oct. 20 2013
Riesling de Rhin – soi pentru Vinuri albe superioare
Denumire soi vita de vie: Riesling de Rhin sinonim cu: Petracine, Riesling renano, Rajnai Rizling, White Riesling, Weißer Riesling, Riesling, Klingelberger, Rheinriesling, Rheingauer, Petit Riesling, Rendu, Rajnai rizling, Riesling weisser, Starosvetske, Rejuai, Rieslinger, Rossling, Rynsdruie.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Riesling de Rhin’
Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe superioare
Origine: soiul Riesling de Rhin este un soi originar din Germania (primele documente il atesta in anul 1435 in Rüsselsheim pe Valea Rinului), fiind unul din cele mai raspandite soiuri. In Romania a fost introdus in perioada postfiloxerica si de cultiva in Transilvania
Utilizare: Riesling de Rhin este un soi de struguri albi pentru vinuri albe de calitate superioara.
Raspandire: Riesling de Rhin se cultiva in Transilvania la Jidvei – Judetul Alba; Muntenia la Dealu Mare – Prahova.
Descriere/Identificare soi:
– frunza de Riesling de Rhin este de marime mijlocie, usor rotunjita, cu 3-5 lobi = tri sau pentalobate, de culoare verde-inchis, groasa si usor gofrata, scamoasa-pe partea inferioara.
– strugurele de Riesling de Rhin este semi-compact, de marime medie-mica (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Riesling de Rhin este de 120-150 grame iar lungimea 10-15 cm;
– bobul este mic (1,3-1.6 grame) si sferic. Pielita este groasa, acoperita cu pruina, de culoare galben-verzuie cu punct pistilar evident (Vezi fig.). Miezul este zemos cu gust specific;
– perioada de vegetatie de 180 zile.
Conditii de crestere/cultivare pentru Riesling de Rhin:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi.
Factori limitativi:
– temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Riesling de Rhin. Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– productivitatea soiului Riesling de Rhin variaza intre 7-13 tone la hectar in functie an, de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;
– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca V si are loc in perioada 16 -30.IX.
– continutul de zaharuri: Riesling de Rhin poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (205-215 g/l), dar este un soi care se preteaza la supracoacere (cand atinge 240 g/litru). Aciditatea inregistreaza valori ridicate in intervalul: 5.1-6.8 g /litru. Face parte din soiurile care se pot culege tarziu cu mucegai nobil;
Strugurii
Strugurele soiului Riesling de Rhin se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe de calitate superioara.
Vinul
Vinurile obtinute din Riesling de Rhin sunt vinuri albe de calitate superioara, vinificate sec si demisec.
In anii cand apare putregaiul nobil se pot recolta strugurii cu acest putregai si exploata in vinificare aceasta calitate.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Boli si Daunatori:
Daunatori:
- Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice.
Acarienii vitei de vie:
- Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
- Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).
Boli:
- Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);
- Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );
- Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana) este un soi sensibil la putregai;
- Cancer bacterian al vitei de vie (Agrobacterium tumefaciens).
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Riesling de Rhin – soi pentru Vinuri albe superioare