ian. 01 2017

Bolile Visinului: afectarea plantelor, combatere

Cele mai grave si frecvente Boli la Soiurile de Visin (Prunus cerasus), cultivate in gradina si plantatii. Aceste boli grave sunt datorate infectiei cu agenti patogeni ca: ciuperci microscopice, bacterii, etc.

1. Monilioza la visineste o boala cauzata de ciuperca Monilinia laxa sin. Monilinia cinerea care se intalneste frecvent la plantele de visin. Neefectuarea la timp a tratamentelor cu fungicide specifice la aceasta boala poate afecta grav florile, ramurile, lastarii, frunzele si fructele pomilor, ducand in final chiar si la moartea lor. Semnele atacului se pot observa prin ofilirea, indoirea si uscarea zonelor afectate.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Monilioza la visin;

2. Monilioza-Mumificarea fructelor de visin (Putregaiul brun, negru)– este o boala cauzata de ciupercile  Monilinia fructigena, Monilinia laxa si Monilinia fruticola. Putregaiul brun (negru) apare si provoaca pagube majore cand fructele au ajuns la maturitate (in conditii de precipitatii abundente, atac de musca, etc.), aceasta boala continuand sa le afecteze fructele si dupa recoltarea si depozitarea lor (perioada de la recoltare la comercializare). Visinele ramase pe pom nerecoltate se mumifica, ele transmițând boala mai departe de la un an la altul.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …  Monilioza-Mumificarea fructelor de visin (Putregaiul brun, negru);

3. Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (visin) – este o boala cauzata de prezenta ciupercii Stigmina carpophila. Aceasta apare in primaverile umede, care urmeaza dupa ierni cu temperaturi ceva mai blande.  Atacul ciupercii este favorizat de ranile din scoarta copacilor (insect, grindina). Semnele atacului se pot observa prin prezenta unor pete de culoare brun-deschis pe frunzele, lastarii si fructele de visin care in urma atacului se necrozeaza si cad, rezultand frunze ciuruite.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea micotica a frunzelor la pomii samburosi (visin);

4. Ciuruirea bacteriana a frunzelor de visin(Xanthomonas campestris pv. pruni)   este o boala cauzata de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni  intalnita si la plantele de visin. Aceasta afecteaza aparatul foliar, lastarii tineri si fructele pomilor. Semnele atacului pe frunze se observa prin prezenta unor pete (cu aspect umed) care in timp cresc, se inchid la culoare, se necrozeaza si cad. Atacul pe ramuri se manifesta prin aparitia petelor adancite in ramuri, iar la nivelul fructelor, acestea se pateaza devenind greu vandabile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Ciuruirea bacteriana a frunzelor de visin (Xanthomonas campestris pv. pruni);  

5. Cancerul bacterian la visin – este transmis de bacteria Agrobacterium radiobacter, sin. Agrobacterium tumefaciens, care afecteaza mai multe specii de plante printre care si visinul. Aceasta infecteaza atat plantele crescute in pepiniere cat si cele cultivate in livezi sau gradini. Bacteria infecteaza plantele prin rani proaspete si umede. Cancerul bacterian la visin determina frunze ofilite, cresteri mici, plante debile.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …    Cancerul bacterian la visin;

6. Patarea rosie a frunzelor de visin – Antracnozaeste o boala micotica foarte grava, intrucat provoaca defolierea prematura a plantelor atacate. Patarea rosietica este cauzata de prezenta ciupercii Coccomyces hiemalis (Blumeriella jaapii). In lunile mai-iunie se pot observa pete circulare, de culoare purpurie pe partea superioara a frunzelor. Acestea cresc in diametru si ca numar, culoarea vireza in rosu-brun, petele devin neregulate, afectand intreaga frunza. Frunzele astfel afectate se ingalbenesc, centru petei cade, ramanand cu aspect ciuruit.

 Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ...   Patarea rosie a frunzelor de visin;

7. Fumagina (Capnodium salicinum)este provocata de ciuperci precum  Capnodium salicinum,  care colonizeaza petele lipicioase si dulci (roua de miere – excremente de afide, etc.) pe frunze. Prezenta fumaginei este semnalata de stratul de culoarea neagra care  ingreuneaza lumina sa ajunga la frunza pentru fotosinteza;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Fumagina (Capnodium salicinum);

8. Patarea cafenie la visin – este o boala cauzata de ciuperca Venturia cerasi, care afecteaza si plantele de visin. Semnele atacului pot fi observate pe frunzele, ramurile si fructele de visin. Atacul cauzat de ciuperca Venturia cerasi se poate observa prin prezenta unor pete de culoare cenusie pe frunze si sepale, iar fructele puternic afectate vor creste deformate.

9. Rasucirea frunzelor de visin – este o boala intalnita in culturile de visin, cauzata de ciuperca Apiognomonia erythrostoma. Semnele atacului se observa pe frunze prin prezenta unor pete brune-maroni. Frunzele afectate se rasucesc, apoi se deformeaza si cad.

10. Boala frunzelor de argint “silver leaf” – este o boala cauzata de ciuperca Chondrostereum purpureum, care afecteaza mai multe specii se pomi fructiferi, printer care si visinul. Aceasta infecteaza plantele de visin toamna-iarna-primavara, in conditii de umiditate crescuta. Infectarea plantelor se face prin rani provocate la taieri sau cauzate de factori externi (grindina). Aspectul  argintiu al frunzelor se datoreaza unei toxine produsa de catre ciuperca prin infectarea lemnului si transportata catre frunze.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …   Boala frunzelor de argint “silver leaf”;

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Visinului: afectarea plantelor, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii