Horticultorul.ro

mai 05 2019

Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae): descriere, poze, combatere

Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)

Familia: Attelabidae

Denumire populara: Tigararul vitei de vie

Denumire stiintifica: Byctiscus betulae sin. Rhynchites betulae

Denumire populara un engleza: hazel leaf roller, hazel leaf-roller weevil

Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae) este un daunator intalnit frecvent la vita de vie (mai ales la plantele neglijate, unde nu au fost aplicate insecticide o lunga perioada te timp), ce produce pagube insemnate.

Daunatorul este raspandit in: Europa

Plante atacate/gazda: Vita de Vie; Pomi si Arbusti fructiferi (mar, par,  gutui, cais, prun, cires, alun, zmeur); Arbori ornamentali (mesteacan, carpen, castan comestibil,  corcodus, artari, anin, fag, plop tremurator, salcie, tei pucios, ulm, etc.).

Biologia si descrierea daunatorului:

Adultii – sunt coleoptere de 0,5-0,8 cm lungime, de culoare (verde smarald –metalizat, albastru metalizat, albastru-verde smarald metalizat), elitrele sunt lucioase si prezinta  numeroase linii longitudinale punctate, au un rostru (cioc) lung, latit-usor spre varf (Vezi fig.), sunt buni zburatori (zboara pe distante lungi). O femela depune in decursul vietii cca. 30-50 oua. Ouale sunt depuse in 11-14 tigarete formate din frunze-rasucite, cate  5-6 oua/tigareta.

Larvele – sunt fara picioare, ajung la 6 mm lungime si 2 mm in diametru, culoarea corpului este  alba, au capul de culoare maro-inchis. Larvele trec prin 3 stadii larvare intr-o perioada de  3-4 saptamani.

Ouale sunt ovale, de culoare alba, opace, de 0,7 mm lungime. Perioada de incubatie este de cca. 10-20 zile in functie de temperatura.

Ciclul biologic:

Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae)  are 1 generatie/an (monovoltina).

Adultii apar in aprilie-mai si se hranesc cu muguri de vita de vie umflati (cu primordii verzi), frunzulite tinere,  pe speciile gazda; urmeaza copularea (imperecherea) si in iunie are loc depunerea de oua:  5-6 oua in nervurile frunzei. Femela construieste din frunza/frunzele in care a depus ouale o tigareta/trabuc din una sau mai multe frunze rasucite. In codita „petiolul” cu care frunza se prinde de ramura femela face o taietura, seva nu mai circula, iar aceasta ramane agatata si se usuca.

Larvele apar dupa 2-4 saptamani si se hranesc cu frunzele ce formeaza tigareta.

Tigaretele cad dupa cateva saptamani pe sol, iar larvele le parasesc si se impupeaza in sol intr-un cocon de pamant la 9-12 cm adancime. Stadiul de pupa dureaza cca. 10-20 zile, dar adultii continua sa ierneze in sol (intra in diapauza) pana primavara in aprilie. Exista si cazuri rare, mai ales in toamnele ploioase, cand adultii ies la suprafata si se hranesc fara a provoca pagube.

Daunatorul ierneaza in stadiu de adult in sol, in coconul de pamant in care a avut loc impuparea. Adultii care parasesc coconul de pamant toamna hiberneaza sub scoarta butucului sau ritidomul arborilor.

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:

Adultii tigararului vitei de vie (Byctiscus betulae)  ataca si consuma primavara muguri si frunzulite;

Adultii isi construiesc tigaretele, in care au depus ouale, din numeroase frunze carora le taie petiolul „codita” la baza, iar acestea se usuca. Larvele vor consuma frunzele din care sunt alcatuite tigaretele.

Pragul economic de daunare este reprezentat de 13 – 23  tigarete/butuc sau 2 adulti /butuc.

Combatere:

Colectam si distrugem prin ardere tigaretele;

Aplicarea de tratamente la vita de vie cu insecticide specifice in fenofaza BBCH 13-14 (3-4 frunze viabile);

Fig. 1 Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae)

Fig. 2 Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae), se hraneste pe tei

Fig. 3 Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae), se hraneste pe tei

Fig. 4 Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae), se hraneste pe tei

Fig. 5 Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae), se hraneste pe tei

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tigararul vitei de vie (Byctiscus betulae): descriere, poze, combatere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii