Horticultorul.ro

iul. 24 2020

Soiuri de Par de Vara

Soiurile de par de vara au perioada de recoltare a fructelor in intervalul 1 iulie – 31 august.  Soiurile de par de vara pot fi cu sclereide sau fara sclereide (aglomerări de celule lignificate prezente doar in jurul cavitații seminale ‘ovarului’ sau in toata masa pulpei fructului). Perele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), perele de vara se recomanda a fi recoltate cu 8-10 zile înainte de maturarea deplina, când ating dimensiunile specific soiului si culoarea pe partea umbrita incepe sa vireze din verde spre cea specifica: galbena, albicioasa, etc. La soiurile de vara perioada de depozitare este in general mai scurta in conditii de depozitare normale (beciuri, pivnite, etc.).

Pulpa perelor poate fi: fondanta (se topeste in gura, foarte fina, foarte suculenta), untoasa (ceva mai consistenta decat cea fondanta, fina, suculenta), pietroasa (pulpa tare, slab suculenta),  pulpa care se prăbușește (la unele soiuri pulpa ajunge rapid la supracoacere si apare fenomenul de prabusire a pulpei).

 

CUPRINS:

Soiul de par Santa Maria

Soiul de par Williams

Soiul de par Williams rosu

Soiul de par Favorita lui Clapp

Soiul de par Untoasa Giffard

Soiul de par Daciana

Soiul de par Napoca

Soiul de par Carpica

Soiul de par Triumf

Soiul de par Aromata de Bistrita

Soiul de par Argessis

Soiul de par Dr. Jules Guyot

Soiul de par Bella di Giugno

Soiul de par Trivale

Soiul de par Aromata de Bistrita

Soiul de par Starkrimson

Soiul de par Untoasa timpurie Morettini

Soiul de par Timpurii de Dambovita

Soiul de par Untoasa Amalis

Soiul de par Beurre precoce Morettini

Soiul de par Ina Estival

Soiul de par Busuioace

Soiul de par Rosioara de Cluj

Soiul de par Sanguinole

Soiul de par Carmen

Soiul de par Tzukerpere

Soiul de par Ercolini

Soiul de par Arabitka

Soiul de par Mirandino rosso

Soiul de par Hosui

Soiul de par Nijisseiki

 

Soiul de par Santa Maria par de vara, se coace dupa 15 august; marimea fructelor mijlocie-mare (160-230g); forma fructului este ovoida, alungit spre varf; pielita subtire, de culoare galben-verzuie; pulpa de culoare alba, fina, suculenta, fara sclereide; gustul dulceag, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de maximum doua luni.

 

Soiul de par Williamspar de vara, se coace intre15 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (160-200g); forma fructelor piriforme alungite, asimetrice; pielita de culoare verde care vireaza in galben; pulpa de culoare alb-galbuie, fina, suculenta, fondanta, fara sclereide; gustul aromat si bine echilibrat zahar/aciditate; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 30 zile si de 4-5 luni, in conditii de temperatura si atmosfera controlate.

 

Soiul de par Williams rosupar de vara-toamna, se coace intre15 august-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (160-220g); forma fructelor piriforme alungite, asimetrice; pielita de culoare rosu-portocaliu; pulpa de culoare alb-galbuie, foarte fina, suculenta, fondanta, fara sclereide; gustul aromat potrivit de dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 30 zile si de 5 luni, in conditii de temperatura si atmosfera controlate.

 

Soiul de par Favorita lui Clapp (Clapp’s Favourite, Duset rosu) – par de vara, se coace intre 20 iulie – 15 august; marimea fructelor mijlocie-mare (160-220g); forma fructelor piriforme, asimetrice; pielita potrivit de groasa, de culoare verde-galbuie, cu puncte mici de rugina pe toata suprafata; pulpa de culoare alb-galbuie, fina, foarte suculenta, fondanta, fara sclereide; gustul dulce intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 20 zile (daca sunt recoltate in parga).

 

Soiul de par Untoasa Giffard – par de vara, se coace intre 20 iulie – 15 august; marimea fructelor potrivit de mari (200 g); forma fructelor scurtpiriforme, usor asimetrice; pielita subtire, de culoare verde-galbuie, cu puncte mici de rugina pe toata suprafata; pulpa de culoare alb-verzuie, fina, suculenta, fondanta, fara sclereide; gustul dulce-vinuriu, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 10 zile.

 

Soiul de par Daciana – par de vara, se coace intre 20 iulie – 15 august; marimea fructelor supramijlocii (150-220 g); forma fructelor piriforme, cu gatul gros, cu baza larga, rotunjita; pielita de culoare galben-aurie, cu numeroase puncte mici de rugina; pulpa de culoare alb-galbuie, untoasa, potrivit de suculenta; gustul dulce-vinuriu, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 7-10 zile.

 

Soiul de par Napoca – par de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor piriforme, cu baza larga; pielita de culoare galben-aurie, mai rosiatica pe partea insorita si stropi de culoare rosu inchis; pulpa de culoare alb-galbuie, fondant, suculenta; gustul dulce placut acidulate, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 7-14 zile.

 

Soiul de par Carpica – par de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor supramijlocii-mari (200-300 g); forma fructelor piriforme, cu baza larga, alingita, asimetrice; pielita de culoare galben-aurie, pe 30-40% din suprafata este rosu aprins; pulpa de culoare alb-galbuie, fondant, suculenta; gustul dulce-vinuriu, discret aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 10-14 zile.

 

Soiul de par Triumf – par de vara, se coace intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor submijlocii (150-180 g); forma fructelor piriforme sau conice-inalte, usor asimetrice; pielita de culoare verde-galbuie, pe 50-60% din suprafata este rosie cu puncte de rugina; pulpa de culoare alba, fina, untoasa, cu sclereide putine, la supracoacere se prabuseste; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 7-14 zile.

 

Soiul de par Aromata de Bistrita – par de vara, se coace intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor tronconice, usor asimetrice; pielita de culoare galben-verzuie, pe 80-90% din suprafata este rosu-aprins, cu puncte de rugina; pulpa de culoare alb-galbuie, fondanta, suculenta, la supracoacere se prabuseste; gustul dulce-vinuriu, intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 7-14 zile.

 

Soiul de par Argessis – par de vara, se coace intre 1 august-15 august; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor tronconice sau piriforme, cu gat scurt, usor asimetrice; pielita de culoare galben-verzuie, pe 50-70% din suprafata este rosie cu puncte fine de rugina; pulpa de culoare alba, consistenta; gustul bun, echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 7-14 zile.

 

Soiul de par Dr. Jules Guyot – par de vara, se coace intre 10 august-15 august; marimea fructelor supramijlocie-mare (200-300 g); forma fructelor invers ovoide sau piriform-alungite, asimetrice, cu suprafata neregulata; pielita de culoare galbena, la maturitate deplina, cu puncte fine de rugina; pulpa de culoare alb-galbuie, fondant, foarte suculenta; gustul dulce-vinuriu, aromat;

 

Soiul de par Bella di Giugno- par de vara, se coace intre 1 iulie-15 iulie; marimea fructelor mici (sub 150 g); forma fructelor piriforme; pielita de culoare galbena, rosie pe partea insorita; pulpa de culoare alb-galbuie, untoasa, potrivit de suculenta; gustul bun.

 

Soiul de par Trivale – par de vara, se coace intre 1 iulie-15 iulie; marimea fructelor mici (sub 150 g); forma fructelor scurt-conice sau piriforme, usor asimetrice, cu baza larga; pielita de culoare verde-galbuie, rosu-caramiziu pe partea insorita, cu numeroase puncte de rugina; pulpa de culoare alb-galbuie, consistenta,  suculenta; gustul bun.

 

Soiul de par Aromata de Bistrita – par de vara, se coace intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor tronconice, usor asimetrice; pielita de culoare galben-verzuie, pe 80-90% din suprafata este rosu- aprins, cu numeroase puncte de rugina;  pulpa de culoare alb-galbuie, fondanta,  suculenta, la supracoacere se prabuseste; gustul dulce-vinuriu, cu aroma intensa.

 

Soiul de par Starkrimson – par de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor mijlocie (150-200 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare rosiatica; pulpa de culoare alb-galbuie, untoasa, suculenta; gustul dulce, aromat;

 

Soiul de par Untoasa timpurie Morettini – par de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor supramijlocii-mari (200-300 g); forma fructelor piriforme, cu gat gros, slab delimitat; pielita de culoare galben pai pe partea umbrita si rosu-carmin pe cea insorita; pulpa de culoare alba, fondanta, foarte suculenta, fara sclereide; gustul dulce, echilibrat acidulat, cu aroma fina; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 30-40 zile.

 

Soiul de par Timpurii de Dambovita – par de vara, se coace intre 1 august-15 august; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor piriforme, usor trunchiate, usor asimetrice, cu conturul neregulat; pielita este subtire, de culoare galben-verzuie pe partea umbrita si rosu-marmorata pe cea insorita; pulpa de culoare alba, fina, densa, fondanta, foarte suculenta, fara sclereide; gustul dulce, cu aroma potrivita; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 7-8 zile.

 

Soiul de par Untoasa Amalis – par de vara, se coace intre 15 iulie-15 august; marimea fructelor mari (200-250 g); forma fructelor conica scurta, cu conturul neregulat; pielita este aspra, de culoare verde pe partea umbrita si galbena pe cea insorita, cu pete de rugina; pulpa de culoare alba, suculenta; gustul dulce, cu aroma de muscat.

 

Soiul de par Beurre precoce Morettini/ Untoasa precoce Morettini (Sun Sprite) – par de vara, se coace intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mijlocii (150-200g); forma fructelor piriforme, gatul gros, putin delimitat; pielita este de culoare galbena pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita, cu pete de rugina; pulpa de culoare alba, fina, densa, foarte suculenta, fara sclereide; gustul dulce, armonios, foarte placut.

 

Soiul de par Ina Estival par de vara, se coace intre 1 august-15 august; marimea fructelor mijlocii (150-180 g); forma fructelor piriforma-alungita; pielita de culoare galbena,  pe 50-70% din suprafata este rosu-aprins; pulpa de culoare alba, untoasa, foarte suculenta, fara sclereide; gustul dulce-acrisor, cu aroma discreta.

 

Soiul de par Busuioacepar de vara, se coace intre 15 iulie-15 august; marimea fructelor mijlocii (150-180 g); forma fructelor piriforma; pielita de culoare rosie-ruginie; pulpa ferma, de culoare rosiatica; gustul dulce – aromat.

 

Soiul de par Rosioara de Clujpar de vara, se coace intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mari (200-300 g); forma fructelor piriforma; pielita este groasa, de culoare rosu-carmin; pulpa de culoare alba, suculenta; gustul dulce – usor acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 30 zile.

 

Soiul de par Sanguinole – par de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor mici-medii (150-180 g); forma fructelor sferica; pielita este groasa, aspra, de culoare verde-rosiatica ; pulpa de culoare rosiatica, suculenta; gustul dulce – slab acidulat.

 

Soiul de par Carmen – par de vara, se coace intre 1 august-10 august; marimea fructelor medii (150-200 g); forma fructelor piriforma; pielita este de culoare galbena, pe 20-30% din suprafata este rosie; pulpa suculenta, fina; gustul aromat.

 

Soiul de par Tzukerperepar de vara, se coace intre 10 august-15 august; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor piriforma; pielita este de culoare galben-verzui pe partea umbrita si rosiatica pe partea insorita; pulpa este alba, suculenta; gustul dulce, foarte aromat.

 

Soiul de par  Ercolini – par de vara, se coace intre 15 august-20 august; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor piriform-alungita; pielita este groasa, de culoare galbuie; pulpa este alb-galbuie, foarte suculenta; gustul dulce.

 

Soiul de par Arabitkapar de vara, se coace intre 20 iunie-30 iunie; marimea fructelor mici (sub 150 g); forma fructelor sferica; pielita este de culoare galben deschis; pulpa alb-galbuie, foarte suculenta; gustul dulce aromat.

 

Soiul de par Mirandino rossopar de vara, se coace intre 10 iulie-15 iulie; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor tronconica, usor asimetrica; pielita este de culoare galbuie, pe 80-90% din suprafata este rosie (partea insorita), cu multe puncte de rugina; pulpa alb-galbuie, fondanta, suculenta; gustul dulce, cu aroma de muscat.

 

Soiul de par Hosuipar de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita este de culoare galben-inchis; pulpa alba, crocanta, suculenta; gustul foarte dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 3-4 luni.

 

Soiul de par Nijisseiki – par de vara, se coace intre 15 august-30 august; marimea fructelor mijlocii (150-200 g); forma fructelor sferic-turtita; pielita este de culoare galben-auriu; pulpa galbena, crocanta, suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare normala este de pana la 3 luni.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Par de Vara

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.