Horticultorul.ro

iul. 20 2017

Patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila)

Denumire populara: Patarea rosie a frunzelor vitei de vie

Denumire stiintifica: Pseudopeziza tracheiphila sin. Phialophora tracheiphila,  Pseudopeziza tracheiphila, Pseudopezicula tracheiphila

Denumire populara in engleza: red fire disease of grapevine, rotbrenner disease of grapevine

Patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila) este o boala micotica ce provoaca pete mari, de forma poligonala pe frunzele vitei de vie, care odata atacate cad, provocand defolierea plantelor inca din luna iunie.

Ecologia bolii:

Atacul de patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila) este favorizat de temperaturi in intervalul 10-20°C si precipitatii abundente si prezenta apei pe frunze. Ascosporii care infecteaza frunzele germineaza si apar primele simptome dupa cca. 20-30 zile.

Infectia primara are loc din miceliul aflat in frunzele moarte de pe sol.

Ciclul bolii

Ciuperca  ierneaza sub forma de miceliu aflat in frunzele infectate si cazute pe sol. Primavara apar apoteci  care dezvolta asce cu ascospori. Ascosporii sunt raspanditii cu ajutorul picaturilor de apa si a vatului. Ascosporii ajunsi pe frunze germineaza, iar miceliul format patrunde in tesuturile frunzelor pe care le afecteaza. Perioada de incubatie este ce circa 20-32 zile.

Semnele atacului (simptome)

Atacul pe frunze se manifesta la inceput pe cele aflate la baza butucului, trecand apoi la zona de mijloc. Ciuperca ataca frunzele vitei de vie (la soiurile albe), pe care se pot observa pete galbene, poligonale (atacul poate fi usor confundat cu cel provocat de  mana vitei de vie), care cu timpul se brunifica  (Vezi fig.). La soiurile rosii, petele poligonale au culoarea brun-rosiatica cu marginea violacee. Petele sunt  delimitate de nervurile principale si marginea frunzei.  In urma atacului, mare parte din limbul frunzei poate fi afectat sau atacul poate conduce la defolierea prematura a plantelor inca din luna iunie.

In conditii favorabile (precipitatii abundente), ciuperca provoaca pe lastarii tineri – pete alungite de culoare neagra care pot conduce la uscarea lastarilor.

Atacul se mai intalneste si pe inflorescente si fructe, care putrezesc si se usuca.

Dintre soiurile sensibile enumeram: Chasselas Rose, Chasselas Dore,  Tamaioasa Romaneasca,  Pinot Griș, Chardonnay, Riesling de Rhin, etc.

Atacul sever afecteaza adesea calitatea si cantitatea productiei.

Masuri de preventie:

  • Toamna adunam si distrugem prin ardere frunzele cazute pe sol;
  • Monitorizarea si aplicarea de tratamente la timp culturilor atacate in anul anterior;
  • Monitorizarea si aplicarea de tratamente cu fungicide specifice;

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii: Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru)mancozeb, folpet, azoxystrobin, difenoconazol, pyraclostrobin, trifloxystrobin, methiram, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii