feb. 05 2012
Muscat de Hamburg – soi de vita de vie pt. struguri de masa
Denumire soi vita de vie: Muscat de Hamburg sinonim cu: Black muscat, Black Hamburg, Zibibbo nero, Hambourg musqué, Hamburgskii misket, Hamburgi muskotály, Grape Frankenthaler, Grape vine ‘Black Hamburg’
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Muscat de Hamburg’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru struguri de masa si secundar (vinuri rosii aromate).
Origine: soiul Muscat de Hamburg se presupune a fi este originar din Anglia (se cultiva in sere). In Romania se cultiva in majoritatea podgoriilor, datorita calitatilor sale.
Utilizare: soi de struguri pentru: struguri de masa & secundar (vinuri rosii aromate).
Raspandire: se cultiva in 110 centre viticole din judete ca: Giurgiu, Calarasi, Teleorman, Olt, Buzau, Constanta, Ialomita, Dolj, Mehedinti, Gorj. In arealele viticole din Depresiunea Transilvaniei nu este recomandat dar se poate cultiva.
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala.
– frunza este mare, scamoasa (pe partea inferioara), ondulata, cu 3-5 lobi (lobul terminal alungit), cu petiolul (codita) mai scurt decat nervura mediana (vezi Fig.).
– strugurele este ramuros, lax, cu rahis erbaceu, mare (vezi Fig.). Greutatea medie a strugurelui de Muscat de Hamburg este de 220-260 grame;
– bobul este sferic si mare. Pielita este subtire de culoare rosu-inchis spre negru, acoperita de pruina. Miezul este negru-vanat, crocant, carnos iar gustul este tamaios (cu aroma de muscat) cu o greutate medie de 4 g.
– soi de vigoare mijlocie.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
– pentru o buna polenizare se recomanda cultivarea alaturi de soiul Afuz Ali.
– prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -18º…-20 º C conduc la inghetul vitelor soiului Muscat de Hamburg. Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
– este un soi sensibil la seceta (in situatia unui deficit de apa gustul ramane fad) de aceea pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam obligatoriu irigarea;
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului variaza intre 14-26 tone la hectar, in functie an, de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este in intervalul epocilor (IV-VI) si are loc in perioada 1.IX-5.XI. Esalonarea maturarii in tara noastra este data de zona de cultura (incepe devreme in zonele din Sud si se prelungeste cu zonele din Transilvania);
– perioada de vegetatie este mijlocie: 165-210 zile pana la maturarea strugurilor.
– continutul de zaharuri: Muscat de Hamburg poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (160-200 g/l), acumularea unei camtitati mai mari de zaharuri il recomanda si pentru vinuri de consum curent;
Strugurii
Intrucat este al doilea soi de struguri de masa ca pondere – cultivat in Romania, acesta are un strugure ce ocupa un loc fruntas in preferintele populatiei (bob mare, crocant cu aroma de muscat).
Strugurele rezista la transportul de durata scurta, iar pastrarea pe timpul iernii se poate face in depozite speciale cu atomosfera controlata.
Vinul
Vinul obtinut din Muscat de Hamburg este un vin de consum curent aromat (aroma de Muscat) tarie alcoolica (10 % vol.).
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
- Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella);
- Viespea strugurilor (Vespa germanica).
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) intrucat are un strugure compact, este un soi sensibil la putregai;
- Cancer bacterian la vita de vie (Agrobacterium tumefaciens).

Fig. 1 Vita de vie „Soiul Muscat de Hamburg„

Fig. 2 Vita de vie „Soiul Muscat de Hamburg„

Fig. 3 Vita de vie „Soiul Muscat de Hamburg„, frunza soiului Muscat de Hamburg (A-Partea superioara, B-Partea inferiozra)
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Muscat de Hamburg – soi de vita de vie pt. struguri de masa