iul. 28 2018
Ardeiul Kaptur F1 – cultivare, descriere, particularitati
Denumire populara: Ardeiul Kaptur F1
Denumire stiintifica: Capsicum annuum Kaptur F1 (SK-5F1)
Origine, raspandire: Ardeiul este originar din America de Sud si Centrala (SUA – statul Texas), el fiind cultivat inca din cele mai vechi timpuri in Peru, Brazilia sau Mexic.
Ardeiul Capia Kaptur se cultiva din rasad in spatii protejate (sere, solarii), gradini sau in camp.
Ardeiul Kaptur F1 este un hibrid nou de ardei tip capia produs de Monsanto-Seminis, recomnadat atat pentru culturile in spatii protejate, cat si in gradini sau camp.
Calitatea fructelor si productivitatea a facut ca hibridul (F1) de ardei Kaptur sa isi gaseasca rapid locul in culturile de ardei ale fermierilor din Romania.
Conditii de crestere: Ardeiul Capia Kaptur necesita o distanta de plantare intre randuri de 60-100 cm (in functie de utilajele utilizate), iar cea intre plante pe rand de 25-35 cm. Pentru distanta de 35 cm, se pot planta (in gradina si camp) doua plante la cuib. Se recomanda plantarea a 40.000-48.000 plante/ha (10.000 metri patrati).
Varsta rasadului la plantare trebuie sa fie de 50-60 zile.
Particularitatile hibridului: Ardeiul Kaptur F1 este un hibrid de tip capia timpuriu, cu crestere nedeterminata, foarte productiv. Acesta prezinta tulpini viguroase, are internoduri scurte, un aparatului foliar foarte bine dezvoltat care protejeaza fructele de arsurile solare.
Inaltimea plantei in camp este de 60 cm, iar in spatii protejate inaltimea poate trece de 1,5 metri.
Ardeiul Kaptur F1 are fructe mari, cu 2-3 lobi, ce ajung la o greutate de 130-150 grame in camp si peste 200 g in spatii protejate (Vezi fig.). Forma fructului il face usor de copt iar pielita de pe fruct in urma coacerii se indeparteaza cu usurinta.
Fructele ajung la lungimea de 18-20 cm, cu diametru de 6-7 cm, sunt dulci, carnoase, ferme, cu gust bun de ardei (are un continut ridicat de substanta uscata).
Culoarea fructelor variaza de la verde la rosu aprins (la maturitate, Vezi fig.).
Ardeiul Kaptur F1 prezinta toleranta la stresul termic intalnit in culturile din camp deschis si la TMV L1 Tobamo (Tobamo Virus Tulpina P0).
Utilizare: consum in stare proaspata, copt, conservat, etc.
Ingrijirea culturii:
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Lucrari recomandate: mulcirea, completarea golurilor, plivit, prasit, rarit, palisat, ruperea primului fruct sau a primei flori, dirijat (conducerea plantelor in solar), ciupit, umbrit, defoliere, polenizare, etc.
Producerea rasasurilor cu rezultate bune se poate face utilizand tavite alveolate, ghivece;
Recomandam fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice adaptate fenofazei prin sistemul de irigare prin picurare;
Recomandam fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice si aminoacizi, conform fenofazei;
Recomandam fertilizarea cu Calciu atat Foliar cat si la Sol pentru a prevenii aparitia Carentei de Calciu … cititi articolul „Carenta de Calciu la ardei”.
Tratamente preventive si curative impotriva bolilor specifice;
Tratamente preventive si curative impotriva daunatorilor specifici;
Este recomandata palisarea atat in camp sau gradina (pentru a nu fi afectat de furtuna si vant) cat si in spatii protejate (sera, solar).
Recoltare:
Ardeiul Capia se recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). La ardeiul rosu trebuie sa treaca un numar mare de zile (40-45) pana capata culoarea rosie si este contitionat de mediu (temperaturi, soare, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc). Chiar daca aduce profit mai tarziu fermierilor este un ardei preferat de consumator, intrucat culoarea rosie este legata direct de un continut mai crescut de vitamine, licopen si beta-caroten.
Boli si daunatori:
Boli: Bacterioze, Viroze, Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Putregaiul (Botrytis spp. – numai in solar), Ofilirea fuzariana (Fuzarioza), Verticilioza, Fainarea la ardei (Leveillula taurica), etc.;
Daunaori: Coropisnita, Acarieni, Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae); Omida fructelor, Trips, Nematozii (numai in spatii protejate solarii-sere), Viermi sarma, Musculita alba, Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Inmultire
Cultura se infiinteaza numai prin seminte de la producator;
Kaptur este un hibrid (F1), iar de la hibrizi nu se recolteaza seminte.
Producator: Monsanto – Seminis
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Kaptur F1 – cultivare, descriere, particularitati