ian. 08 2024

Trandafirul Rosa ‘Rumba’: ingrijire, inmultire

Familia: ROSACEAE

Clasa: Floribunda

Demumire populara: Trandafir

Denumire stiintifica: Rosa ‘Rumba’

Proprietati ornamentale: Rosa ‘Rumba’ este un arbust cu cresteri compacte, inaltimi de 40-60 cm, cu o capacitate mare de ramificare si inflorire, si o intindere intre 40-50 cm.

Trandafirul Rosa ‘Rumba’ se cultiva ca planta decorativa prin flori, fructe si port, in parcuri si gradini, sau ca planta acoperitoare de sol.

Frunzele sunt eliptice, fin serate (usor zimtate pe margine), lucioase, dense, de culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe cea inferioara.

Inflorirea plantelor de Rosa ‘Rumba’ are loc de vara pana toamna (iunie-octombrie).

Florile apar solitare sau in inflorescente, cele deschise au forma de cupa, diametrul de 3-4 cm, involte, cu 26-40 petale, de culoare galbena la baza si marginile rosii.

Se recomanda indepartarea florilor uscate sau ofilite, pentru a stimula inflorirea.

Florile de Rosa ‘Rumba’ au un parfum oscilant.

Fructele au forma sferic-alungita, netede, cu diametru de 2-2,5 cm, culoare rosie-caramizie, foarte decorative.

Se recomanda efectuarea taierilor de primavara, indepartand ramurile uscate sau bolnave si scurtarea acestora la circa 1/3.

Solul pentru Trandafirul Rosa ‘Rumba’ trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, reavan, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Trandafirul Rosa ‘Rumba’ este o planta ce tolereaza temperaturile negative, in perioada de repaus vegetativ suporta temperaturi de pana la -20°C.

Udarea se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul fie mentinut reavan.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Rosa ‘Rumba’, acestea prefera spatiile luminoase, insorite, dar pot tolera si spatiile semiumbrite.

Inmultirea la Trandafirul Rosa ‘Rumba’ se realizeaza prin: butasire (butasi semilemnificati), altoire (altoire pe portaltoi de maces).

Fertilizarea se poate realiza cu ingrasaminte specifice plantelor cu flori sau pentru trandafiri. Se pot utiliza fertilizanti de la COMPO

Boli si daunatori

Bolile frecvent intalnite la trandafir sunt: Fainarea,  Rugina,  Patarea Neagra,   Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum), etc.

Insecte daunatoare si Acarieni la trandafir: Afide, Omizi, Acarieni, Metcalfa pruinosaViespea sucitoare a trandafirului (Blennocampa tenthredinidae); etc.

Fig. 1 Trandafir Rosa ‘Rumba’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Trandafirul Rosa ‘Rumba’: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii