apr. 18 2020
Cultura de Coacaz Negru: plantare, infiintare, intretinere
Cultura de Coacaz Negru este relativ usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Negru nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.
Coacazul Negru (Ribes nigrum) este un arbust fructifer originar din Europa Centrala si Nordica si Asia de Est, de la care se utilizează fructele comestibile „coacazele negre”, care sunt de tip baca; de 0.9-1.1 cm diametru, greutate 0.9-1 g/fruct, cu forma sferica, culoare negra, glandulos punctate, grupate in ciorchini (Vezi fig.), au un gust specific “foxat”. O planta matura de coacaz negru poate da circa 2-3 kg de fructe, in funcție de soi.
CUPRINS:
Pregatirea terenului pentru plantare
Instalarea sistemului de sustinere
FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE COACAZ NEGRU
Temperatura – coacazul negru este o planta ce prefera temperaturi in intervalul 16 … 24ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 4ºC, iar cea maxima absoluta de 30ºC. In perioada de repaus, coacazul suporta temperaturi negative pana la -28 … -31 ºC (in functie de buna maturarea a lemnului). Florile sunt afectate de temperaturile < -4 ºC.. Cresterile tinere pot fi afectate de ger, de la temperaturi < 0 ºC.
Vantul – cultura de coacăz negru se amplasează in locuri adăpostite, ferite de vânt.
Lumina – coacazul negru vegeteaza si fructifica abundent in conditii de lumina (locuri insorite – temperament de lumina). Totusi, planta vegeteaza bine si in conditii de semiumbra (dar dezvolta internoduri ceva mai lungi si are fructe mai putine si mai mici), iar in conditii de umbra, cresterile vegetative sunt puternice (cu internoduri foarte lungi), iar fructificarea este afectata (scade calitatea si cantitatea fructelor).
Umiditatea (apa): plantele de coacaz negru prefera solul reavan. In perioada de crestere si maturare a fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea acestora. Astfel, la coacazul negru se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta (in verile toride si secetoase), pentru a obtine o productie de calitate (fructe mari) si pentru a prevenii uscarea plantelor.
Planta de coacaz negru nu tolereaza excesul de umiditate in sol (la nivelul radacinilor), iar acesta poate determina cloroze si putrezirea radacinilor.
Plantatia de coacaz negru nu se înființează pe terenuri cu pânza de apa freatica la suprafață (apa freatica trebuie sa fie la adâncimi mai mari de 1,5-2 m);
Solul: planta de coacaz negru prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Coacazul negru vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase, dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase); Se întâmpla frecvent ca la unele soiuri, in situatia unor souri bogate in carbonati de calciu (CaCO3) sa apara cloroze puternice pe frunze;
Reactia solului: coacazul negru prefera solurile cu un pH de 6,5-7,5, dar suporta un pH intr-un interval mai larg 5.9-8;
CULTURA DE COACAZ NEGRU
Coacazul Negru (Ribes nigrum) este o specie arbustiva (arbust fructifer), a carei inaltime ajunge la 1,5-1.7 metri, iar diametrul tufei la 1-1,5 m (in apropierea varstei de 5-7 ani).
Cultura de coacaz negru este mentinuta pana la 10-15 ani, dupa care plantele intra in declin.
Soiuri de COACAZ NEGRU:
Soiurile de coacaz negru sunt partial autofertile si pentru obtinerea de fructe mari si numeroase se recomanda polenizarea cu alte soiuri de coacăz negru (se planteaza randuri cu soiuri diferite ajutând astfel la o polenizare optima). Polenizarea la coacaz este entomofila (se realizeaza cu ajutorul bondarilor, albinelor, etc.).
Dintre soiurile de coacăz negru frecvent întâlnite enumeram: Vernissage, Ben Tiran, Daniel’S September, Ruben, Poli 51, Baldwin, Big Ben, Ben Alder, Ben Nevis, Tsema, Titania, Tiben, Consort, Crusader, Cotswold Cross, Perla Neagra (Black Pearl), Ronix (din 2000), Geo (din 2004), Padina (din 2004), Deea (din 2000), Abanos (din 1999), Record (din 2009), Record 35 (din 2001), Amurg (din 1999), Bogatar, Negre Mari, etc;
Infiintarea culturii de Coacaz Negru
Culturile de coacaz negru se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 12°, pentru a putea fi lucrat mecanizat cu usurinta).
Pentru ca este o planta iubitoare de lumina, coacazul negru prefera terenurile cu expozitie sudica, sud-vestica, sud-estica.
Pregatirea terenului pentru plantare consta in:
Scarificarea terenului in cruce, la o adancime de 50 este recomandata mai ales la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase). Scarificarea terenului in cruce inlocuieste cu succes lucrarea de desfundat la 40 cm.
Mobilizarea adanca a solului (aratura adanca) se face toamna, printr-o aratura la 30-35 cm sau sapat la cazma.
Fertilizarea de baza, inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente de tip 12-11-18 in doza de 100 kg/ha) incorporate in sol. La fertilizarea de baza se pot adauga si ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat „mranita” 10 t/Ha).
Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini, maruntim si nivelam cu ajutorul frezei, motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Infiintarea culturii de coacaz negru se face utilizand material obtinut prin: butasire, marcotaj sau altoire (coacaz negru altoit pe tulpina de coacaz auriu – Ribes aureum). Se pot utiliza plante de 1-2 ani, la ghiveci (cu pamant pe radacini) sau fara pamant pe radacini (radacini nude). In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 4.000 plante / ha (pentru o distanta de 2,5 m intre randuri si 1 m intre plante pe rand). Este recomandat ca la plantare, sa introducem si un tutore (țăruș de 1,8 m) pe care sa palisam (legam) vertical tulpinile/lastarii de coacaz negru pana la instalarea sistemului de sustinere.
Plantarea la coacazul negru se face in functie de vigoarea tufelor-plantelor, la distanta de 2,5 sau 3 m intre randuri si 1 – 1,3 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam coacazul negu toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ complet, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face plantatul pe toata perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Plantarea se face in gropi de 40 cm latime x 40 cm lungime x 40 cm adancime. Butasii/plantele de coacaz negru obtinute prin butășire, marcotaj (nu si cei altoiti pe tulpina, semitulpina) se introduc in groapa cu 5-6 cm mai adanc decat adancimea din pepiniera, astfel mugurii bazali si coletul vor fi acoperiți cu sol, iar tulpinile rezultate din acestia vor înrădăcina (apar rădăcini adventive) la baza, contribuind la obtinerea rapida de tufe viguroase.
Plantarea la coacazul negru se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara devreme) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Instalarea unui sistem de sustinere de tip spalier monoplan – asemanator cu cel pentru vita de vie (difera doar numarul de sarme/etaj si distantele intre sarme) nu este absolut necesara decat la exemplarele altoite pe tulpina/semitulpina. Totusi sistemul de sustinere poate fi util util si la formele conduse sub forma de tufa si este obligatorie sustinerea la formele altoite pe tulpina (pe tulpina de coacaz auriu – Ribes aureum), semitulpina. Sistemul de sustinere se instaleaza in anul I (1), la formele pe tulpina si se poate astepta pana in anul II la formele joase – tulpinile se vor palisa pe etajele de sârmele ale spalierului sub forma de evantai. Un sistem de sustinere usureaza mult: lucrările solului, erbicidatul, cositul, recoltatul, combaterea bolilor si daunatorilor, etc.
Palisarea/legarea tulpinilor/ramurilor de sistemul de sustinere se face utilizand fir/ garou / tub/ furtun elastic de legat (se utilizeaza furtun din vinil/PVC de diametre diferite 2-8 mm in functie de necesitati).
LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA DE COACAZ NEGRU
Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.
Pentru a putea afana solul pe rand, se fac prasile manuale (cu sapa).
Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat) pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).
La culturile de coacaz negru se poate face înierbarea intervalului dintre randuri (inierbarea se face in anul IV de la plantare), unde vom efectua cositul periodic.
Taiera plantelor de coacaz negru
Coacazul negru fructifica incepand din anul 3 de la plantare (ramuri de 1 an pe ramuri de 2 ani), iar productia maxima o are la 4-5 ani de la plantare (pe tulpinile ce trec de 7-8 ani productia scade).
Ramurile purtatoare de muguri de rod sunt in principal ramurile de prelungire „ramurile mijlocii”, dar pot aparea si cateva ramuri de tip buchet.
Ramurile de rod principale sunt ramuri (mijlocii sau mai lungi) de 1 an prezente pe ramuri/lemn de 2 ani, iar acestea prezinta:
♦ muguri vegetativi (din acestia ia nastere un lastar) sunt prezenti la baza si la varf – doar mugurele terminal (din varful ramurii). Din mugurele terminal „din vârf” care întotdeauna este vegetativ apar noi ramuri „de prelungire”, acestea au rolul de a fructifica si de a creste in înălțime tulpina;
♦ muguri micști (rozeta de frunze si inflorescente) sunt prezenți in zona mediana (imediat dupa cei vegetativi) si pana aproape de varf;
♦ muguri floriferi (inflorescenta) sunt prezenți in zona mediana (imediat dupa cei vegetativi) si pana aproape de varf.
Taierea la coacazul negru se efectuează in uscat (in perioada de repaus vegetativ), primavara devreme, 1-15 martie.
Taierea de formare in anul I (1) se efectueaza primavara devreme pentru plantele ce au fost plantate toamna si imediat dupa plantare pentru cele plantate in primavara. Taierea se efectueaza doar la plantele conduse sub forma de tufa (NU – se aplica aceasta taiere la plantele altoite pe tulpina semiinalta-inata) si presupune scurtarea/taierea tulpinii la 10-15 cm deasupra solului. Aceasta taiere are rolul de a stimula aparitia de numeroase tulpini si indesirea tufei. Neefectuarea acestei taieri in primavara anului I (1) poate conduce la aparitia unui numar extrem de redus de tulpini/tufa si o productie scazuta.
Plantele de coacaz negru se pot forma ca: tufa (gard fructifer), evantai (gard fructifer palisat sub forma de evantai pe sistemul de sustinere), tulpina semiinalta sau inalta (la plantele altoite care necesita obligatoriu si sistem de sustinere); etc.
La culturile de coacaz negru se vor face taieri de formare a coroanei/tufei in primii 4 ani de la plantare. Acestea constau in pastrarea in primii 4 ani a cate 4-5 tulpini anuale/an, astfel vom ajunge in 4 ani la cca. 16-20 tulpini / planta de coacaz negru de tip tufa/evantai.
Odata cu imbatranirea tulpinilor (dupa 5-7 ani), se incepe inlocuirea treptata a acestora (cate 4-5/an) cu unele noi (tinere), intrucat productia scade.
In urma taierii, eliminam lastarii/tulpinile deteriorate (rupte, spintecate), uscate, afectate, deformate, debile (de vigoare slaba), care tind sa se tarasca pe sol (fenomen rar la coacazul negru), etc.
La formele de coacaz negru altoite pe tulpina (portaltoi) de coacaz auriu – Ribes aureum se vor elimina eventualii lastari porniti din portaltoi.
Taieri in verde la coacazul negru se fac in intervalul aprilie-mai si presupun plivitul lastarilor in exces (peste 4-5) ce apar in zona coletului.
Irigarea la coacazul negru este obligatorie pentru a mentine solul reavan, pentru a prevenii uscarea prematura a plantelor si pentru a obtine fructe de calitate. Irigarea se va face in perioadele toride si secetoase din vara (sau in perioadele de seceta prelungita), utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare. Norma de udat se stabileste in functie de: deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala, prin administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.
Recoltarea fructelor de coacaz negru
Coacazul negru intra pe rod la cca. 3 ani de la înființarea culturii, iar la vârsta de 5 ani productia este maxima.
Recoltarea se poate face dintr-o trecere (manual sau mecanizat) sau esalonat in functie de soi.
Fructele de Coacaz Negru (Ribes nigrum) sunt de tip baca, de 0.9-1.1 cm diametru, greutate 0.9-1,1 g/fruct, cu forma sferica, culoare negra, glandulos punctate, grupate in ciorchini (Vezi fig.), au un gust specific “foxat”. O planta matura de coacaz negru poate da circa 2-3 kg de fructe, in funcție de soi.
La coacazul negru se recolteaza ciorchinii, esalonat la maturitatea tehnologica (aceasta difera in functie de destinatia fructelor: consum in stare proaspata (mai rar, datorita gustului specific foxat), congelare, utilizate in diverse preparate in iunie-iulie. Recoltarea diurna se face in general dimineata (dupa ce s-a luat roua) sau seara.
Coacazele negre se consuma in stare proaspata (mai rar) sau in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, prajituri, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, vin, etc.
Fertilizarea anuala la cultura de coacăz negru
Fertilizarea de baza anuala efectuata in intervalul (15 februarie-15 martie) cu: ingrasaminte complexe (NPK + microelemente, cca 50 kg/ha) granulate.
Fertilizarea faziala se poate face pe parcursul sezonului de vegetație (pana in 15 iunie) utilizând fertilizanți hidrosolubili sau lichizi administrați prin intermediul sistemului de irigare prin picurare.
Se pot face si fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar plantelor de coacaz negru si combaterea carentelor/clorozelor.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de coacaz.
Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.
Combaterea bolilor si daunatorilor la coacazul negru
Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt adaptate sensibilitatilor manifestate de anumite soiuri dar si frecventei/presiunii atacului.
Boli la coacaz:
- Antracnoza coacazului si agrisului (Drepanopeziza ribis);
- Fainarea americana a agrisului si coacazului (Sphaerotheca mors-uvae);
- Fainarea europeana la coacaz (Microsphaera grossulariae);
- Rugina coacazului si agrisului (Cronartium ribicola);
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea);
- Septorioza coacazului (Mycosphaerella ribis); Viroze, etc.
Daunatori la coacaz:
- Paduchele galben al agrisului (Cryptomyzus ribis),
- Paducele verde al agrisului (Aphis grossulariae);
- Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc;
- Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus);
- Paduchele fals testos al prunului (Parthenolecanium corni);
- Cotarul agrisului (Abraxas grossulariata);
- Viespea neagra a coacazului (Pristiphora pallipes);
- Viespea galbena a agrisului (Nematus ribesii);
- Clestarul coacazului (Cecidophyopsis ribis);
- Molia coacazului (Incurvaria capitella);
- Sfredelitorul lastarilor si tulpinilor (Synanthedon tipuliformis), etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de Coacaz Negru: plantare, infiintare, intretinere