Horticultorul.ro

mart. 25 2018

Mugurii de Rod la Samburoase: Prun, Cais, Piersic, Cires, Visin

Conoasterea mugurilor de rod la Samburoase (prun, cais, piersic, nectarin, cires, visin) este importanta intrucat ne ajuta in: lucrarile de taiere in uscat;  alegerea ramurilor utilizate ca altoi (la altoirea din primavara – intrucat aceste specii au doar muguri floriferi), estimarea productiei,  etc.

Spre deosebire de semintoase la aceste specii mugurii de rod sunt doar florali sau doar vegetativi si se intalnesc solitar sau grupat.

Mugurii de rod la PRUN

Mugurii de rod la prun evolueaza in 1-2 flori la Prunul European (Prunus domestica) si 3 flori la Prunul Japonez (Prunus salicina).

Mugurii floriferi la prun sunt mai mari (umflati) cu diametru maxim la mijloc, au varful ascutit (Vezi fig.). Mugurii la prun sunt grupati (2-3 muguri) dintre care in general mugurele central este vegetativ (evolueaza in frunze si lastar).

Mugurii floriferi ai prunului se gasesc pe ramuri scurte „spur” ca: ramura buchet (prezinta in varf un mugur vegetativ si este garnisita de numerosi muguri floriferi si vegetativi), ramura buchet ramificat; ramuri mijlocii ramificate (are cca. 0,2-0,3 m si este garnisita cu grupuri de muguri floriferi si vegetativi) si ramura lunga (ajunge la 1 m lungime si prezinta grupuri de 2-4 muguri dintre care unul este vegetativ iar restul floriferi).

Mugurii de rod la CAIS

Mugurii florali sunt mai mari (umflati) cu diametru maxim la mijloc, au varful ascutit (Vezi fig.).

Mugurii de rod la cais evolueaza in o (1) floare. Mugurii la cais sunt grupati (2-10 muguri) dintre care in general mugurele central este vegetativ (evolueaza in frunze si lastar).

Mugurii floriferi ai caisului se gasesc pe ramuri scurte „spur” ca: ramura buchet, ramura buchet ramificat; ramuri mijlocii ramificate (are cca. 0,2-0,3 m si este garnisita cu grupuri de muguri floriferi si vegetativi);  ramura lunga (ajunge la 1 m lungime si prezinta grupuri de 2-10 muguri dintre care unul este vegetativ iar restul floriferi).

Mugurii de rod la CIRES si VISIN

Mugurii de rod „florali” la cires sunt mai mari (umflati) cu diametru maxim la mijloc, au varful rotunjit (Vezi fig.), dispusi solitar (cate unul) pe ramura. Mugurii de rod evolueaza in 3 flori la cires si 5 flori la visin.

Mugurii florali ai ciresului si visinului se gasesc pe ramuri scurte „spur” ca: ramuri buchete de mai (aceasta ramura este garnisita cu muguri floriferi si are un mugur vegetativ in varf); ramura mijlocie – lunga de 8-30 cm (este garnisita cu muguri florali si cativa vegetativi, iar mugurele din varf este vegetativ);  ramura lunga  (are numerosi muguri florali la baza, iar in rest spre varf sunt vegetativi, inclusiv mugurele terminal); ramura pleata  – este specifica visinului, este lunga de cca. 0,2-0,6 m (este garnisita cu muguri florali si doar mugurele din varf este vegetativ).

Mugurii de rod la PIERSIC, NECTARIN si MIGDAL

Mugurii florali ai piersicului sunt mai mari decat mugurii vegetativi. Mugurii de rod sunt parosi (pubescenti), pot fi grupati (doi muguri de rod au la mijloc un mugure vegetativ, Vezi fig.) sau solitari (1 mugure).

Mugurele de rod evolueaza intr-o singura floare (Vezi fig.).

Ramurile de rod sunt: ramuri principale „tipice”: ramuri mixte, ramuri lungi si ramuri de rod secundare „atipice”: ramura salba, ramura buchet.

Fig. 1 Muguri de Rod la Piersic

Fig. 2 Muguri de Rod la Prun

Fig. 3 Muguri de Rod la Prun

Fig. 4 Muguri de Rod la Prun

Fig. 5 Mugurii de Rod la Cires

Fig. 6 Mugurii de Rod la Cais

Fig. 7 Mugurii de Rod la Cais

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii de Rod la Samburoase: Prun, Cais, Piersic, Cires, Visin

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii