Horticultorul.ro

ian. 18 2020

Ardeiul Iute Sahem F1 – cultivare in solar, gradina, camp

Familia SOLANACEAE

Denumire populara: Ardeiul iute Sahem F1

Denumire stiintifica: Capsicum annuum Sahem F1’

Origine, raspandire: Ardeiul este originar din America de Sud si Centrala (SUA – statul Texas), el fiind cultivat inca din cele mai vechi timpuri in Peru, Brazilia sau Mexic.

Ardeiul  Sahem F1  este un hibrid timpuriu de ardei iute  produs de SYNGENTA, recomnadat atat pentru culturile in spatii protejate (sera, solar), cat si in gradini sau camp.

Productivitatea si calitatea fructelor fac  ca hibridul (F1) de ardei Sahem F1 sa isi gaseasca rapid locul in culturile de ardei ale fermierilor din Romania.

Conditii de crestere / cultivare:

Distante de planata in camp si gradina: sunt de 35 cm  intre plante pe rand si 60-100 cm intre randuri, se pot utiliza si scheme cu randuri duble (randurile apropiate de 50-60 cm iar cele departate de 100 cm.

Distante de plantat in solar si sera: sunt cele din schemele cu randuri duble, astfel avem 33 cm intre plante/rand; 50-60 cm intre randurile apropiate si 100 cm intre randurile departate.

Varsta rasadului la plantare trebuie  sa fie de 50-60 zile.

Particularitatile hibridului Sahem F1: este un hibrid timmpuriu de ardei iute, cu potential mare de productie, cultivat in spatii protejate (solar, sera) sau in camp. Are o fructificatie abundenta si o productivitate mare. Culoarea fructelor trece de la verde inchis  la rosu aprins la maturitatea fiziologica/biologica.

Florile de Sahem F1  leaga bine atat la temperaturile mai  scazute din iarna/primavara cat si la cele ridicate din vara. Florile vor lega continuu de la inceputul si pana la finele sezonului de cultura.

Ardeiul Sahem F1  prezinta toleranta la  PVY (Virusul Y (Potato Virus Y pathotype).

Utilizare: consum in stare proaspata, conservat, diverse preparate, etc.

Ingrijirea culturii:

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: Yara;

Lucrari recomandate: mulcirea, completarea golurilor, plivit, prasit,  rarit, palisat, ruperea primului fruct sau a primei flori, dirijat (conducerea plantelor in solar), ciupit, umbrit, defoliere, polenizare, etc.

Producerea rasasurilor cu rezultate bune se poate face utilizand tavite alveolate, ghivece;

Recomandam fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice adaptate fenofazei prin sistemul de irigare prin picurare;

Recomandam fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice si aminoacizi, conform fenofazei;

Recomandam fertilizarea cu Calciu atat Foliar cat si la Sol pentru a prevenii aparitia Carentei de Calciu …  cititi articolul „Carenta de Calciu la ardei”.

Tratamente preventive si curative impotriva bolilor specifice;

Tratamente preventive si curative impotriva daunatorilor specifici;

Este recomandata palisarea atat in camp sau gradina (pentru a nu fi afectat de furtuna si vant) cat si in spatii protejate (sera, solar).

Recoltare:

Ardeiul Iute Sahem F1   se recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). La ardeiul rosu trebuie sa treaca un numar mare de zile (40) pana capata culoarea rosie si este contitionat de mediu (temperaturi, soare, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc).

Boli si daunatori:

Boli: Bacterioze, Viroze, Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.),  Putregaiul (Botrytis spp. – numai in solar), Ofilirea fuzariana (Fuzarioza), Verticilioza,  Fainarea la ardei (Leveillula taurica), etc.;

Daunaori: Coropisnita, Acarieni, Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Omida fructelor, TripsNematozii (numai in spatii protejate solarii-sere), Viermi sarma, Musculita alba, Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Inmultire

Cultura se infiinteaza numai prin seminte de la producator;

Sahem F1   este un hibrid (F1), iar de la hibrizi nu se recolteaza seminte.

Producator: SYNGENTA

Fig. 1 Ardeiul iute Sahem F1 (Capsicum annuum ‚Sahem F1’), cultura in solar

Fig. 2 Ardeiul iute Sahem F1 (Capsicum annuum ‚Sahem F1’)

Fig. 3 Ardeiul iute Sahem F1 (Capsicum annuum ‚Sahem F1’)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Iute Sahem F1 – cultivare in solar, gradina, camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii