Horticultorul.ro

ian. 30 2011

Soiul de vita de vie – Tamaioasa Romaneasca

Denumire soi vita de vie: Tamaioasa Romaneasca sinonim cu: Romania (Busuioaca de Moldova,  Tamaioasa alba de Dragasani) Franta (Muscat à petits grains blancs); Germania (Muscat blanc, Muskateller Gelber, Moscato, Muscat); Spania (Moscatel de Grano Menudo, Moscatel Morisco, Moscatel de Frontignan); Grecia (Moscato spinas, Moschato aspro, Moschato Mazas); etc.

Tip: Soi de Vita de vie nobila – pentru vinuri albe superioare aromate.

Origine:  Soiul isi are originea in Grecia. Se cultiva sub diverse denumiri in intreaga Europa.

Utilizare: soi de struguri pentru vinuri albe si aromate

Raspandire: se cultiva cu rezultate bune in podgoriile: Cotnari, Pietrosa, Dragasani, Dealu Mare si Stefanesti.

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala cu polenizare preponderent cleistogama (inchisa, ascunsa). Polenizarea cleistogama, este un inconvenient intrucat soiul meiaza si margeluieste. Pentru  acest tip de flori polenizarea se face cu polen propriu inainte de deschiderea florii.

– strugurele de forma cilindro-conica, rar aripat, compact, de marime mijlocie-mare. Greutatea medie a strugurelui de Tamaioasa Romaneasca este de 140 grame, dar strugurele poate  atinge si 650 grame. Aplicand o agrotehnica corecta se poate ajunge si la 10 kg struguri pe butuc;

– bobul este sferic, culoare galben-verzuie de marime mijlocie, cu miezul (crocant, suculent, cu aroma de muscat);

–   soi de vigoare mijlocie;

–   perioada scurta de vegetatie: 160-175 zile.

Conditii de crestere:

–        cultivarea acestui soi impune resurse heliotermice bogate (resurse sporite de lumina si temperatura). Tamaioasa Romaneasca are nevoie sa acumuleze lent cantitati mari de zaharuri (200-300 g/l), din acest motiv soiul nu se cultiva in arealele viticole din: Maramures, Transilvania, Crisana;

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu P (fosfor) si K (potasiu);

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor.

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de:   -18ºC … -20ºC, conduc la inghetul  (ochilor si coardelor neprotejate prin ingropare);

–        seceta prelungita (ex. in areale viticole din Dobrogea), in aceste regiuni se impune irigarea obligatorie;

Perioada maturarii fructelor: Epoca  IV-V  (1-30.  IX)

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului este de 12-15 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura;

– maturarea strugurilor “boabelor” are loc in intervalul 16-28 septembrie (la 3 saptamani dupa Chasselas dore);

continutul de zaharuri, variaza in functie de zona in care este cultivata Tamaioasa Romaneasca, astfel poate acumula in mod normal intre 200-242 g/l, iar in anii favorabili poate ajunge chiar si la 260-300 g/l;

Vinul

Vinul obtinut din Tamaioasa Romaneasca este un vin aromat (aroma de muscat), aroma sa persista pana la varsta de 7 ani, dupa care aroma de muscat incepe sa scada in intensitate. Este un vin dulce, apreciat la desert.

Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA.

Boli si Daunatori:

Daunatori:

  • Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte: conducerea vitei de Tamaioasa Romaneasca pe tulpini semiinalte si inalte, copilitul, dirijarea lastarilor;
  • Viespea strugurilor (Vespa germanica).
  • Acarienii vitei de vie:
  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Fig. 1 Tamaioasa Romaneasca (struguri inainte de recoltare)

Fig. 2 Tamaioasa romaneasca

Fig. 3 Soi de vita de vie „Tamaioasa Romaneasca”, strugure si frunza

Tamaioasa Romaneasca (A-Fata frunza, B-Spate frunza)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de vita de vie – Tamaioasa Romaneasca

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii