Horticultorul.ro

ian. 14 2017

Bolile Coacazului – identificare, afectarea plantelor

1. Fainarea americana a coacazuluieste o boala des intalnita la plantele de coacaz. Fainarea la coacaz este cauzata de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae. Atacul ciupercii se poate observa pe frunzele, lastarii tineri sau fructele de coacaz. Ciuperca este vizibila pe organele afectate ale plantei sub forma unei pasle albe, care in timp devine bruna-negricioasa.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Fainarea americana a coacazului;

 

2. Fainarea europeana la coacazeste intalnita la plantele de coacaz. Aceasta este o boala micotica cauzata de ciuperca Microsphaera grossulariae. Fainarea europeana se poate observa pe organele verzi ale plantelor de coacaz. Ciuperca dezvolta pe frunze, lastari sau flori un puf alb pulverulent care in timp devine negricios.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Fainarea europeana la coacaz;

 

3. Antracnoza coacazuluieste o boala e intalnita la plantele de coacaz. Antracnoza la coacaz este cauzata de prezenta ciupercii Drepanopeziza ribis sin. Pseudopeziza ribis. Ciuperca ataca mai ales frunzele plantelor de coacaz si mai rar lastarii sau fructele acestuia. Umiditatea este factorul care favorizeaza aparitia antracnozei. Semnele antracnozei se pot observa prin prezenta unor pete de forma rotunda pe frunzele plantei. Aceasta boala poate conduce la defolierea prematura a plantelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Antracnoza coacazului;

 

4. Rugina coacazuluieste o boala intalnita frecvent la plantele de coacaz, mai ales la finele perioadei de vegetatie. Rugina la coacaz este favorizata de prezenta ciupercii Cronartium ribicola. Rugina este cauzata de umiditatea crescuta si temperaturi <30°C.  Atacul ruginii se poate observa pe frunzele si fructele de coacaz. Pe frunze  apar pete colturoase de culoare rosietica sau violacee. Rugina la coacaz conduce la defolierea prematura a frunzelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Rugina coacazului;

 

5. Putregaiul cenusiu la coacaz (Botrytis cinerea)este o boala favorizata de umididatea excesiva. Putregaiul cenusiu este o boala cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care ataca fructele si florile plantelor de coacaz. Pe fructe apar pete brune, acoperite cu puf de mucegai, acestea devin moi si zemoase. Si florile de coacaz sunt afectate de putregaiul cenusiu, acestea se brunifica si se ofilesc, ele fiind acoperite de mucegaiul cenusiu;

 

6. Septorioza coacazului (Mycosphaerella ribis) este o boala fungica  ce este cauzata de prezenta ciupercii Mycosphaerella ribis. Aceasta cauzeaza cresteri mici si productii reduse la plantele afectate. Patarea cenusie este mai frecventa in perioadele umede ale anului. Atacul septoriozei se poate observa prin aparitia petelor de culoare maronie pe frunze si petiolul acestora.  Septorioza se manifesta prin ingalbenirea, uscarea si caderea prematura a frunzelor;

 

7. VirozeIngalbenirea nervurilor (Gooseberry vein banding virus)– este o viroza care afecteaza plantele de coacaz, aceasta se poate identifica mai ales primavara. Semnele virozei se pot observa sub forma unor benzi de culoare galbena, de-a lungul nervurilor principale ale frunzelor.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Coacazului – identificare, afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii