sept. 17 2023

Trandafirul ‘Rosa Rotilia’: ingrijire, inmultire

Familia: ROSACEAE

Clasa: Floribunda

Demumire populara: Trandafir

Denumire stiintifica: Rosa ‘Rotilia’

Proprietati ornamentale: Trandafirul Rosa ‘Rotilia’ este un arbust ce ajunge la inaltimi de 50-60 cm, cu o capacitate mare de ramificare si inflorire, si o intindere intre 45-50 cm.

Trandafirul  Rosa ‘Rotilia’ se cultiva ca planta decorativa prin flori, fructe si port, in parcuri si gradini, dar si ca planta acoperitoare de sol.

Parfumul: parfum cu intensitate moderata

Frunzele sunt eliptice, fin serate  (usor zimtate pe margine), lucioase, de culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe cea inferioara.

Inflorirea plantelor de Trandafir Rosa ‘Rotilia’ are loc de vara pana la sfarsitul toamnei.

Florile apar solitare sau grupate in inflorescente, sunt simple, cu circa  8-15 petale,  forma plata, diametrul de 5-6 cm,  culoare rosu aprins.

Se recomanda indepartarea florilor uscate sau ofilite, pentru a stimula inflorirea.

Fructele au forma sferic-alungita, netede, cu diametru de 2-2,5 cm, culoare rosie-caramizie, foarte decorative.

Solul pentru Trandafirul Rosa ‘Rotilia’ trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, reavan, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Trandafirul Rosa ‘Rotilia’ este o planta ce tolereaza temperaturile negative, in perioada de repaus vegetativ suporta temperaturi de pana la -20°C.

Udarea se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul fie mentinut reavan.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Rosa ‘Rotilia’, acestea prefera spatiile insorite, dar pot tolera si spatiile semiumbrite.

Inmultirea la Trandafirul Rosa ‘Rotilia’ se realizeaza prin: butasire (butasi semilemnificati), altoire (altoire pe portaltoi de maces).

Fertilizarea se poate realiza de doua ori pe luna, de primavara pana la sfarsitul verii, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori sau pentru trandafiri.

Boli si daunatori

Bolile frecvent intalnite la trandafir sunt: Fainarea,  Rugina,  Patarea Neagra,   Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum), etc.

Insecte daunatoare si Acarieni la trandafir: Afide, Omizi, Acarieni, Metcalfa pruinosaViespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa tenthredinidae); etc.

Fig. 1 Trandafir ‘Rosa Rotilia

Fig. 2 Trandafir ‘Rosa Rotilia

Fig. 3  Trandafir ‘Rosa Rotilia

Fig. 4 Trandafir ‘Rosa Rotilia

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Trandafirul ‘Rosa Rotilia’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii