ian. 11 2025

Combaterea paianjenului rosu – Panonychus  la Mar: acaricide

Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) este printre cei mai periculosi acarieni (paianjeni microscopici) la pomi: marpar, gutui, prun, cirespiersic, nectarin, visin, nuc, etc. Acesta mai ataca un spectru larg de plante cum ar fi:  vita de vie, arbori si arbusti ornamentali, trandafiri.

Factori de mediu favorizanti:

◊  temperaturi optime intre 23-25°C;

◊  umiditate atmosferica de 50-70%; etc.

 

 Semnele atacului:

Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) inteapa frunzele si se hraneste cu sucul celular al acestora. Paianjenul colonizeaza mugurele (la dezmugurit) si spatele frunzelor (partea inferioara) preferand zona din jurul nervurilor (cu exceptia situatiei cand numarul exemplarelor este prea mare).

In perioada de repaus vegetativ (iarna), pe ramurile copacilor se pot observa depunerile de oua rosietice, cu ajutorul unei lupe, microscop de teren sau chiar cu ochiul liber.

In perioada de vegetatie, pe spatele frunzelor se vad puncte rosii care se misca, iar prin presarea cu degetul pe acestea frunza se murdareste lasand o pata rosie sangerie.

Prezentei paianjenului rosu pe frunze este semnalata de pete regulate mici alb – brunii care devin apoi alb-argintii (efectul de bronz) si se pot extinde larg pe suprafata frunzei (la o intensitate mare a atacului).

 

Acaricide / substante active  utilizate in combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati acaricidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

A. Tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi (tratamente de iarna) cu unul din produsele pe baza de ulei horticol:

Mospilan Oil (acetamiprid  + ulei vegetal); – este destinat în principal tratamentelor
prevegetative în pomicultură. Combate cu mare eficacitate păduchii ţestoşi, în special păduchele din San Jose, atât prin imobilizarea acestora, dar şi prin penetrarea scutului protector. Tratamentul cu Mospilan Oil se aplică la sfârşitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului (fenofaza de “urechiuşe de şoarece” la măr şi de “buton verde” la prun). Temperatura aerului trebuie să fi e mai mare de +4o C, iar cantitatea de soluţie folosită la hectar între 1000 -1500 L, în funcţie de talia pomilor.

Mod de utilizare: Doza recomandata: Mospilan 20 SG 0,450 kg/ha + 0,5% Adjuvant.
(tratament de iarnă).

 

 

 

B. Combaterea in vegetatie (plante cu frunzea paianjenul rosu al pomilor se poate face cu ajutorul acaricidelor specifice:

Acaricide:

♦  Kanemite SC (acequinocil 164 g/l); – este un acaricid cu acțiune de contact în principal și prin absorbție orală în secundar. Eficient împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale acarienilor. KANEMITE SC este un acaricid destinat combaterii păianjenului roșu comun (Tetranychus urticae) și acarianului roşu al pomilor (Panonychus ulmi) din pomicultură, legume și plante ornamentale (culturi în câmp deschis sau în spații protejate).

Se aplica de la inceputul infloritului pana la faza de parga a produsului.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,625 l/ha.

 

♦  Nissorun 10 WP (hexitiazox 10%); – este un acaricid pentru combaterea acarienilor din
culturile agricole, avand actiune ovicida, larvicida si nimfocida. NISSORUN 10 WP este un acaricid, cu acțiune de contact și ingestie. Produsul prezintă o bună activitate translaminară,
acționând acolo unde sunt prezenți și dăunează acarienii. Combate păianjenii în stadiile de ou, larvă, nimfă. Nu combate formele adulte. Femelele care au intrat în contact cu
produsul devin sterile, iar ouale depuse sunt și ele sterile. Acest aspect conduce la o reducere a populațiilor de acarieni.

Pomi fructiferi – se recomandă să se aplice în special înaintea înfl oritului sau în perioada eclozării ouălor de iarnă (sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,3 kg/ha.

“Intotdeauna cititi si utilizati acaricidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea paianjenului rosu – Panonychus  la Mar: acaricide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii