oct. 27 2024
Minierul circular al marului: identificare, combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)
Familia: Lyonetiidae
Denumire populara: minierul circular al marului, omida miniera mare a marului
Denumire stiintifica: Leucoptera malifoliella sin. Leucoptera scitella, Cemiostoma scitella
Denumire populara in engleza: apple leaf miner, ribbed apple leaf miner, pear leaf blister moth, pear leaf miner
Daunator prezent (conform gd.eppo.int) in Europa, Asia si Africa, este specific zonelor cu climat temperat, in Romania este întâlnit pe întreg cuprinsul tarii.
Plante atacate: specii de mar (marul domestic, meri ornamentali, etc.); par, gutui, paducel, cires, visin, prun, piersic, mesteacan (Betula pendula), etc. Este o insecta polifaga.
Ecologia dăunătorului
Fluturii zboara si isi depun ouăle la temperaturi de peste 13⁰C si prefera o umiditate relativa a aerului de 60%.
Ouăle vor ecloza la 27-28⁰C in 8 zile, la 23⁰C in 9 zile, la 20⁰C 15 zile.
Larvele/Omizile se dezvolta începând de la 10-12⁰C.
Fluturii femele care nu s-au împerecheat secreta feromoni, pentru a atrage masculii ce fac posibila imperecherea si fecundarea (a face să procreeze) femelelor.
Descrierea/Identificarea Minierului circular al marului (Leucoptera malifoliella):
Adultii sunt fluturi „molii foarte mici” care zboară ziua, au 7-9 mm cu aripile deschise (anvergura aripilor), iar cu aripile in repaus 4-7 mm lungime; la femele anvergura aripilor este de 7-8 mm iar lungimea corpului 2,6-3 mm iar la masculi de anvergura aripilor este de 5,5-6 mm iar lungimea corpului 2-2,3 mm. Capul este crem; aripile anterioare sunt lanceolate si alb-cenușii-argintii cu desene colorate, marginile (posterioara si distala) franjurate iar aripile posterioare sunt alb-cenușii-argintii/maro-deschis si cu franjuri lungi. Antenele sunt lungi si filiforme, la femele au 28-32 segmente, iar cele ale masculilor au 28-30 segmente. O femela produce si depune intre 50-70 oua.
Ouale sunt ovale, de culoare gri deschis/maro de 0,3 mm diametru. Ouăle vor ecloza la 27-28⁰C in 8 zile; la 23⁰C in 9 zile, la 20⁰C 15 zile. Sunt depuse grupat (8-14 oua) pe partea inferioară a frunzelor.
Larvele/Omizile ajung la 4-5 mm lungime, sunt de culoare verzuie, au capul turtit si maro. Stadiul de larva dureaza 2-4 saptamani in functie de temperaturile exterioare.
Se impupeaza in cocon pe partea inferioara a frunzei, pe fructe (in cele doua cavitati), sub scoarta crapata/exfoliata/ritidom, in sol, in frunzele cazute pe sol.
Pupa – lunga de 3 mm, este maro, protejata de un cocon fusiform alb de matase. Stadiul de pupa durează 10-15 zile.
Ciclul biologic:
Minierului circular al marului (Leucoptera malifoliella) este o specie polivoltina, in Romania are 3 generații/an.
Primavara apare generatia 1 la finele lui Aprilie/Mai (temperatura medie zilnica de peste 10ºC in aer mai multe zile consecutive) in perioada ce se suprapune cu fenofazele de inflorire la mar (BBCH59 Buton roz – BBCH69 Sfarsitul infloritului) fluturii zboară ziua cca. 14-30 zile si femelele depun ponta (proces de depunere a ouălor la insecte) grupat pe spatele frunzelor (intre nervuri) 8-14 oua. Dupa 8-15 zile (in functie de temperatura) din oua apar primele larve/omizi.
Larvele rod epiderma, pătrund in frunza si se hranesc cu parenchimul (tesut care se gaseste intre cele doua epiderme) acesteia, minând frunza. Stadiul de larva dureaza aproximativ 14-30 zile, timp in care trec prin 4 stadii larvare, dupa care parasesc zona de hranire din interiorul frunzei, ies la suprafața parții superioare a frunzei si caută locuri pentru impupare (prima generatie se impupeaza pe frunze iar celelalte in crapaturile scoartei, pe fructe, etc.).
Impuparea are loc intr-un cocon pe partea inferioara a frunzei, in crăpăturile prezente pe tulpina si ramuri, sub scoarta exfoliata, pe fructe (in zona de lângă codita sau la varf in zona caliciului), iar pentru ultima generație (si pe/in sol, frunze cazute, etc.). Stadiul de pupa dureaza 10-15 zile.
Un ciclu complet pentru o generatie care nu hiberneaza este de cca. 30-50 zile, iar pentru generatia hibernanta ajunge la 230 zile.
Iernarea are loc in stadiul de pupa in cocon in sol, in frunzele cazute pe sol, sub scoarta exfoliata/ritidom.
Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Minierului circular al marului (Leucoptera malifoliella)
Maximul de zbor pentru fluturi se poate determina cu usurinta cu ajutorul capcanelor cu feromoni.
Larvele insectei se hrănesc cu țesuturile parenchimatice (țesuturi care care se găsesc intre cele doua epiderme) ale frunzelor, minându-le circular (o mina poate ajunge la peste 2 cm) in inele concentrice.
Larvele prin hrănire in interiorul frunzelor, realizează o minare circulara in spirala tipica acestui dăunător, aceasta are loc sub forma de galerii circulare care vor genera pete brune al căror diametru poate ajunge la 1,5 cm (Vezi fig.). La interiorul zonelor atacate in galerii le circulare concentrice larvele își depun excrementele in timp ce consuma mezofilul frunzei. Putem întâlnii in pata circulara de atac una sau mai multe larve.
Atacul debutează pe frunzele de la baza coroanei, după care urca spre vârf unde se înregistrează si atacul cel mai agresiv, căderea frunzelor afectate debutează dinspre vârful coroanei si continua spre baza;
La început zonele circulare minate/minele sunt verzui după care virează in maro (Vezi fig.), brun-violet, apoi negru.
Pragul economic de dăunare este reprezentat de: zona minata cu diametru de pana la 0,5 cm, o zona minata/o frunza.
O densitate de peste 10 zone atacate (zone circulare minate, Vezi fig.), poate provoca căderea prematura a acestora si afectarea plantei si a producției de fructe.
Un atac puternic poate conduce la fructe de dimensiuni reduse, cresteri slabe ale lastarilor, debilitarea pomilor, intrarea in alternanta de rodire.
Masuri de Prevenire si Combatere:
- Adunarea si distrugerea prin ardere (toamna, iarna, primăvara devreme) a frunzelor căzute toamna pe sol in care se găsesc pupe hibernante;
- Aratura de toamna si mobilizarea solului inclusiv in jurul tulpinii pomilor, pentru distrugerea pupelor hibernante;
- Stabilirea momentului efectuării tratamentelor se poate face cu ajutorul capcanelor cu feromoni (ECONEX – Leucoptera malifoliella, Phéromone Mineuse cerclée ou Cémiostome du pommier, Fleckenminiermotte-Leucoptera malifoliella, etc.) in perioada aprilie – august;
- Aplicarea de tratamente cu insecticide specifice omologate, încă de la primele simptome (zone circulare de atac cu diametru de pana la 0,5 cm) si continuam după scuturatul tuturor petalelor, cu tratamente la acoperire (10-12 zile).
- Insecticidele aplicate pentru combaterea lepidopterelor vor combate si acest daunator.
Insecticide folosite in combatere
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- Suvisio (200 g/l clorantraniliprol);
- Kaiso Sorbie 5 EG (5% lambda-cihalotrin);
- Decis 25 WG (deltametrin 250 g/kg);
- Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);
- Wizard (esfenvalerat 5%);
- Coragen (200 g/l clorantraniliprol);
- Voliam (200 g/l chlorantraniliprol).
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Minierul circular al marului: identificare, combatere