aug. 09 2014

Josta (Ribes X nidigrolaria) – origine, descriere, utilizare

Josta-coacaz x agrisFamilia: GROSSULARIACEAE

Denumire populara: Josta, Jostaberry, Hibrid de coacaz cu agris

Denumire populara in alte limbi: engleza: Jostaberry, germana: Jostabeere, Jochelbeere

Denumire stiintifica: Ribes X nidigrolaria sin. Ribes divaricatum X Ribes nigrum X Ribes uva-crispa

Origine, raspandire:

Ribes X nidigrolaria este un F-1 hibrid artificial autofertil, obtinut in Germania prin hibridarea speciilor: Ribes divaricatum X Ribes nigrum X Ribes uva-crispa de catre Rud. Bauer & A. Bauer in 1983 in Dresda.

Utilizare: Pomicola, Medicinala

 

Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:

Ribes X nidigrolaria vegeteaza pe solurile cu un pH intre 5,5-7,8. Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Jostaberry vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase si calcaroase (cu carbonati) dar le suporta greu si pe cele grele (argiloase);

In perioada de creștere si maturare a fructelor, lipsa apei afectează grav cantitatea si calitatea fructelor. Se impune obligatoriu irigarea prin picurare in perioadele de seceta prelungita;

Taierea la Jostaberry se face primavara devreme.

LuminaRibes X nidigrolaria este o specie iubitoare de lumina, dar vegeteaza si in conditii de semiumbra.

 

Plantarea la Ribes X nidigrolaria se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

 

Proprietati pomicole:

Jostaberry va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare.

Fructele (coacaze-agrise) sunt comestibile de tip baca, de 1.1-1.5 cm, greutate 0.9-1.2 g/fruct, la maturitate au forma sferica si culoarea devine mov-inchis aproape negru (Vezi fig.). O planta matura Jostaberry poate da circa 1-2 kg de fructe.

Fructele  se recolteaza esalonat la maturitatea de consum in iunie-iulie.

Coacazele-agrisele se consuma in stare proaspata sau conservate in preparate ca: gem, dulceata, sirop, bauturi racoritoare, lichior, ceai de fructe de padure (fructe uscate-deshidratate), vin, etc.

 

Descriere / Identificare:

Jostaberry este un arbust fructifer;

Florile de Ribes X nidigrolaria sunt grupate in inflorescente – raceme, au sepalele de culoare verde-violet sunt mai lungi decat petalele (Vezi fig.). Coacazul rosu infloreste in aprilie-mai. Florile sunt frecventate de albine si fluturi.

Frunzele sunt caduce (cazatoare), alterne, de forma subrotunda, de 3-5 cm latime, cu baza cordata, au 3 lobi, cu marginile dublu-serate, (Vezi fig.) prin strivire emana o aroma specifica;

Ramurile deRibes X nidigrolaria nu au spini.

Dimensiuni, soiuri: Ribes X nidigrolaria este un arbust a carui inaltime poate ajunge la 0.9-1.5 metri si are diametrul tufei de 0.45-0.6 metri.

 

Inmultirea hibridului de coacaz X agris:

  • Prin butasire – primavara cu butasi de 1 an lemnificati sau butasirea in verde cu lastari semilemnificati. Pentru o mai buna inradacinare se poate utililiza un stimulator de inradacinare Radistim sau Atonik;
  • Prin marcotaj – se va aplica tehnica marcotajului prin musuroire;
  • Prin altoire – pe tulpina portaltoiului de coacaz auriu ”cuisoare” (Ribes aureum).

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

 

Boli si daunatorii

Ribes X nidigrolaria este o specie cu toleranta larugina coacazului si agrisului (Cronartium ribicola), fainarea coacazului si agrisului (Bauer) si anumite specii de acarieni.

Boli laRibes X nidigrolaria:

Daunatori la Ribes X nidigrolaria:

Ribes X nidigrolaria

Fig. 1  Jostaberry (Ribes X nidigrolaria)

Ribes X nidigrolaria

Fig. 2 Coacaz X Agris (Ribes X nidigrolaria)

Ribes X nidigrolaria

Fig. 3 Josta, Jostaberry (Ribes X nidigrolaria)

Ribes X nidigrolaria

Fig. 4 Josta, Jostaberry (Ribes X nidigrolaria)

Ribes X nidigrolaria

Fig. 5 Josta, Jostaberry (Ribes X nidigrolaria)

Ribes X nidigrolaria

Fig. 6 Josta, Jostaberry (Ribes X nidigrolaria)

Ribes X nidigrolaria

Fig. 7 Jostaberry (Ribes X nidigrolaria)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Josta (Ribes X nidigrolaria) – origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii