sept. 02 2016

Cultura de Rubarba (Revent) in gradina si camp

Cultura de Rubarba-Revent_150Rubarba este o leguma perena de la care consumam  petiolul ‘codita’ frunzelor.

Consumul de Rubarba-Revent este in continua crestere odata cu diversificarea sortimentului de legume consumat si prezentei acesteia pe rafturile supermarketurilor.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de Rubarba:

Frunzele de Rubarba (Rheum rhabarbarum)  sunt afectate de temperaturile sub – 15°C.  Planta rezista peste iarna la temperaturi scazute prin organele subterane  rizomi (tulpina subterana ce prezinta muguri la subsuara frunzitelor rudimentale). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C.

Rubarba (Rheum rhabarbarum)  este o specie cu toleranta moderata la seceta. Seceta afecteaza in schimb calitatea petiolului (codita frunzei) care capata un gust amar fiind lipsit de suculenta, motiv pentru care se recomanda obligatoriu irigarea culturii (la nevoie) prin picurare (se poate utiliza o linie dubla de irigare). Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol care afecteaza rizomii si radacina plantei.

Rubarba prefera Solurile  fertile si reavene ce ii ofera conditii optime de crestere si dezvoltare a frunzelor. Planta vegeteaza pe soluri: lutoase, luto-argiloase, argiloase iar pe solurile usoare – nisipoase planta realizeaza productii mai mici si inferioare calitativ.

Reactia solului: Rubarba prefera un  pH intre 5,5-6,8;

Rubarba-reventul  este o planta perena, cu pretentii moderate fata de lumina, vegetand atat in locuri insorite cat  si  locuri cu semiumbra;

Cultura de Rubarba-Revent se mentine o perioada de 8-12 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.

Cultura de rubarba este perena si se menține  10 ani.

Culturi bune premergatoare celei de rubarba sunt: cartofi, vinete, tomate, ardei, varza, conopida, mazare, fasole.

Cultura de rubarba se infiinteaza utilizand butasi de rizomi. Butasii de rizomi se obtin prin despartirea tufei de rubarba sau la desfiintarea culturii.

Infiintarea culturii de rubarba se face toamna in septembrie-octombrie sau primavara in martie in sol desfundat (arat adanc la 35-40 cm).

Plantarea rizomilor de rubarba se face la 1,2 m intre randuri si 0,6-1 m intre plante pe rand, la o adancime de 2,5-5 cm (deasupra rizomului se aseaza un strat de 2,5-5 cm de sol).

Lucrarea de suprimarea inca de la inceput a tulpinilor florifere este obligatorie intrucat planta isi va concentra resursele catre acestea in detrimentul frunzelor, afectand grav productia.

Pentru combaterea buruienilor la cultura de rubarba efectuam prasile manuale, mecanice, plivit, etc.

Fertilizarea cu gunoi de grajd  bine descompus (mranita) se poate face din toamna cu 10-20  t/ha prin incorporare odata cu desfundatul.

ATENTIE !!!  Nu se fertilizeaza – in primul an cultura de Rubarba – Revent (anul infiintarii).

Fertilizarea faziala se incepe din anul al II – lea de la plantare, cu YaraLIVA NITRABOR, aplicat pe sol (top dressing) in primavara.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea  se poate face utilizand  ingrasaminte  specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Soiuri de Rubarba-Revent:

  • Rheum rhabarbarum „Livia (Romania din 2011);
  • Rheum rhabarbarum ‘Glaskin’s Perpetual’ (Vezi fig.).

Recoltarea petiolului de rubarba se face din anul III de la plantare. Recoltarea se face prin taiere sau rasucire  de la baza plantei.

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Rubarba:

Bolile ruberbei: 

Rugina steviei si reventului (Puccinia phragmitis);

Antracnoza (Colletotrichum erumpens);

Mana reventului (Peronospora jaapiana);

Mana coletului (Phytophthora cactorum);

Fainarea reventului (Erysiphe polygoni);

Patarea alba a frunzelor (Ramularia rhei),

Septorioza (Septoria spp.), etc.

Daunatori la rubarba:

Putregaiul cenusiu la radacinilor, inimii plantei, petiolului (Botrytis cinerea);

Mana de sol (Phytophthora parasitica; Phytophthora cactorum);

Putregaiuri bacteriene (Pseudomonas spp., Erwinia carotovora).

Cultura de Rubarba-Revent in gradina si camp

Fig. 1 Cultura de Rubarba-Revent in gradina

Cultura de Rubarba-Revent in gradina si camp

Fig. 2 Cultura de Rubarba-Revent in gradina

Cultura de Rubarba-Revent in gradina si camp

Fig. 3 Cultura de Rubarba-Revent in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Rubarba (Revent) in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii