sept. 05 2018

Ardeiul Campari F1 – cultivare, caracteristici

Familia SOLANACEAE

Denumire populara: Ardeiul Campari F1

Denumire stiintifica: Capsicum annuum ‘Campari F1′

Origine, raspandire: Ardeiul este originar din America de Sud si Centrala (SUA – statul Texas), el fiind cultivat inca din cele mai vechi timpuri in Peru, Brazilia sau Mexic.

Ardeiul Campari F1 este un hibrid de ardei tip capia care a fost produs de SYNGENTA (acesta a fost inlocuit de hibridul Kornelya – care are calitati si performante superioare), recomnadat atat pentru culturile in spatii protejate (sera, solar), cat si in gradini sau camp.

Calitatea fructelor si productivitatea a facut ca hibridul (F1) de ardei Campari F1 sa isi gaseasca rapid locul in culturile de ardei ale fermierilor din Romania.

Conditii de crestere:

Distante de planata in camp si gradina: sunt de 35 cm  intre plante pe rand si 60-100 cm intre randuri, se pot utiliza si scheme cu randuri duble (randurile apropiate de 50-60 cm iar cele departate de 100 cm.

Distante de plantat in solar si sera: sunt cele din schemele cu randuri duble, astfel avem 33 cm intre plante/rand; 50-60 cm intre randurile apropiate si 100 cm intre randurile departate.

Varsta rasadului la plantare trebuie  sa fie de 50-60 zile.

Particularitatile hibridului Campari F1: este un hibrid de ardei kapia rosu, cu potential mare de productie, cultivat in spatii protejate sau in camp, cu fructe mari, greutatea de 140-160 g, lungi de 20-23 cm si diametru de 5 cm. Fructul prezinta rezistenta la pastrare dupa recoltare. Este un hibrid de ardei capia cu cresteri viguroase.

Florile de Campari F1 leaga bine chiar si la temperaturi ridicate.

Culoarea fructelor variaza de la verde la rosu aprins la maturitatea fiziologica/biologica.

Ardeiul Campari F1 prezinta cu rezistenta ridicata la PVY:0,1,2 (Potato virus Y strains) si rezistenta medie la CMV (Cucumber mosaic virus);

Utilizare: consum in stare proaspata, copt, conservat, etc.

Ingrijirea culturii:

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Lucrari recomandate: mulcirea, completarea golurilor, plivit, prasit,  rarit, palisat, ruperea primului fruct sau a primei flori, dirijat (conducerea plantelor in solar), ciupit, umbrit, defoliere, polenizare, etc.

Producerea rasasurilor cu rezultate bune se poate face utilizand tavite alveolate, ghivece;

Recomandam fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice adaptate fenofazei prin sistemul de irigare prin picurare;

Recomandam fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice si aminoacizi, conform fenofazei;

Recomandam fertilizarea cu Calciu atat Foliar cat si la Sol pentru a prevenii aparitia Carentei de Calciu …  cititi articolul „Carenta de Calciu la ardei”.

Tratamente preventive si curative impotriva bolilor specifice;

Tratamente preventive si curative impotriva daunatorilor specifici;

Este recomandata palisarea atat in camp sau gradina (pentru a nu fi afectat de furtuna si vant) cat si in spatii protejate (sera, solar).

Recoltare:

Ardeiul Capia se recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). La ardeiul rosu trebuie sa treaca un numar mare de zile (40-45) pana capata culoarea rosie si este contitionat de mediu (temperaturi, soare, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc).  Chiar daca aduce profit mai tarziu fermierilor este un ardei preferat de consumator, intrucat culoarea rosie este legata direct de un continut mai crescut de vitamine, licopen si beta-caroten.

Boli si daunatori:

Boli: Bacterioze, Viroze, Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.)Putregaiul (Botrytis spp. – numai in solar), Ofilirea fuzariana (Fuzarioza), Verticilioza,  Fainarea la ardei (Leveillula taurica), etc.;

Daunaori: Coropisnita, Acarieni, Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Omida fructelor, TripsNematozii (numai in spatii protejate solarii-sere), Viermi sarma, Musculita alba, Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Inmultire

Cultura se infiinteaza numai prin seminte de la producator;

Campari F1  este un hibrid (F1), iar de la hibrizi nu se recolteaza seminte.

Producator: SYNGENTA

Fig. 1 Ardeiul Campari F1 (Capsicum annuum ‘Campari F1′)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Campari F1 – cultivare, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii