sept. 16 2018
Chardonnay – soi de vita de vie pt. vinuri albe superioare
Denumire soi vita de vie: Chardonnay sin. Pinot Chardonnay, Feinburgunder, Morillon, Pinot blanc Chardonnay, Gentil blanc, Chardoney, Auvergnat blanc, Burgunder weisser, Chardonet, Feher Burgundi, Plant de Tonnere, Weisser Klöwner, etc.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Chardonnay’
Este important ca soiul Chardonnay sa nu se confunde cu Pinot blanc intrucat sunt soiuri diferite cu origini diferite.
Origine: este un soi originar din Franta, regiunea Burgundia. A rezultat prin hibridarea (incrucisarea) soiului Pinot cu Gouais Blanc.
Chardonnay este cultivat in Europa in tari ca: Franta, Austria, Cipru, Bulgaria, etc.
In Romania soiul Chardonnay este cultivat in podgorii/regiuni: Murfatlar, Jidvei, Drăgășani, Ploiesti, Pietroasa, etc.
Tip/Utilizare: soi de vita de vie nobila pentru pentru vinuri albe de calitate superioara
Descriere/Identificare soi:
– floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.
– frunza este rotunda (de cca. 14,3 cm lungime si 14,1 cm latime) de marime mijlocie; culoare (verde inchis); intreaga (mai rar trilobata sau pentalobata), cu sinusul petiolar in forma de „V” sau lira. Codita este mai scurta decat nervura principala.
– strugurele este mic, are cca. 13 cm lungime cu forma cilindrica, compact. Codita este lignificata la baza. Greutatea medie a strugurelui de Chardonnay este de 140 grame;
– bobul este sferic si mic (1,1 g). Pielita este groasa de culoare galben-verzuie. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;
– soi de vigoare mica-mijlocie;
– perioada de vegetatie este lunga: 170-190 zile pana la maturarea strugurilor;
– are 70 % din lastari – fertili.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -21 º C, conduc la inghetul vitelor. Are toleranta medie la ger;
– este un soi cu tolereaza medie la seceta;
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului este intre 6-9 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epocile IV-V (1-30 septembrie);
– continutul de zaharuri: Chardonnay poate sa acumuleze zaharuri intre: 190-200 g/l);
– aciditatea inregistreaza valori de 5 – 6 g /litru;
Agrotehnica aplicata soiului:
- Taierea aplicata este mixta (verigi de rod): Guyot pe Semitulpina cu 1 veriga de rod (doar pe o parte) sau 2 verigi de rod (una pe partea stanga si una pe partea dreapta). Fiecare veriga de rod va avea cepi (1-3 ochi) si coarde lungi (10-12 ochi);
Vinificarea
Vinul obtinut din Chardonnay este un vin alb care poate fi vinificat: sec, demisec, dulce, licoros. Se utilizeaza si pentru obtinerea de vinuri spumante (Sampania).
Chardonnay este unul din cele 3 soiuri (Pinot Noir, Pinot meunier) permise de legislatia franceza pentru producerea sampaniei.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Flavescenta aurie (Phytoplasma vitis);
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai;etc.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Chardonnay – soi de vita de vie pt. vinuri albe superioare