Horticultorul.ro

iun. 22 2017

Specii de Orhidee

Phalaenopsis spp. reprezinta genul de orhidee cu speciile cele mai intalnite in apartamentele oamenilor. Orhidea Phalaenopsis este cultivata pe scara larga datorita frumusetii florilor ei. Florile pot rezista pe planta de la cateva saptamani la cateva luni (4-5 luni). Forma si coloritul florilor lor, fac din orhidea phalaenopsis cea mai popular planta de apartament. Amplasarea ghivecelor trebuie facuta pe pervazele ferestrelor unde lumina ajunge cu usurinta, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare. Inflorirea la orhidea Phalaenopsis poate avea loc de mai multe ori pe an. Florile apar in partea superioara a tijelor florale, care dupa trecerea florilor de pot taia de la baza, sau la patru noduri deasupra solului. Inmultirea la orhidea Phalaenopsis se poate realiza prin separarea puilor (crescuti pe o tija florala veche), sau in Vitro.

Cambria spp. – cuprinde specii de orhidee cu bulbi, din care ies frunzele si tijele florale. Inflorirea la orhideea Cambria poate avea loc de 1-2 ori pe an, daca se asigura diferenta de temperatura de la zi de noapte de 8°C. Florile sunt mari colorate in rosu, violet, portocaliu, cu sau fara pete de alta culoare. Orhidea Cambria trebuie pozitionata in spatii luminoase, dar ferita la orele pranzului de actiunea directa a razelor de soare. Înmulțirea la Orhidea Cambria se face separarea noilor bulbi aparuti dupa trecerea florilor.

Dendrobium spp. – reprezinta un gen de orhidee cu peste 1.000 de specii. Orhideele Dendrobium sunt plante epifite, cu frunze plate sau cilindrice si flori colorate in alb, roz, rosu, portocaliu sau albastru. Inflorirea la Dendrobium are loc din februarie pana in iunie. Dupa trecerea florilor, planta se dezvolta vegetativ, moment in care apar plantute noi, care se pot separa, formand o noua planta. Amplasarea ghiceleor cu orhidee Dendrobium, se poate face pe pervazul geamurilor, dar sa fie ferrite de actiunea directa a razelor de soare la orele pranzului. Inmultirea la Dendrobium se poare realiza prin butasi prelevati din tije florale trecute, sau prin separarea noilor plantute crescute langa planta mama.

Cymbidium spp. – este un gen de orhidee care cuprinde peste 100 de specii.

Orhideele Cymbidium sunt plante terestre si epifite, ce pot ajunge la inaltimi de 40-90 cm. Frunzele cresc din pseudobulbi, sunt subtiri si de culoare verde. Florile apar pe tija florala, pe fiecare tija pot creste 15-25 de flori. Florile de orhidee Cymbidium se pot folosi adesea si ca flori taiate, acestea rezistand pana la 8-10 saptamani dupa taiere. Temperatura optima pe timpul zilei poate varia intre 24-30°C, iar pe timpul noptii, intre 10-16°C. Pentru a ne asigura de înflorirea orhideei Cymbidium, este necesar ca diferenta de temperatura intre noapte si zi sa fei de 6-7°C, timp de 3-4 saptamani. Amplasarea orhideei Cymbidium se poate face pe pervazurile ferestrelor cu expozitie sudica sau estica, dar la orele pranzului aceasta trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare. Inmultirea la Orhidea Cymbidium se realizeaza prin divizarea bulbilor, la fiecare planta fiind necesar sa ramana un numar de 3-5 bulbi.

