi mai mari de 1,5-2 m);

Solul:  planta de coacaz negru prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Coacazul negru vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase, dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase);  Se întâmpla frecvent ca la unele soiuri, in situatia unor souri bogate in carbonati de calciu (CaCO3) sa apara cloroze puternice pe frunze;

Reactia solului: coacazul negru prefera solurile cu un pH de 6,5-7,5,  dar suporta un pH intr-un interval mai larg 5.9-8;

 

CULTURA DE COACAZ NEGRU 

Coacazul Negru (Ribes nigrum) este o specie arbustiva (arbust fructifer), a carei inaltime ajunge la 1,5-1.7  metri, iar diametrul tufei la 1-1,5 m (in apropierea varstei de 5-7 ani).

Cultura de coacaz negru este mentinuta pana la 10-15 ani, dupa care plantele intra in declin.

Soiuri de COACAZ NEGRU: 

Soiurile de  coacaz negru sunt partial  autofertile si pentru obtinerea de fructe mari si  numeroase se recomanda polenizarea cu alte soiuri de coacăz negru (se planteaza randuri cu soiuri diferite ajutând astfel la o polenizare optima). Polenizarea la coacaz este entomofila (se realizeaza cu ajutorul bondarilor, albinelor, etc.).

Dintre soiurile de coacăz negru frecvent întâlnite enumeram: Vernissage, Ben Tiran, Daniel’S September, Ruben, Poli 51, Baldwin, Big Ben, Ben Alder, Ben Nevis,  Tsema, Titania, Tiben, Consort, Crusader, Cotswold Cross, Perla Neagra (Black Pearl), Ronix (din 2000), Geo (din 2004), Padina (din 2004), Deea (din 2000), Abanos (din 1999), Record (din 2009), Record 35 (din 2001), Amurg (din 1999), Bogatar, Negre Mari, etc;

Infiintarea culturii de Coacaz Negru

Culturile de coacaz negru se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 12°, pentru a putea fi lucrat mecanizat cu usurinta).

Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, coacazul negru prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce, la o adancime de 50  este recomandata mai ales la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase). Scarificarea terenului in cruce inlocuieste cu succes lucrarea de desfundat la 40 cm.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30-35 cm sau sapat la cazma.

Fertilizarea de baza, inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol. La fertilizarea de baza  se pot adauga si ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” 10 t/Ha).

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini, maruntim si nivelam cu ajutorul frezei, motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de coacaz negru  se face utilizand  material obtinut prin: butasire, marcotaj sau altoire (coacaz negru altoit pe tulpina de coacaz auriu – Ribes aureum). Se pot utiliza plante de 1-2 ani, la ghiveci (cu pamant pe radacini) sau fara pamant pe radacini (radacini nude). In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 4.000 plante / ha (pentru o distanta de 2,5 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand). Este recomandat  ca  la plantare, sa introducem si un tutore (țăruș de 1,8 m) pe care sa palisam (legam) vertical  tulpinile/lastarii de coacaz negru pana la instalarea sistemului de sustinere.

Plantarea la coacazul negru se face in functie de vigoarea tufelor-plantelor, la distanta de 2,5 sau 3 m intre randuri si 1 – 1,3 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam coacazul negu  toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ complet, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face plantatul pe toata  perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 40 cm adancime. Butasii/plantele de coacaz negru obtinute prin butășire, marcotaj (nu si cei altoiti pe tulpina, semitulpina)  se introduc in groapa cu 5-6 cm mai adanc decat adancimea din pepiniera, astfel mugurii bazali si coletul vor fi acoperiți cu sol, iar tulpinile rezultate din acestia vor înrădăcina (apar rădăcini adventive) la baza, contribuind la obtinerea rapida de  tufe viguroase.

Plantarea la coacazul negru se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara devreme) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Instalarea unui sistem de sustinere de tip spalier  monoplan – asemanator cu cel pentru vita de vie (difera doar numarul de sarme/etaj si distantele intre sarme) nu este absolut necesara decat la exemplarele altoite pe tulpina/semitulpina. Totusi sistemul de sustinere poate fi util util si la formele conduse sub forma de tufa si este obligatorie sustinerea  la formele altoite pe tulpina (pe tulpina de coacaz auriu – Ribes aureum), semitulpina. Sistemul de sustinere se instaleaza in anul I (1), la formele pe tulpina  si se poate astepta pana in anul II la formele joase – tulpinile se vor palisa pe etajele de sârmele ale spalierului sub forma de evantai. Un sistem de sustinere usureaza mult: lucrările solului, erbicidatul, cositul, recoltatul, combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Palisarea/legarea  tulpinilor/ramurilor de sistemul de sustinere se face  utilizand fir/ garou / tub/ furtun elastic de legat (se utilizeaza furtun din vinil/PVC de diametre diferite 2-8 mm in functie de necesitati).

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE COACAZ NEGRU

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul pe rand,  se fac prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat) pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de coacaz negru se poate face înierbarea  intervalului dintre randuri  (inierbarea se face in anul IV de la plantare), unde vom efectua cositul periodic.

Taiera plantelor de coacaz negru

Coacazul negru fructifica  incepand din anul 3 de la plantare (ramuri de 1 an pe ramuri de 2 ani), iar productia maxima o are la 4-5 ani de la plantare (pe tulpinile ce trec de 7-8 ani productia scade).

Ramurile purtatoare de muguri de rod sunt in principal ramurile de prelungireramurile mijlocii”, dar pot aparea si cateva ramuri de tip buchet.

Ramurile de rod principale sunt ramuri (mijlocii sau mai lungi) de 1 an prezente pe ramuri/lemn de 2 ani, iar acestea prezinta:

♦   muguri vegetativi (din acestia ia nastere un lastar) sunt prezenti la baza   si   la varf – doar mugurele terminal (din varful ramurii).  Din mugurele terminal „din vârf” care întotdeauna este vegetativ apar noi ramuri „de prelungire”,  acestea au rolul de a fructifica si de a creste in înălțime tulpina;

♦   muguri micști (rozeta de frunze si inflorescente) sunt prezenți in zona mediana (imediat dupa cei vegetativi) si pana aproape de varf;

♦   muguri floriferi (inflorescenta) sunt prezenți in zona mediana (imediat dupa cei vegetativi) si pana aproape de varf.

Taierea la coacazul negru se efectuează in uscat (in perioada de repaus vegetativ), primavara devreme, 1-15 martie.

Taierea de formare in anul I (1) se efectueaza primavara devreme pentru plantele ce au fost plantate toamna si imediat dupa plantare pentru cele plantate in primavara. Taierea se efectueaza doar la plantele conduse sub forma de tufa (NU – se aplica aceasta taiere la plantele altoite pe tulpina semiinalta-inata) si presupune scurtarea/taierea tulpinii la 10-15 cm deasupra solului. Aceasta taiere  are rolul de a stimula aparitia de numeroase tulpini si indesirea tufei. Neefectuarea acestei taieri in primavara  anului  I (1) poate conduce la aparitia unui numar extrem de redus de tulpini/tufa si o productie scazuta.

Plantele de coacaz negru se pot forma ca: tufa (gard fructifer), evantai (gard fructifer palisat sub forma de evantai pe sistemul de sustinere), tulpina semiinalta sau inalta (la plantele altoite care necesita obligatoriu si sistem de sustinere); etc.

La culturile de coacaz negru se vor face taieri de formare a coroanei/tufei  in primii 4 ani de la plantare. Acestea constau in pastrarea in primii 4 ani a cate 4-5 tulpini anuale/an, astfel vom ajunge in 4 ani la cca. 16-20 tulpini / planta de coacaz negru de tip tufa/evantai.

Odata cu imbatranirea tulpinilor (dupa 5-7 ani), se incepe inlocuirea treptata a acestora (cate 4-5/an) cu unele noi (tinere), intrucat productia scade.

In urma taierii, eliminam lastarii/tulpinile  deteriorate (rupte, spintecate), uscate, afectate, deformate, debile (de vigoare slaba), care tind sa se tarasca pe sol (fenomen rar la coacazul negru), etc.

La formele de coacaz negru altoite pe tulpina (portaltoi) de coacaz auriu – Ribes aureum se vor elimina eventualii lastari porniti din portaltoi.

Taieri  in verde la coacazul negru se fac in intervalul aprilie-mai si presupun plivitul lastarilor in exces (peste 4-5) ce apar in zona coletului.

Irigarea la coacazul negru este obligatorie pentru a mentine solul reavan, pentru a prevenii uscarea prematura a plantelor si pentru a  obtine fructe de calitate. Irigarea se va face in perioadele toride si secetoase din vara (sau in perioadele de seceta prelungita), utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala, prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

Recoltarea fructelor de coacaz negru

Coacazul negru intra pe rod la cca. 3 ani de la înființarea culturii, iar la vârsta de 5 ani productia este maxima.

Recoltarea se poate face dintr-o trecere (manual sau mecanizat) sau esalonat in functie de soi.

Fructele de Coacaz Negru (Ribes nigrum) sunt de tip baca, de 0.9-1.1 cm diametru, greutate 0.9-1,1 g/fruct, cu forma sferica, culoare negra, glandulos punctate, grupate in ciorchini (Vezi fig.), au un gust specific “foxat”. O planta matura de coacaz negru  poate da circa 2-3 kg de fructe, in funcție de soi.

La coacazul negru se recolteaza ciorchinii, esalonat la maturitatea tehnologica (aceasta difera in functie de destinatia fructelor: consum in stare proaspata (mai rar, datorita gustului specific foxat), congelare, utilizate in diverse preparate in iunie-iulie. Recoltarea diurna se face in general dimineata (dupa ce s-a luat roua) sau seara.

Coacazele negre se consuma in stare proaspata (mai rar) sau in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, prajituri, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, vin, etc.

Fertilizarea anuala  la cultura de coacăz negru

Fertilizarea de baza  anuala efectuata in intervalul (15 februarie-15 martie) cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente, cca 50 kg/ha) granulate.

Fertilizarea faziala se poate face pe parcursul sezonului de vegetație (pana in 15 iunie) utilizând fertilizanți  hidrosolubili sau lichizi administrați prin intermediul sistemului de irigare prin picurare.

Se pot face si fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de coacaz negru si combaterea carentelor/clorozelor.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la coacazul negru

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt adaptate sensibilitatilor manifestate de anumite soiuri dar si frecventei/presiunii atacului.

Boli la coacaz:

Daunatori la coacaz:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Fig. 2 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Fig. 3 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Fig. 4 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Fig. 5 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Fig. 6 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Fig. 7 Cultura de Coacaz Negru (Ribes nigrum)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Coacaz Negru: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.