sept. 12 2021
Soiuri de coacaz negru cu coacere timpurie – descriere
Fructele de coacaz negru sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul negru pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des sau mai rar, in functie de soi.
In functie de diametrul bacelor, fructele pot fi: mici (sub 8 mm), mijlocii (8-12 mm) si mari (peste 12 mm).
Coacazele negre contin la 100g: Antioxidanti: (7.957 μ mol, Sursa USDA Database for ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 264 kJ (63 kcal); carbohidrati 15,5 g; proteine 1.4 g; vitamina C 180 mg; etc.
Cultura de Coacaz Negru este relativ usoara, daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Coacaz Negru nu au nevoi deosebite fata de factorii climatici si eco-pedologici.
In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz negru pot fi impartite in:
♦ Soiuri cu maturitate/coacere timpurie: 1-10 iulie;
♦ Soiuri cu maturitate/coacere mijlocie: 11-20 iulie;
♦ Soiuri cu maturitate/coacere tarzie: 20-31 iulie.
Soiul Abanos – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este lung, dimensiune bace mare, forma sferica ; pielita de culoare neagru intens, lucioasa, cu coacere uniforma.
Soiul Costwold Cross – soi de coacaz negru originar din Anglia, cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este mare, cu 12-15 bace, dimensiune bace mare, forma sferica, usor turtita; pielita lucioasa, de culoare neagra-albastruie; pulpa verzuie, putin suculenta; gustul dulce-acidulat, slab foxat, soi de coacaz foarte bun pentru industrializare.
Soiul Deea – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate semi-timpurie; ciorchinele este lung, dimensiune bace mare, forma sferica ; pielita de culoare neagra-albastruie; pulpa suculenta.
Soiul Fertodi – soi de coacaz negru cu vigoare medie, capacitate mica de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este lung; dimensiune bace mare; forma sferica; pielita de culoare neagra – albastruie; pielita subtire; gust acrisor, soi de coacaz foarte productiv, rezistent la ger si seceta.
Soiul Gofert – soi de coacaz negru cu vigoare mare; cu maturitate timpurie; ciorchinele este lung, dimensiune bace mijlocie, forma sferica; pielita de culoare neagra; pulpa suculenta; gustul dulce-acrisor;soi de coacaz foarte productiv, rezistent la seceta si la inghet.
Soiul Joseni 17 – soi de coacaz negru originar din Romania (Sibiu), cu vigoare mare, capacitate mica de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este mediu, cu 5-10 bace, dimensiune bace mijlocie, forma sferica, neuniforme; pielita de culoare neagra-albastruie; pulpa moale, suculenta, de culoare verde; gustul dulce-aromat,aproape nefoxat, soi de coacaz foarte bun pentru industrializare.
Soiul Negre Lee – soi de coacaz negru cu vigoare medie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este compact, cu 7-10 boabe, dimensiune bace mijlocii-mari, forma sferica, usor turtite; pielita subtire, lucioasa, de culoare neagra; pulpa verzuie-rosiatica, suculenta; gustul acidulat, dulceag, foarte aromat; soi foarte productiv, cu rezistenta la seceta si inghet.
Soiul Perla neagra – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este scurt si compact; soi de coacaz productive, fructele folosite adesea in prelucrarea de gem, sucuri, jeleuri, etc.
Soiul Record – soi de coacaz negru originar din Romania (Statiunea Cluj), cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este mediu, cu 7-8 bace, dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferic – turtita; pielita subtire, de culoare neagra-albastruie; pulpa tare; gustul dulce-acidulat, foarte foxat.
Soiul Tsema – soi de coacaz negru originar din Olanda, cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate semi timpurie; ciorchinele are dimensiune medie, cu 8-12 bace, dimensiune bace mare, forma sferica; pielita elastica, ferma, de culoare neagra-albastruie, asigura rezistenta la transport; gustul dulce-acidulat, slab foxat, soi de coacaz productiv, cu rezistenta la inghet si boli.
Soiul Tinker – soi de coacaz negru originar din Anglia, cu vigoare medie, capacitate buna de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele are lungime medie, cu 5-6 bace; dimensiune bace medie-mare; soi de coacaz productiv.
Soiul Tisel – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este mare, cu lungime de 6-7 cm; dimensiune bace mijlocie, forma sferica; pielita de culoare neagra; soi de coacaz foarte productiv.
Soiul Titania – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare la baza; soi cu maturitate semi-timpurie; ciorchinele este de dimensiune mijlocie 4-5 cm; dimensiune bace mijlocie; forma sferica; pielita de culoare neagra; pielita de grosime medie; soi de coacaz foarte productiv, rezistent la seceta, la ger si boli (rugina si fainare).
Soiul Urias de Boskoop – soi de coacaz negru cu vigoare mare, capacitate slaba de lastarire in zona coletului, cu tulpini bine ramificate; soi cu maturitate timpurie; ciorchinele este lung, dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica – neuniforma; pielita lucioasa, de culoare neagra-albastruie;
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz negru cu coacere timpurie – descriere