Horticultorul.ro

apr. 12 2024

Combaterea Fuzariozei la Ardei prin mijloace moderne

Fuzarioza la ardei – Ofilirea fuzariana la ardei  este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum, aceasta boala de sol afecteaza mai ales plantele cultivate in sere si solarii, dar si pe cele din camp si gradina. Fuzarioza la ardei este una dintre cele mai grave si daunatoare boli ale ardeiului. Chiar daca infectarea plantelor de ardei are loc la scurt timp dupa plantare, simptomele pot fi observate mai tarziu (in apropierea perioadei de inflorit). Primele simptome sunt observate la frunzele din partea asuperioara a plantei, acestea mai intai se se ofilesc dupa care se ingalbenesc. In timp ce boala avansează, plantele se ofilesc in întregime, iar daca se secționează tulpina, se pot observa in țesuturile vasculare dungi de culoare maronie.

Ofilirea fuzariana la ardei / Fuzarioza / Fusarioza este favorizata de umiditatea mare a solului, temperaturi de 27-28ºC si un pH ușor acid.

COMBATEREA FUZARIOZEI LA ARDEI SE POATE FACE PRIN:

I. Dezinfectia termica prin Solarizare (cu ajutorul soarelui), prin acest procedeu putem reduce presiunea atacului de  boli provocate de  (Fusarium spp., Verticillium spp., Phytophthora spp., Pythium spp., etc.), dăunători (nematozi, etc.) si reduce prezenta buruienilor anuale si perene.  Dezinfectia termica prin solarizare (cu ajutorul soarelui) este o procedura tehnologica folosita in  agricultura organica (ECO-BIO).

 

II. Fungicide utilizate in combaterea  fuzariozei la ardei

♦    Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.

Serenade ASO este un produs ce poate fi folosit si in agricultura organica (ECO-BIO).

Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Mod de utilizare: Doza: 10 l/ha la aplicarea în bandă pe rând, pentru combaterea fuzariozei (Fusarium oxysporum); se realizează 1 tratament pe sezon, de la semănat (BBCH 00)–până la apariția celei de-a treia frunze (BBCH 13); volumul de soluție: 200 – 500 l/ha.

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul  – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1  Fuzarioza la ardei – Ofilirea fuzariana la ardei  (Fusarium oxysporum)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Fuzariozei la Ardei prin mijloace moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii