Horticultorul.ro

aug. 19 2016

Cultura de varza chinezeasca in gradina si camp

Cultura de varza chinezeasca in gradina_camp_150Varza chinezeasca devine din ce in ce mai populara in Romania, regasindu-se in majoritatea lunilor din an pe rafturile supermarketurilor.

Necesitatea permanenta de diversificare a sortimentului de legume consumat face din varza chinezeasca (Brassica pekinensis) o cultura importanta.

Recoltarea capatanilor de varza chinezeasca se face la 50-70 zile de la infiintarea culturii.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de varza chinezeasca:

Temperatura (caldura): varza chinezeasca se incadreaza la plante  putin-pretentioase fata de caldura.

Temperaturile optime pentru germinarea semintelor de varza chinezeasca  sunt situate in intervalul 15 ºC (germineaza in 10 zile) … 25 ºC (germineaza in 6 zile).

O amplitudine termica diurna (zi/noapte) de 5-6 ºC da vigoare plantelor de varza chinezeasca. O scadere a temperaturilor < 16 ºC mai mult de 13 ore sau seceta prelungita va conduce la dezvoltarea tupinilor florifere.

Varza chinezeasca (Brassica chinensis var. pekinensis)  prefera temperaturi in intervalul 16…22ºC. Temperatura  minima suportata este de 8ºC iar cea maxima 33ºC.

Pragul de minim de la care plantele mature sunt afectate de inghet este de   -7ºC (pentru perioade scurte).

Se recomanda infiintarea culturii de varza chinezeasca in locuri adapostite intrucat plantele pot fi afectate de prezenta vanturilor puternice.

Lumina: varza chinezeasca este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi scurta (<12 ore), cu cerinte ridicate fata de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Varza chinezeasca este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de varza chinezeasca. Atentie !!! Lipsa apei (seceta) in fenofaza critica, poate afecta procesul de formare a capatanii.

Solul  – Varza chinezeasca este o specie cu cerinte moderate spre ridicate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii-usoare,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Varza chinezeasca suporta greu si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului:  varza chinezeasca  suporta  un  pH intre 5.5-7.5, dar ideal este cel neutru de 6,7.

Producerea rasadului de  varza chinezeasca se face utilizand soiuri/hibrizi ca: Bilko F1, Yuki F1, Vitimo F1, Granat, Sprinkin F1, Suprin F1, etc.

Semintele de varza chinezeasca se seamana la o adancime de 0,7-1,2 cm;  in tavite alveolate cu latura de 5 cm (pentru cultura timpurie, semanam in rasadnite calde, cu 60 zile inainte de plantare) sau pe straturi in gradina (pentru cultura tarzie, semanam cu 60 zile inainte de plantare). Dupa semanat semintele se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).

La o temperatura de  17-23°C, germinarea va avea loc in scurt timp (6-7 zile).

Infiintarea culturilor de  Varza chinezeasca:

  • cultura timpurie de varza chinezeasca se planteaza la inceput de mai, prin rasadurile produse in rasadnite calde, solarii calde, sere calde;
  • cultura tarzie de varza chinezeasca se planteaza in intervalul 20 iunie-15 iulie, prin rasad produs in gradina (sau in rasadnite reci) pe straturi sau in tavite alveolate (semanat pe 5-10 mai).

Rasadurile de Varza chinezeasca la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate si calite  si sa aiba circa 40-50 zile de la rasarire.

Pentru esalonarea recoltei culturii de varza chinezeasca se pot infiinta culturi din 20 Mai-Iulie, din 10-15 zile

Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare) sau prin aspersie.

Distanta de plantare intre randuri este de 40-80 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35-60 cm.

Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri de varza chinezeasca in golurile ramase.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de varza chinezeasca) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, etc.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de varza chinezeasca efectuam prasile mauale si mecanice.

Recoltarea capatanii de varza chinezasca se face pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Utilizare: capatana de varza chinezeasca se utilizeaza in diverse preparate culinare.

Fertilizarea de baza la varza chinezeasca se face cu  YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Pentru o fertilizare faziala  corecta utilizati programele tehnologice de la YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor specifici culturii de varza chinezeasca.

Boli la varza chinezeasca: Caderea plantutelor (Pythium ultimum)Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor  (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae)Putregaiul uscat  (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.

Daunatori la varza chinezeasca:  Buha verzei (Mamestra brassicae)Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)Musca verzei (Delia brassicae)varza chinezeasca este o planta gazda preferataMusculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae)Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiu,  Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa),  Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), etc.

Cultura de varza chinezeasca in gradina_camp

Fig. 1 Cultura de varza chinezeasca in gradina si camp

Cultura de varza chinezeasca in gradina_camp

Fig. 2 Cultura de varza chinezeasca in gradina si camp

Cultura de varza chinezeasca in gradina_camp

Fig. 3 Cultura de varza chinezeasca in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de varza chinezeasca in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii