Horticultorul.ro

aug. 30 2020

Soiuri de pere Pergamut – Bergamot: denumire, perioada de recoltare-coacere

In marea varietate a soiurilor de par o nota deosebita o au  cele ale căror de fructe ‚pere’ au o forma mai deosebita denumite si Bergamotiforme (forma: sferic-turtita, maliforma, sferica, pergamut, bergamót, bergamút, pere fara gat, etc.).

 

Soiurile de par Pergamut – Bergamot pot prezenta in pulpa sclereide (aglomerări de celule lignificate prezente doar in jurul cavitații seminale ‘ovarului’ sau in toata masa pulpei fructului). Perele Bergamot sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), perele se recomanda a fi recoltate la maturitatea de păstrare (se apreciază in funcție de destinație urmărind parametri ca: fermitatea fructelor; punctajul obținut la testul cu iod pentru amidon, etc.).

 

CUPRINS:

Soiul de par Untoasă de Geoagiu

Soiul de par Olivier de Serres

Soiul de par Republica

Soiul de Par japonez Nashi

 

Soiul de par Untoasă de Geoagiupar de toamna, se coace intre 15 septembrie-15 octombrie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructului este bergamotiforma (fara gat), sferic-turtita, maliforma; pielita de culoare verde-galbuie, pe zona expusa la soare apare culoarea rosu-orange, cu puncte de rugina; pulpa verde-galbuie, untoasa, suculenta; gustul aromat si bine echilibrat zahar/aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

 

Soiul de par Olivier de Serrespar de iarna, se recolteaza la maturitatea de recoltare – dupa 15 octombrie si se consuma la maturitatea de consum in perioada noiembrie-martie; marimea fructelor mijlocie-mare (180-230 g); forma fructelor bergatiforme (fara gat) – sferic turtite (maliforme), cu trei coaste pronuntate; pielita este groasa, de culoare verde-cenusie, care la maturitate devine galbena; pulpa alb-galbuie, consistenta, untoasa, foarte suculenta, cu putine sclereide; gustul dulce-vinuriu, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

 

Soiul de par Republica – par de iarna, se recolteaza la maturitatea de recoltare – dupa 20 octombrie si se consuma la maturitatea de consum in perioada ianuarie – martie; marimea fructelor mari (200-300 g); forma fructelor bergatiforme (fara gat) asimetrice; pielita de grosime medie, culoare galbuie, cu numeroase puncte de rugina; pulpa alba, fondanta, cu sclereide, suculenta; gustul dulce, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 2-3 luni.

 

Soiul de Par japonez Nashipar de vara-toamna, se coace intre 15 august -15 septembrie; marimea fructelor mare (200-230 g); forma fructelor bergamot (fara gat), sferica, maliforma; pielita groasa, alb-galbuie, cu puncte de rugina; pulpa alba, suculenta, cu sclereide; gustul dulce-vinuriu, bine echilibrat zahar-aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de circa 20-30 zile.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de pere Pergamut – Bergamot: denumire, perioada de recoltare-coacere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.