Cattleya spp.  – cuprinde circa 100 de specii  de orhidee, originare din America de Sud, Mexic, Argentina. In functie de specie, Cattleya poate avea o singur afrunza si flori mari, sau doua frunze si flori multe si mai mici. Florile au dimensiuni, forme si culori foarte diferite. Inflorirea la Cattleya are loc primavara sau vara. Florile acestui gen sunt folosite adesea ca floare taiata. Temperatura optim ape timpul zilei poate varia intre 24-30°C, iar pe timpul noptii intre 15-18°C. Amplasarea plantelor de Cattleya se poate face pe pervazele ferestrelor cu expozitie sudica sau vestica, lumina ajuta planta sa dezvolte cat mai multi bulbi. La orele pranzului se recomanda ferirea plantelor de Cattleya de actiunea directa a razelor de soare. Inmultirea la orhidea Cattleya se face prin separarea pseudobulbilor.

Oncidium spp. – reprezinta genul de orhidee ce cuprind epeste 330 de specii, originare din America Centrala, Mexic si America de Sud. In functie de specie, frunzele la orhideea Oncidium pot fi inguste, late, parnoase, pergamentoase, de culoare verde deschis sau inchis. Florile apar vara, pe tije florale lungi si pot dura intre 1 si 3 luni. Temperatura optima pe timpul zilei poate varia intre 21-30°C, iar pe timpul noptii intre 16-18°C.  Amplasarea orhideei Oncidium se poate face in apartamente si afara (iunie-septembrie), in spatii luminoase, dar ferrite de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri. Inmultirea la Orhidea Oncidium se face prin separarea noilor plante crescute langa pseudobulbi (cand plantele au 7-8 ani), separarea trebuie realizata astfel incat fiecarei plante detasate sa ii se lase cel putin 3-4 pseudobulbi.

Mitonia spp. – Orhidea panseluta – cuprinde peste 20 specii de orhidee, originare din Brazilia sau Argentina. Frunzele sunt lungi, pornesc de la baza plantei, iar florile apar in partea superioara a tijei florale. Florile au forma celor de panseluta si sunt colorate in alb, roz rosu, sau patate in diferite culori. Speciile de Orhidee Mitonia  pot tolera temperaturi intre 15-30°C, pe timpul noptii temperatura ideala fiind intre 14-16°C, iar pe timpul zilei intre 20-30°C. Orhidea Mitonia prefer spatiile luminoase, dar la orele pranzului trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare. Inmultirea se face  primavara, prin butasi din lastari tineri.

Vanilla planifolia – cunoscuta sub numele de Orhidea de vanilie, este o specie de orhidee originara din America Centrala si Mexic. Orhidea de vanilie este o planta cataratoare, ce poate ajunge la inaltimi de 10 m. Frunzele sunt tari, carnoase, cu lungimea de 10-12 cm, de culoare verde. Florile apar grupate, la plantele care au cel putin 3 m inaltime, pe toata lungimea tulpinii, au forma de trompeta si  culoare verde-crem-galbuie. Florile se deschid dimineata si se închid dupa-masa, urmand ca in ziua urmatoare sa nu se mai deschida. Temperatura oprima pe timpul zilei poate varia intre 21-30°C, iar pe timpul noptii nu trebuie sa scada sub 15°C. Lumina pentru orhideea de vanilie poate fi una indirect, aceasta prefer spatiile semiumbrite. Inmultirea orhideei de vanilie se face prin seminte sau prin butasi de tulpina.

Vanda coerulea – cunoscuta sub numele de Orhidea Albastra, este o planta originara din India si Tailanda. Orhidea albastra are frunzele verzi, dispuse in doua randuri de-a lungul tulpinii principale, aceasta ajungand la inaltimi de 30 cm. Florile apar in partea superioara a tijei florale, au dimensiuni mari si culoare albastra.Temperatur aoptima pe timpul zilei poate varia intre 18-20°C, iar pe timpul noptii  sa nu scada sub 12°C. Amplasarea ghivecelor cu orhidee albastra trebuie facuta in spatii foarte luminoase, unde soarele poate ajunge la planta doar dimineata si dupa-masa. Inmultirea Orhideei Albastre se face doar in vitro.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Specii de Orhidee

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii