Horticultorul.ro

nov. 26 2021

Tomatele Kingset F1: cultivare

Tomatele Kingset F1 reprezinta un  hybrid  profesional de tomate comercializat de Syngenta, acesta fiind foarte apreciat de către legumicultori datorita precocității (un hibrid  aproape la fel de timpuriu precum o tomată cu creștere semideterminată), gustului foarte bun, calității fructelor, producțiilor ridicate.

Tomatele Kingset F1  (Lycopersicum esculentum „ Kingset F1”) sunt plante anuale, cu crestere nedeterminata, recomandate pentru toate ciclurile de productie/cultura in spatii protejate (sere, solarii ciclu I scurt, solarii ciclul II-tarziu).

Fructele de tomate Kingset F1 sunt rotunde si usor aplatizate (turtite), slab costate, de culoare rosie, cu aspect general foarte asemănător cu al roșiilor de gradina; greutatea de 200-220 g/fruct, de calitate superioara, gustoase (tomate cu gust), rezistente la transport si pastare, cu aspect foarte atractiv pentru consumatori. Kingset F1 face parte dintr-o nouă generație de hibrizi care se coace perfect în roșu de la interior către exterior;

Semanarea semintelor de rosii Kingset F1 pentru producerea de rasad – se face in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu  0,5 mm de substrat, iar dupa semanare se recomanda udarea.

Germinarea semintelor de rosii Kingset F1va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.

Plantarea rasadurilor de tomate Kingset F1 se face dupa 60 zile de la rasarire,  distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 35 cm si intre randuri de 70 cm.

Tomatele Kingset F1 au un sistem radicular bine dezvoltat, rezultând plante cu cresteri nedeterminate –  de vigoare medie, cu port deschis, ale căror flori leagă bine chiar si în condiții de stres termic. In perioada de vegetatie se recomanda executarea  lucrărilor de musuroitcopilitdesfrunzitcarnitpalisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor.

Lumina este un factor important pentru creșterea si fructificarea tomatelor Kingset F1.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel încât se evita excesul de umiditate.

Fertilizarea tomatelor Kingset F1

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).

Fertilizarea de baza  „starter”  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor)   cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tomatelor Kingset F1 se  poate realiza “in parga”, urmand sa ajunga la maturitate si dupa recoltare, tomatele fiind fructe climacterice. Acestea prezinta o durabilitate buna dupa recoltare si se preteaza foarte bine la transport.

Kingset F1 prezinta tolerante ca:

♦ For – Ofilirea vasculară de rădăcină (Fusarium oxysporum f. sp. radicis – lycopersici), Toleranță ridicată (HR);

♦ ToMV: 0-2 – Virusul mozaicului tomatelor (Tomato Mosaic Virus), Toleranță ridicată (HR)

♦ TMV: 0 – Virusul mozaicului tutunului (Tobacco Mosaic Virus race), Toleranță ridicată (HR)

♦  Fol: 0-1 (US1-2) – Ofilirea vasculară (Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici), Toleranță ridicată (HR);

♦ Vd / Va – Uscarea\Ofilirea vasculară (Verticillium dahliae), Toleranță ridicată (HR)

♦ Ff: A-E – Pătarea cafenie (Cladosporium fulvum), Toleranță ridicată (HR)

♦ TYLCV – Virusul răsucirii și îngălbenirii frunzelor (Tomato Yellow Leaf Curl Virus), Toleranță medie (IR)

Producator: Syngenta

Fig. 1 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Fig. 2 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Fig. 3 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Fig. 4 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Fig. 5 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Fig. 6 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Fig. 7 Tomatele Kingset F1 (Lycopersicum esculentum ” Kingset F1”)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Kingset F1: cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii