nov. 26 2023

Bolile Trandafirului: identificare, combatere eficienta

bolile-trandafirilor_150

Cele mai grave si frecvente Boli la  Speciile si Varietatile de Trandafir:  Trandafiri acoperitori de solTrandafiri arbustiviTrandafiri cu trunchi si coroanaTrandafiri de dulceataTrandafiri urcatoricataratori si semiurcatoriTrandafiri miniatur; etc   cultivate in gradini, parcuri, camp, terese, balcoane, sere, solarii !!!

1. Fainarea  la trandafir – este o boala cauzata de ciuperca Sphaerotheca pannosa, care afecteaza plantele de trandafiri cultivati in gradini, parcuri sau spatii protejate (sere, solarii, apartamente). Fainarea este favorizata de lipsa aerisirii corespunzatoare la interiorul tufelor, vremea secetoasa si aplicarea excesiva a ingrasamintelor pe baza de azot. Aceasta ataca frunzele, lastarii si bobocii florali de trandafiri. Atacul fainarii apare pe plantele afectate sub forma unui puf alb. Presiunea atacului difera si in functie de soi, intrucat exista soiuri sensibile si soiuri cu toleranta la fainare.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Fainarea  la trandafir (Sphaerotheca pannosa); 

2. Patarea neagra a frunzelor de trandafiri – este frecvent intalnita in toate spatiile de cultura a trandafirilor: gradini, sere, solarii, parcuri, apartament. Boala este cauzata de ciuperca Diplocarpon rosae  care ataca frunzele, lastarii si bobocii florali de trandafiri. Atacul acestei boli poate fi observat pe frunze, prin prezenta unor pete de culoare mov inchis sau maroniu, care apoi capata forma circulara si culoare neagra.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Patarea neagra a frunzelor de trandafiri (Diplocarpon rosae);

3. Rugina trandafirilor – este cauzata de ciuperca Phragmidium mucronatum. Aceasta ataca organele verzi ale plantei, ducand la pierderea frunzelor si implicit la o slaba maturar a lemnului si riscul de inghet la plantele afectate. Atacul ruginii pe frunzele de trandafiri se poate observa in perioada calda din an, sub forma unor puncte ruginii.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Rugina trandafirilor (Phragmidium mucronatum);

4. Mana trandafirilor  – este o boala cauzata de ciuperca Peronospora sparsa. Mana trandafirilor apare mai frecvent la trandafirii cultivati in spatii protejate. Atacul cauzat de mana la trandafiri poate fi observat pe frunze, tulpini sau lastari tineri. Mana se identifica prin prezenta unor pete de forme unghiulare de culoare galben inchis-maro.  Pentru a impiedica raspandirea manei la trandafirii cultivati in spatii protejate (sere, solarii) se recomanda taierea tufelor de trandafiri, reducerea umiditatii relative a aerului si cresterea temperaturii ambientale la 27°C; 

5. Putregaiul cenusiu la trandafiri – este o boala fungica cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care afecteaza culturile de trandafiri din spatii protejate (sere, solarii) si din gardini (in anii ploiosi). Putregaiul cenusiu se observa pe bobocii florali si florile de trandafiri prin prezenta unor pete cu aspect umed, de culoare mai deschisa cu o aura rosietica. Organele plantelor afectate se ofilesc, capata aspect de ars si sunt acoperite de un puf alb.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Putregaiul cenusiu la trandafiri (Botrytis cinerea);

6. Boala frunzelor de argint – este cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum. Ciuperca afecteaza plantele de trandafiri in conditii de umiditate ridicata. Ea patrunde in plante prin ranile existente cauzate de taieri, sau alti factori externi. Culoarea argintie pe care o capata frunzele plantelor afectate este cauzata de o toxina produsa de ciuperca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Boala frunzelor de argint (Chondrostereum purpureum);

7. Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens) este o boala – bacterioza grava care se intalneste si la plantele de trandafir. Bacteria rezista in sol peste 5 ani si infecteaza plantele prin rani proaspete si umede.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens);

8. Viroze: Mozaicul galben la trandafir (Apple chlorotic leaf spot virus-ACLSV); etc.

bolile-trandafirilor_1

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Trandafirului: identificare, combatere eficienta

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii