aug. 06 2014
Coacazul negru (Ribes nigrum) –origine, descriere, utilizare
Denumire populara: Coacazul negru, Casisul
Denumire populara in alte limbi: engleza: black currant, European black currant, blackcurrant; germana: schwarze Johannisbeere; etc.
Denumire stiintifica: Ribes nigrum
Origine, raspandire:
Arbust fructifer originar din Europa Centrala si Nordica si Asia de Est. Datorita plasticitatii ecologice mari se cultiva din zona de campie si pana in zonele montane. In Romania se regaseste in flora spontana din zona Colinara si Submontana.
Utilizare: Pomicola, Medicinala
Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:
Coacazul negru prefera solurile cu un pH de 6,5-7,5 dar suporta un pH in intervalul 6-8. Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Coacazul negru vegeteaza bine soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase);
In perioada de crestere si maturare a fructelor, lipsa apei afecteaza grav cantitatea si calitatea fructelor. Seceta si temperaturile de peste 30 ºC provoaca adesea defolierea plantelor, efectele apar rapid datorita inradacinarii superficiale. Astfel la coacazul negru se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta;
Coacazul negru prefera temperaturi in intervalul 16…24ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 5ºC iar cea maxima absoluta de 30ºC. In perioada de repaus coacazul suporta temperaturi negative pana la -28 … -31 ºC (in functie de buna maturarea a lemnului). Florile sunt afectate de temperaturile < -4 ºC.
Cultura de coacaz se amplaseaza in locuri adapostite, ferite de vanturi puternice.
Taierea la coacaz se face primavara devreme.
Lumina – coacazul negru vegeteaza bine in conditii de lumina si semiumbra suportand si umbra. Plantele cultivate in conditii de umbra dezvolta internoduri lungi si au o fructificare slaba.
Plantarea la coacaz se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Proprietati pomicole:
Coacazul negru va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare. Capacitatea de rodire se mentine 6-8 ani dupa care ramurile de schelet intra in declin si trebuiesc inlocuite cu unele noi, prin taieri.
Fructele (coacazele negre) sunt de tip baca, de 0.9-1.1 cm diametru, greutate 0.9-1 g/fruct, cu forma sferica, culoare negra, glandulos punctate, grupate in ciorchini (Vezi fig.), au un gust specific “foxat”. O planta matura de coacaz negru poate da circa 2-3 kg de fructe in functie de varietate.
La coacazul negru se recolteaza ciorchinii, esalonat la maturitatea de consum in iunie-iulie.
Coacazele negre se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), fructe deshidratate, fructe congelate, etc.
Coacazele negre contin la 100g: Antioxidanti: (7.957 μ mol, Sursa USDA Database for ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 264 kJ (63 kcal); carbohidrati 15,5 g; proteine 1.4 g; vitamina C 180 mg; etc.
Descriere / Identificare:
Coacazul negru este o specie arbustiva;
Florile coacazului negru sunt grupate in inflorescente – raceme de 3-8 cm lungime cu 5-10 flori. Floarea are receptacul campanulat, paros si glandulos punctat; sepalele sunt alungit ovate, obtuse, reflecte, de 2 ori mai lungi decat petalele (Vezi fig.). Coacazul negru infloreste in aprilie-mai.
Frunzelesunt caduce (cazatoare), forma subrotunda, de 5-10 cm latime, cu baza cordata, au 3-5 lobi, cu marginile neregulat-dublu serate, (Vezi fig.) prin strivire emana o aroma specifica;
Radacinile fibroase si bine dezvoltate sunt colonizate de ciuperci formand micorize (simbioza intre ciuperci si radacinile plantei de coacaz). Planta de coacaz negru are o inradacinare superficiala – marea majoritate a radacinilor se concentreaza in primii 15-30 cm adancime. Planta de coacaz negru nu drajoneaza. Daca baza tulpinilor va fi acoperita cu sol, acestea vor emite usor radacini adventive.
Dimensiuni, soiuri:
Coacazul negru este un arbust a carui inaltime poate ajunge la 1-2 metri, in functie de varietate.
Soiuri de coacaz negru:
- Perla Neagra (din 1999), Ronix (din 2000), Geo (din 2004), Padina (din 2004), Deea (din 2000), Abanos (din 1999), Record (din 2009), Record 35 (din 2001), Amurg (din 1999), etc;
- Soiuri rezistente la rugina coacazului – Cronartium ribicola: Titania, Consort, Crusader, etc.
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii coacazului negru.
Inmultirea coacazului negru:
- Prin butasire – primavara cu butasi de 1 an lemnificati sau butasirea in verde cu lastari semilemnificati. Pentru o mai buna inradacinare se poate utililiza un stimulator de inradacinare ca: Radistim, Atonik;
- Prin marcotaj – se va aplica tehnica marcotajului prin musuroire;
- Prin altoire – pe portaltoi de coacaz auriu ”cuisoare” (Ribes aureum).
Boli la coacaz:
- Fainarea americana a agrisului si coacazului (Sphaerotheca mors-uvae);
- Fainarea europeana la coacaz (Microsphaera grossulariae);
- Antracnoza coacazului si agrisului (Drepanopeziza ribis);
- Rugina coacazului si agrisului (Cronartium ribicola);
- Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea);
- Septorioza coacazului (Mycosphaerella ribis); Viroze, etc.
Daunatori la coacaz:
- Afide – Paduchi de plante: Paduchele galben al agrisului (Cryptomyzus ribis), Paducele verde al agrisului (Aphis grossulariae), etc;
- Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc;
- Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus);
- Paduchele fals testos al prunului (Parthenolecanium corni);
- Cotarul agrisului (Abraxas grossulariata);
- Viespea neagra a coacazului (Pristiphora pallipes);
- Viespea galbena a agrisului (Nematus ribesii);
- Clestarul coacazului (Cecidophyopsis ribis);
- Molia coacazului (Incurvaria capitella);
- Sfredelitorul lastarilor si tulpinilor (Synanthedon tipuliformis);
- Gargarita mugurilor (Sciaphobus squalidus); etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Coacazul negru (Ribes nigrum) –origine, descriere, utilizare