aug. 29 2016

Cultivarea Andivelor – tehnologie completa

Cultivarea Andivelor_150Andivele de Bruxelles (Cichorium intybus ssp. sativum var. foliosum) sunt legume permanent prezente (365 zile/an) pe rafturile supermarketurilor de la care se consuma mugurele urias ‘Papusile’. Putina lume cunoaste faptul ca andivele consumate  in special in sezonul rece sunt rezultatul cultivarii prin fortare la intuneric in conditii speciale a radacinilor de andive.

In prezentul articol vom descrie tehnologia de cultura pentru obtinerea andivelor.

Cultura andivelor se desfasoara in doua etape: prima etapa are loc in camp sau gradina, iar a 2-a etapa – cea de fortare a radacinilor tuberizate are loc in conditii speciale.

I. Cultivarea Andivelor in gradina si camp

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea de andive in camp sau gradina:

Temperatura (caldura) andivele de Bruxelles se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.

Semintele de Andive de Bruxelles germineaza incepand de la 7 ºC iar temperaturile optime de germinare se situeaza in intervalul 16-18 ºC si sunt necesare 7-14 zile.

Andivele prefera temperaturi in intervalul 10-30ºC. Temperatura minima suportata este de 6ºC iar cea maxima 34ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.

Lumina la andivele cultivate in camp: Andivele prefera locurile insorite (temperament de lumina) in primul an, pentru obtinerea radacinilor tuberizate.

In anul al doilea pentru obtinerea partii comestibile, andivele se cultiva fortat la intuneric.

Umiditatea (apa) pentru andivele cultivate in camp:

Cultura de andive are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de andive. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solul – andivele de Bruxelles sunt plante cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijloci-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc.

Reactia solului: andiva prefera un pH intre 6-7.5;

Sortimentul de soiuri de Andive: BEJO (Totem, Blinker); BAYER (Focus F1), etc.

La cultura de andive este obligatorie irigarea prin aspersie sau irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare).

La o temperatura de 18 ºC sunt necesare 14 zile pentru germinarea semintelor de andive.

Infiintarea culturilor de  andive  se face prin semanat  in camp sau gradina in 15 mai – iunie.

Distanta de plantat intre randuri este de 35-40 cm iar distanta de semanat intre seminte pe rand este de 5-7 cm (15 cm intre plante/rand in urma raritului). Semintele de andive vor fi semanate la o adancime de 0,5-1 cm.

Raritul la andive se incepe in faza de 3 frunze adevarate la distante de 15 cm intre plante, in functie de cerintele soiului/hibridului de andive.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de andive efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul.

Fertilizarea de baza  „starter” la infiintarea culturii  se face cu YaraMila.

Pentru o fertilizare faziala  in camp – utilizati programele tehnologice de la YARA.

Pentru fertirigare la andive in camp se poate utiliza YARA Kristalon Alb  15.5.30+5+3.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la andive in camp/gradina se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor la andive:

Daunatori la andive: Afide (Myzus perisicae, etc.), Paduchi lanosiPuricii varzoaselor (Phyllotreta spp.)Minatoare-Musca miniera (Liriomyza spp.)Tripsi (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci), Melci cu si fara cochilieCartita, etc.

Boli la andive: Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora), Brunificarea radacinilor (Thielaviopsis basicola), Pythium spp., Rizoctonia (Rhizoctonia solani)Fuzarioza (Fusarium spp.), Antracnoza (Microdochium panttonianum), Mana (Bremia lactucae), Septorioza (Septoria lactucae), Verticilioza (Verticillium dahliae), Cercosporioza (Cercospora longissima), etc.

 

Recoltarea radacinilor de andive se face manual (cu furca in  gradina) si mecanizat in camp (cu combina Pouchain, Vezi fig.). Radacinile de andive sunt bune de recoltat la cca. 100-130 zile de la rasarirea plantelor de andive, cand ating in partea superioara un diametru de 3,5-5 cm (Vezi fig.) si o lungime de cca. 18-22 cm. La partea superioara a radacinii se taie frunzele  la 2,5 cm deasupra coletului (Vezi fig.).

Radacinile recoltate se lasa la uscat cateva zile, se trateaza cu fungicide (pentru a prevenii putregaiurile, mana, boli de sol, etc.) si se depoziteaza in depozite speciale unde se pot pastra pana la 1 an  sau se pot pastra cateva luni in beciuri (la 0-2ºC si umiditate relativa de 90-95%).

II. Fortarea radacinilor tuberizate de andive

Pentru a obtine partea comestibila a andivelor – mugurele urias ‘Papusile’ este necesara fortarea radacinilor intr-un mediu dedicat de cultura la intuneric (plante etiolate).

Fortarea radacinilor de andive se poate face in culturi cu sol (in lazi, in galeti,  direct in sol) sau culturi hidroponice.

Inceperea fortarii radacinilor este posibila dupa ce acestea au fost depozitate si  vernalizate (se tin 2-5 saptamani la 0-2ºC si umiditate relativa de 90-95%).

II.1 Fortarea andivelor in culturi cu sol: presupune utilizarea unor lazi de 20 cm adancime in care se aseaza pe fund solul sau substratul (2 cm) si radacinile standardizate (17 cm inaltime). Radacinile se acopera in partea bazala (pana la colet) cu 10-17 cm de sol luto-nisipos sau substrat universal (sol lutos : mranița : nisip) sau doar nisip reavan. Substratul de cultura se mentine reavan (se uda de doua ori pe saptamana). Lazile cu radacini se plaseaza intr-un loc (beci, camera, solar, etc) cu temperaturi optime de 16º (intervalul de temperaturi de fortare este ceva mai larg de 13º-22ºC), umiditate relativa de 90% si intuneric deplin (etiolam cu folie neagra sau alte materiale) iar in cca. 30 zile vom putea recolta mugurele urias ‘papusile’.

II.2 Fortarea andivelor in culturi hidroponice: culturile hidroponice pentru andive presupun utilizarea unor echipamente speciale ca: tavile etanse in care se introduc radacinile, instalatia pentru circulatia lichidului, echipamente speciale de dozare computerizata a fertilizanților in lichid. Radacinile standardizate se aseaza in tavi, iar lichidul de cultura va acoperii 5 cm din baza radacinilor. Tavile se pozitioneaza in mediul de cultura cu temperaturi optime de 16º (intervalul de temperaturi de fortare este 14º-20ºC), umiditate relativa de 90%, temperatura lichidului va fi cu 3ºC mai ridicata decat cea atmosferica si intuneric deplin (etiolam cu folie neagra sau alte materiale) iar in cca. 25 zile vom putea recolta mugurele urias ‘papusile’.

Cultivarea Andivelor_in camp-gradina_1

Fig. 1 Cultivarea Andivelor in camp & gradina

Cultivarea Andivelor_in camp-gradina_1

Fig. 2 Cultivarea Andivelor in camp & gradina

Cultivarea Andivelor_in camp-gradina_1

Fig. 3 Cultivarea Andivelor in camp & gradina

Cultivarea Andivelor_in camp-gradina_1

Fig. 4 Cultivarea Andivelor in camp & gradina

Cultura Andivelor_cpmbina de recoltat-andive-5

Fig. 5 Cultivarea Andivelor in camp, combina ‘Pouchain’ de recoltat radacini

Cultura Andivelor_depozitarea radacinilor_6

Fig. 6 Cultivarea Andivelor, depozitarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_depozitarea radacinilor_6

Fig. 7 Cultivarea Andivelor, depozitarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 8 Cultivarea Andivelor, depozitarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 9 Cultivarea Andivelor, depozitarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 10 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, fortarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 11 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, fortarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 12 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, echipamente pentru conditionarea lichidului si administrarea defertilizanti

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 13 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, masuram temperatura lichidului

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 14 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, fortarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 15 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, fortarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 16 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, fortarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 17 Cultivarea Hidroponica a Andivelor, fortarea radacinilor tuberizate

Cultura Andivelor_fortarea radacinilor_8

Fig. 18 Cultivarea  Andivelor, mugure urias ‘Papusa’ data de comercializare

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Andivelor – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii