Horticultorul.ro

mart. 28 2021

Cultivare Cartof in Solar

Cultivarea cartofului extratimpuriu in solar aduce numeroase satisfacții, întrucât prețul de comercializare este in general ridicat, iar recoltarea se va face la sfârșit de martie – început de aprilie.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de cartof extratimpuriu

Temperatura (caldura) – cartoful se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.

Cartoful (Solanum tuberosum) prefera temperaturi in intervalul 16 ºC …20ºC. Temperatura minima suportata de plante este de 7ºC, iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -1 ºC … -1,5ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0 ºC.

Pentru a proteja plantele in nopțile sau zilele reci din iarna, se foloseste cu succes panza antiinghet tip AGRIL.

Lumina: Cartoful este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Are nevoie preferabil de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi si este o planta de zi lunga (> 14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Cartoful este o cultura cu cerințe ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este obligatorie la cultura de cartof extratimpuriu. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce rapid la apariția bolilor specifice si compromiterea culturii. Umiditatea relativa a aerului optima pentru cultura cartofului se situeaza in jurul valorii de 75-80%.

Solul – Cartoful este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), nisipoase, etc.

Reactia solului: cartoful prefera un pH intre 5.5-6.5.

Cultura cartofului extratimpuriu

Cultura cartofului extratimpuriu in solar se face intr-un solar cu folie termica dubla (pereți din doua straturi de folie) si pod din folie. Solarul poate fi prevăzut eventual si  cu o sursa de încălzire (sobița), pentru perioadele cu temperaturi extrem de scăzute, care pot compromite cultura.

Sortimentul de soiuri de cartof extratimpuriu: Riviera, etc.

Infiintarea culturii de cartof extratimpuriu in solar  se face in luna ianuarie, când temperatura solului in solar atinge 7 ºC la 7-10 cm adancime (se masoara cu un termometru de sol).

Cartofii preîncolțiți se obțin prin menținerea tuberculilor de samanta in latite, ce se afla in incaperi ce permit controlul ventilatiei, luminii, umiditatii relative si temperaturii, astfel încât aceștia sa încolțească (lumina difuza, temperatura se creste treptat  de la 12°C la 18°C, 85-90% umiditate relativa). Preîncolțirea tuberculilor se începe cu 15-25 zile înainte de plantare.

Plantarea se poate face in intervalul 3-5 ianuarie. Este recomandata plantarea manuala utilizând cartofi preîncolțiți. Plantarea se poate face si mecanizat.

La plantarea cartofului  in solar se utilizează preferabil (pentru precocitate, recoltam cu 2-3 săptămâni mai devreme) tuberculi preîncolțiți (se pun la preîncolțit cu cca. 25 zile înainte de plantare); la plantare colții tuberculilor trebuie sa fie de 0,5-1,5 cm (daca colții sunt mai mari se rup ușor când efectuam plantatul). Tuberculii de sămânța au o greutate de 30-50 g/tubercul (diametru 3-4 cm), liberi de boli si dăunători, etc.

Plantam tuberculii de cartof extratimpuriu  in solar la 15-20 cm intre tuberculii de samanta,  iar intre rânduri la 60 cm, la o adâncime de 6-8 cm fata de nivelul solului.

Bilonarea se face in intervalul 10-12 ianuarie si presupune obținerea unui bilon ce are  20 cm de sol deasupra tuberculilor. Bilonarea se poate face si odată cu plantarea.

Dupa plantare + bilonare, pe centrul biloanelor sa amplasează sistemul de irigare prin picurare (tub sau banda de picurare). Biloanele se acoperă cu folie transparenta de mulcire (se aplica peste bilon si peste sistemul de irigare prin picurare) si  folie microporoasa-panza antiinghet tip AGRIL (de 19 grame/metru patrat), ambele ajuta la creșterea temperaturii la sol, răsărirea rapida si protejează plăntuțele tinere de frig.

Lucrari la cultura de cartof extratimpuriu in solar: fertilizarea de baza, fertilizarea faziala, tratamente pentru combaterea bolilor si dăunătorilor, crestarea foliei de mulcire,  protecția plantelor de temperaturi scăzute (cu panza antiinghet tip AGRIL), etc.

Mulcirea cu folie transparenta are rolul de a: mentine o temperatura mai ridicata la nivelul solului, combate buruienile, mentine umiditatea in sol o perioada mai lunga, contribuie la precocitatea recoltării,  etc.

Crestarea foliei de mulcire in dreptul fiecărui „cuib”, se efectuează treptat pe măsura ce plantele răsar.

Protectia plantelor de temperaturile scăzute se face cu cu panza antiinghet tip AGRIL. Noaptea si in zilele geroase (temperaturi negative,  cu „-”) plantele se vor acoperii / proteja cu panza tip AGRIL, urmand ca aceasta sa fie îndepărtată in perioadele (nopti, zile) cu temperaturi pozitive (cu „+”).

Irigarea se face cu moderație (evitand excesul de umiditate la sol) prin picurare, iar odată cu aceasta se poate face si fertilizarea faziala, administrand ingrasaminte hidrosolubile sau lichide.

Fertilizarea la cultura de cartof extratimpuriu in solar

Fertilizarea este deosebit de importanta in cultura cartofului, intrucat plantele pentru a dezvolta tubeculi de calitate au nevoie de o aprovizionare suficienta si constanta cu elemente nutritive in functie de fenofaze.

Fertilizarea de baza  „starter” la înființarea culturii de cartof se face  cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Fertilizarea cartofului se va face utilizand tehnologiile complete de fertilizare dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tuberculilor la cartofii extratimpurii se face la sfarsit de martie-inceput de aprilie,  in functie de necesitati, pentru valorificare imediata. Recoltarea se face manual.

Combaterea bolilor si dăunătorilor la cultura de cartof

Tratamentele la Cartof sunt numeroase si sunt adaptate fenofazelor (stadii de crestere si dezvoltare) in care se găsește cultura, pentru a prevenii si combate atacul de boli si daunatori. Pentru detalii suplimentare cititi … Tratamente la Cartof.

Boli la cartof: Mana cartofului (Phytophthora infestans)Alternarioza la Cartof (Alternaria solani)Rizoctonia la cartof – Putregaiul uscat al coletului (Rhizoctonia solani), Putregaiul moale al tuberculilor si inegrirea bazei tulpinii (Erwinia carotovora), Raia neagra a cartofului (Synchytrium endobioticum), Putregaiul uscat al tuberculilor (Fusarium solani), Vestejirea bacteriana (Pseudomonas solanacearum), Verticilioza (Verticillium dahliae), Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul apos al tuberculilor (Rhizopus stolonifer), Fainarea cartofului (Erysiphe cichoracearum), Viroze, etc.

Daunatori la cartof:  Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata)Paduchele verde (Macrosiphon euphorbiae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Nematodul tulpinilor si tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor), Nematodul auriu (Globodera rostochiensis), Viermii sarma (Agriotes spp.)Carabusul de mai – viermi albi (Melolontha melolontha)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus)Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivare Cartof in Solar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii