oct. 20 2013

Riesling de Rhin – soi pentru Vinuri albe superioare

Riesling de Rhin-vieDenumire soi vita de vie: Riesling de Rhin sinonim cu: Petracine, Riesling renano, Rajnai Rizling, White Riesling, Weißer Riesling, Riesling, Klingelberger, Rheinriesling, Rheingauer, Petit Riesling, Rendu, Rajnai rizling, Riesling weisser, Starosvetske, Rejuai, Rieslinger, Rossling, Rynsdruie.

Denumirea stiintifica:  Vitis vinifera ‘Riesling de Rhin’

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri albe superioare

Origine: soiul Riesling de Rhin   este un soi originar din Germania (primele documente il atesta in anul 1435 in Rüsselsheim pe Valea Rinului), fiind unul din cele mai raspandite soiuri. In Romania a fost introdus in perioada postfiloxerica si de cultiva in Transilvania

Utilizare: Riesling de Rhin  este un soi de struguri albi pentru  vinuri albe de calitate superioara.

Raspandire: Riesling de Rhin  se cultiva in Transilvania la Jidvei  – Judetul Alba; Muntenia la Dealu Mare – Prahova.

 

Descriere/Identificare soi:

frunza de Riesling de Rhin  este de marime mijlocie, usor rotunjita,  cu 3-5 lobi = tri sau pentalobate, de culoare verde-inchis, groasa si usor gofrata, scamoasa-pe partea inferioara.

– strugurele de Riesling de Rhin este semi-compact, de marime medie-mica (Vezi fig.). Greutatea medie a strugurelui de Riesling de Rhin   este de 120-150 grame iar lungimea 10-15 cm;

– bobul este mic (1,3-1.6 grame) si sferic. Pielita este groasa, acoperita cu pruina, de culoare galben-verzuie cu punct pistilar evident (Vezi fig.). Miezul este zemos cu gust specific;

–   perioada de vegetatie de 180 zile.

 

Conditii de crestere/cultivare  pentru Riesling de Rhin:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
  • prefera locuri cu soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi.

 

Factori limitativi:

–  temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C conduc la inghetul vitelor soiului Riesling de Rhin.  Este un soi cu toleranta medie la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Riesling de Rhin  variaza  intre 7-13 tone la hectar in functie an, de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca V si are loc in perioada 16 -30.IX.

– continutul de zaharuri: Riesling de Rhin  poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (205-215 g/l), dar este un soi care se preteaza la supracoacere (cand atinge 240 g/litru). Aciditatea inregistreaza valori ridicate in intervalul:  5.1-6.8 g /litru. Face parte din soiurile care se pot culege tarziu cu mucegai nobil;

Strugurii

Strugurele soiului Riesling de Rhin  se utilizeaza pentru obtinerea vinurilor albe de calitate superioara.

Vinul

Vinurile obtinute din Riesling de Rhin  sunt vinuri albe de calitate superioara, vinificate sec si demisec.

In anii cand apare putregaiul nobil se pot recolta strugurii cu acest putregai si exploata in vinificare aceasta calitate.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie se va face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Boli si Daunatori:

Daunatori:

  • Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice.

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Riesling de Rhin-

Fig. 1 Soiul Riesling de Rhin, strugure

Riesling de Rhin-

Fig. 2 Soiul Riesling de Rhin, strugure

Riesling de Rhin-

Fig. 3 Soiul Riesling de Rhin, strugure

Riesling de Rhin-

Fig. 4 Soiul Riesling de Rhin, frunza pentalobata

Riesling de Rhin-

Fig. 5 Soiul Riesling de Rhin, frunza trilobata

Riesling de Rhin-

Fig. 5 Soiul Riesling de Rhin, frunza pentalobata

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Riesling de Rhin – soi pentru Vinuri albe superioare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii