iun. 11 2022

Ciupitul lastarilor vitei de vie: cand si de ce se aplica  

Ciupitul lastarilor vitei de vie  este o lucrare ce presupune suprimarea/înlăturarea  vârfului de creștere al lăstarilor purtători de inflorescențe (rod).

Lucrarea de ciupit la vita de vie se aplica cu cateva zile (2-5 zile) inainte de inflorit, in fenofaza BBCH 57 (inflorescenta complet dezvoltata, inainte de inflorit).

Fig. 1 BBCH 57 : Inflorescente este complet dezvoltata, iar butonii florali sunt separati

Scopul acestei lucrari este de a stimula o mai buna legare a florilor, intrucat pentru o scurta perioada scurta de timp (10-12 zile) creșterea vegetativa este oprita.

Rolul lucrării de ciupit la vita de vie este acela de a oprii cresterea lastarilor fertili in lungime, redistribuind hrana (elementele nutritive „asimilatele”) catre inflorescențe, flori, si o mai buna diferențiere a mugurilor fertili (ce vor evolua in anul urmator in lastari fertili).

Prin lucrarea de ciupit (îndepărtarea vârfului erbaceu al lastarului), florile vor beneficia de mai multa hrana si se va reduce smintitor numărul florilor avortate (scuturate), in favoarea unui număr mai mare de flori legate.

Lucrarea se aplica la soiuri cu legare deficitara (Muscat de Hamburg, Coarna Neagra, Bicane, etc.), ce formeaza in mod natural struguri lacși.

Lucrarea de ciupit la vita de vie,  nu se aplica soiurilor care inregistreaza natural un numar mare de flori legate si au strugurii compacți (ex. Afuz Ali), (M. Oslobeanu et al.,1980).

In Cipru, copilitul este utilizat la Sultanina, pentru obtinerea de producții etajate (M. Oslobeanu et al.,1980).

Lucrarea de ciupit se mai utilizeaza si fara a fi legata de perioada infloritului, pentru a stimula aparitia de copili, ce sunt necesari la refacerea elementelor butucului (de rod, de inlocuire) distruse in urma unor calamitati, (M. Oslobeanu et al.,1980).

Lucrarea de ciupit se mai practica si fara a fi legata de perioada infloritului, pentru a stimula aparitia de copili fertili pe lăstari lacomi. Din copilii fertili se va putea  obține o producție secundara, atunci când producția principala nu este posibil a fi realizata (mugurii „ochii” fertili au fost afectati in urma inghetului), (M. Oslobeanu et al.,1980).

Lucrarea de ciupit se mai practica si fara a fi legata de perioada infloritului, la plantatiile tinere in formare, atunci cand se proiecteaza tipul arhitectonic/forma de conducere (Magdalena Georgescu, et al.,1993).

Fig. 2 Ciupit (îndepărtarea vârfului erbaceu al lastarului)

Fig. 3 Ciupit (îndepărtarea vârfului erbaceu al lastarului)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ciupitul lastarilor vitei de vie: cand si de ce se aplica  

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii