ian. 21 2012
Pinot Noir – soi pentru Vinuri rosii superioare
Denumire soi vita de vie: Pinot Noir sinonim cu: Small Black Cluster, Modra Klevanjka, Savagnin noir, Morillon noir, Pignola, Pinot fin, Rouci modré, Plant fin, Cortaillod, Salvagnin, Blauburgunder, Clevner, Klevner, Spätburgunder.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Pinot Noir,
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara
Origine: soiul Pinot Noir isi are originea in Franta. Datorita calitatilor sale este azi cultivat de catre toate tarile producatoare de vinuri rosii (Franta, Italia, Germania, Romania, Moldova, etc.).
Utilizare: Pinot Noir este un soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara
Raspandire: Pinot Noir se cultiva cu rezultate bune in toate podgoriile din tara noastra (mai putin in Transilvania). Se regaseste in centre viticole din: Prahova, Buzau, zona Olteniei (Olt, Dolj, Mehedinti) si zova de Vest (Arad, Timis si Caras-Severin).
Descriere/Identificare soi:
– floarea de Pinot Noir este hermafrodita-normala.
– frunza la Pinot Noir este in gereral rotunda, mijlocie-mica, pronuntat gofrata (Vezi fig. 3-5). La Pinot Noir apare fenomenul de heterofilie – pe acelasi lastar se regasesc frunze intregi, trilobate si pentalobate (Vezi. Fig. 3-5), acest aspect ajuta la identificarea soiului cu multa usurinta.
– strugurele de forma cilindrica, aripat, compact, de marime mica (Vezi Fig. 1-2). Greutatea medie a strugurelui de Pinot Noir este de 90-100 grame;
– bobul de Pinot Noir este sferic si mic. Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie cu pruina (Vezi Fig. 1-2) . Miezul este zemos cu gust specific;
– Pinot Noir este un soi de vigoare mica;
– Pinot Noir are o perioada scurta de vegetatie: 150-160 zile pana la maturarea strugurilor.
Conditii de crestere/cultivare:
– cultivarea lui Pinot Noir presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) mai reduse.
– se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;
– pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -22º…-24 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Pinot Noir iar din acest motiv este unul din soiurile de vita de vie nobila rezistent la ger;
– Pinot Noir este un soi ce tolereaza seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea;
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Pinot Noir este de 18 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar poate creste aplicand o agrotehnica adecvata;
– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in Epoca V (16-30 septembrie, la 3 saptamani dupa Chasselas dore);
– continutul de zaharuri: Pinot Noir poate sa acumuleze cantitati mari de zaharuri (230-250 g/l);
– aciditatea totala in must este de cca. 5 g/litru.
Vinificarea
Vinul obtinut din Pinot Noir este un vin rosu de calitate superioara, aroma este specifica soiului (este un vin catifelat, usor baubil – preferat atat de barbati cat si de femei). Aplicand metode diferite de vinificare se pot obtine vinuri: seci, demiseci, demidulci si spumante (sampanie). Vinul de Pinot Noir are o tarie alcoolica superioara comparativ cu soiuri ca (Cabernet Sauvignon sau Merlot). Pinot Noir este unul din vinurile preferate ale presedintelui Obama.
Pinot Noir este unul din cele 3 soiuri (Chardonnay, Pinot meunier) permise de legislatia franceza pentru producerea sampaniei.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si daunatori:
Insecte:
- soi des atacat de moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte: conducerea vitei de Pinot Noir pe tulpini semiinalte si inalte, copilitul, dirijarea lastarilor;
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli: soi sensibil la:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana).

Fig. 1 Soiul Pinot Noir

Fig. 2 Soiul Pinot Noir

Fig. 3 Frunza trilobata a soiului Pinot Noir A-Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei

Fig. 4 Frunza intreaga a soiului Pinot Noir A-Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei

Fig. 5 Frunza pentalobata a soiului Pinot Noir A-Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Pinot Noir – soi pentru Vinuri rosii superioare