Horticultorul.ro

nov. 26 2016

Daunatorii Trandafirului & afectarea plantelor

daunatorii-trandafirului_1501. Afide – Paduchele verde la trandafiri (Macrosiphum rosae) este un daunator intalnit pe plantele de trandafiri cultivati in gradini si spatii protejate (sere, solarii, apartamente). Paduchii colonizeaza partea inferioara a frunzelor, acesta se gofreaza, se ingalbenesc si se usuca. Paduchele verde ataca varfurile de crestere si bobocii florali afectandu-le. Atacul afidelor asupra plantelor de trandafiri poate fi observat prin prezenta picaturilor lipicioase (roua de miere) de pe plante, acestea conducand la aparitia ciupercilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Afide – Paduchele verde la trandafiri (Macrosiphum rosae);

2. Omizi si omizi false la trandafiri -plantele sunt atacate de larve de: Lepidoptere (fluturi), Viespi (Allantus cinctus, Cladius pectinicornis), Viespea sucitoare (Blennocampa tenthredinidae), Cotari (Operophtera brumata), Inelarul marului (Malacosoma neustria), Molia mugurilor (Archips podana), etc.

3. Viespea neagra a trandafirului (Allantus cictus) – este un daunator intalnit adesea la plantele de trandafiri. Viespea neagra are 1-2 generatii pe an si ierneaza in stadiu de pupa in sol. Larvele viepsei negre consuma epiderma frunzelor, acestea schimbandu-si culoarea in zonele afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Viespea neagra a trandafirului (Allantus cictus);

4. Viespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa pusilla sin. Blennocampa phyllocolpa) – este un daunator intalnit pe plantele de trandafiri. Larvele viespei sucitoare ajung la 1 cm lungime de culoare alb-verzuie. Atacul larvelor sucitoare se poate observa pe frunze, care se rostogolesc in jos spre nervura principala;

5. Cotarul verde (Operophtera brumata) – este un daunator defoliator pentru plantele de trandafiri. Cotarul verde are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou. Larvele cotarului produc pagube insemnate prin atacarea frunzelor, lastarii tineri, mugurii florali si florile plantelor de trandafiri.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Cotarul verde (Operophtera brumata); 

6. Acarieni plantelorsunt reprezentati de paianjeni minusculi intalniti pe plantele de trandafiri cultivati in gardini sau spatii protejate (sere, solarii, apartamente);

7. Acarianul rosu comun (Tetranycus urticae)este cea mai raspandita specie de paianjeni la plantele de trandafiri. Paianjenul rosu poate ajunge pana la 10-20 generatii pe an in functie de spatiul de cultura. Vara este sezonul in care acarianul rosu este foarte activ. Atacul lui poate fi observat prin prezenta unor zone punctiforme decolorate de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzelor. Frunzele afectate de acarianul rosu capata culoarea cenusie, devin pergamentoase si se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Acarianul rosu comun (Tetranycus urticae);

8. Cicada Metcalfa pruinosa –  este un daunator intalnit de putin timp pe teritorul Romaniei, care ataca si trandafirii. Aceasta ataca trandafirii mai ales in sezonul cald, conducand la cresteri slabe, aparitia secretiilor de ceara, puf alb si roua de miere.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Cicada Metcalfa pruinosa;

9. Inelarul marului (Malacosoma neustria) – larvele daunatorului sunt de tip omida adevarata de 4 cm lungime si se hranesc cu frunzele trandafirilor defoliind masiv planta;

10. Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis) – este un daunator frecvent intalnit si periculos pentru plantele de trandafiri. Atacul de albina croitoare este semnalat de numeroasele decupare in frunze sub forma semicirculara.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis);

11. Gandacul paros (Epicometis hirta) – este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante) ce ataca organele florale ale plantelor de trandafir.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Gandacul paros (Epicometis hirta);

12. Carabusul de mai –viermii albi (Melolontha melolontha) – este un daunator periculos ce ataca partea subterana a plantelor de trandafir. Larvele de carabus de mai denumite popular si viermi albi, ataca si consuma racadinile plantelor de trandafiri conducand rapid la ofilirea si uscarea acesteia, atacul se manifesta  atat la culturile in sol cat si la ghivece (daca adultii isi depun ouale in ghiveci).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);

13. Cicada scuipatul cucului (Philaenus spumarius) colonizeaza plantele de trandafir si se hranesc cu seva acestora cu autorul aparatului de intepat si supt. Frunzele atacate se deformeaza, sau raman mici.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cicada scuipatul cucului (Philaenus spumarius);

14. Sfredelitorul trandafirului (Monophadnus elongatus),

15. Viespea sfredelitoare a trandafirului (Ardis brunniventris),

16. Cicorita sau Cicada trandafirului (Typhlociba rosae);

17. Tripsul trandafirului (Thrips fuscipennis);

18. Paduchele testos al trandafirului (Aulacaspis rosae);

19. Nematozii radacinilor de trandafir (Pratylenchus vulnus, Xiphinema diversicaudatum, Meloidogyne hapla);  etc.

daunatorii-trandafirului_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Daunatorii Trandafirului & afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii