nov. 20 2016
Cultura pepenilor galbeni in solarii – tehnologie completa
Pepenene galben in solar se cultiva in marile bazine legumicole din Romania.
Primele fructe de pepene galben se pot recolta in functie de hibrid la circa 70-90 zile de la plantarea rasadului.
Factori ecologici limitativi pentru cultura pepenilor galbeni in solar:
Temperatura (caldura) – plantele de pepene galben sunt pretentioase fata de caldura.
Plantele de pepene galben prefera temperaturi constante in intervalul 21-28 ºC ziua si 18-21 ºC noaptea. Peste 35 ºC plantele sufera, iar cresterea si fructificarea este mult incetinita.
Pepenele galben nu tolereaza temperaturile joase, <10ºC, sub aceasta valoare, sunt afectate atat cresterea cat si inflorirea si fructificarea.
Temperaturile minime la sol pentru cresterea pepenilor galbeni sunt de 14-18 ºC.
Lumina: – pepenele galben este o planta iubitoare de lumina (temperament de lumina), iar o intensitate luminoasa scazuta intarzie coacerea fructelor. Planta creste din punct de vedere al fotoperioadei in conditii de: zi scurta (<12 ore de lumina pe zi), zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore).
Umiditatea (apa):
Pepenele galben este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului). Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de pepene galben este absolut obligatorie, pentru a oferii o cantitate de apa suficienta in anumite fenofaze (crestere, dezvoltare, fructificare) plantelor (se utilizeaza chiar si amplasarea a doua linii de picurare/rand, Vezi fig.).
Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce usor la aparitia bolilor de sol.
Solul – Pepenele galben prefera solurile fertile (bogate in materie organica), reavene, bine drenate, usoare-mijlocii. Planta vegeteaza bine pe soluri lutoase, nisipo-lutoase, luto-nisipoase, nisipoase.
Reactia solului – pH-ul pentru cultura de pepene galben se situeaza in valori optime intre 5,8-7,5.
Salinitatea solului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC). Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m). Este foarte important ca la infiintarea culturii de pepene galben solutia solului (probe luate din primii 40 cm sol sau din substratul de cultura) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat plantele de pepene galben se dezvolta optim pana la un EC de 1 dS/m (Mangal et al., 1988). Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare si tipul de fertilizant, apa de irigare, etc. In perioada de coacere a fructelor un EC de 2 dS/m ajuta intensificarea aromei.
Cultura pepenilor galbeni in solarii
Culturi bune premergatoare celei de pepene galben sunt: tomate, vinete, ardei, varza, fasole. Rotatia culturii pentru pepenii galbeni in solar se face preferabil la 3 ani.
Hibrizi de pepeni gabeni utilizati pentru cultivare in solar: Man 15025 F1, Don Juan F1, Inbar F1, Fiata F1, Capri F1, Makdimon F1, Raymond F1, Lavigal F1, Jucar F1, Cory F1, etc.
Cultivarea pepenilor galbeni in solar se face intr-un solar acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie), prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobite, centrale cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi scazute sau cand se planteaza devreme.
Plantele se mai pot proteja si cu folie microporoasa tip – Agril sustinuta pe semicercuri. Folia se poate pastra pana la 3 saptamani, in functie de sistemul de cultura (pe sol sau palisata), dar si de temperaturile exterioare si fenofaza plantelor (cand apar florile agrilul se indeparteaza).
Dezinfectia chimica a solului din solar se poate face cu: Basamid (dazomet 97%), etc. Dezinfectia solului este necesara pentru combaterea bolilor & daunatorilor.
Infiintarea culturilor de pepene galben in solar se face prin rasad
La infiintarea culturii se folosesc rasaduri: cu pamant pe radacini bine dezvoltate (produse la ghivece sau tavite alveolate), bine calite, libere de boli & daunatori, cu 3-4 frunze adevarate bine dezvoltate, in vârsta de 5-6 saptamani de la rasarire. Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina.
Mulcirea cu folie de mulcire neagra, alb-negru, transparenta este recomandata pentru: combaterea buruienilor, a tripsilor, cresterea temperaturilor la sol, protejarea fructelor de contactul direct cu solul, etc.
Infiintarea culturii in solarii reci se face prin plantarea rasadului in aprilie (de obicei dupa prima decada), atunci cand temperatura la sol in solar trece mai multe zile la rand de 14ºC (temperatura se masoara cu termometru de sol la 10 cm adancime).
- Cultura de pepeni galbeni pe sol se face la 66-99 cm intre plante pe rand si 120 cm intre randuri.
- Cultura de pepeni galbeni palisati pe ata se face la 66-70 cm intre plante pe rand si 150-180 cm intre randuri.
Dupa plantat – la 7-10 zile se procedeaza la completarea de golurilor.
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se face din toamna cu 20-40 t/ha odata cu mobilizarea adanca (sapat la cazma sau arat).
Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21.
Pentru o fertilizare corecta a culturilor de pepeni galbeni utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Palisarea plantelor de pepene galben cultivate in solar se face cu ajutorul atelor (se rasucesc de jur imprejurul tulpinii principale) si clipsurilor de palisare.
Lucrarile de formare (copilit, carnit) si conducere a plantei de pepene galben in solar se adapteaza fiecarui hibrid in parte (de obicei sunt detaliate cerintele in caracteristicile hibridului). La pepenii palisati pe ata se inlatura de obicei copilii de pe primele 8 noduri (cca 60 cm de la sol), iar urmatorii copili se ciupesc dupa primul fruct si 1-2 frunze–după fruct (frunzele au rolul de a asigura hrana pentru fruct), se elimina copilii sterili (fara fructe) si se limiteaza numarul fructelor/planta (maxim 4-5 la cele mai multe soiuri), etc.
Alte lucrari la pepenii galbeni cultivati in solar sunt: combaterea buruienilor prin plivit sau aplicare la infiintare a foliei de mulcire neagra sau alb-negru, aerisirea, defolierea (eliminarea frunzelor imbatranite, bolnave, etc.), polenizarea cu bondari, sustinerea fructelor in plasa (Vezi fig.), eliminam fructele neconforme, etc.
Recoltarea fructelor de pepene galben se face la 50 zile de la inflorire/polenizare. Recoltarea se face atunci cand culoarea cojii vireaza de la verde in galben si codita se desprinde usor de fruct. Recoltarea se face manual prin rasucirea fructului. In medie, plantele de pepenii galbeni produc cca. 4-5 fructe/planta (in functie de dimensiunea fructelor).
Este obligatorie efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor la pepenii galbeni cultivati in solar:
Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana – fuzarioza la pepeni (Fusarium spp.);
Boli: Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis), Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea); Putregaiul tulpinii pepenilor (Didymella bryoniae); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), Viroze, etc.
Daunatorii pepenilor galbeni:
Coropisnita; Musca miniera (Liriomyza spp.); Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Acarienii; Tripsii; Afide, Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), Puricele negru (Phyllotreta atra); Viermi sarma, Viermi albi (Melolontha melolontha), Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera); Musca plantulelor (Delia platura); etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura pepenilor galbeni in solarii – tehnologie completa