aug. 10 2020
Soiuri de Pruni de Toamna (tarzii-foarte tarzii): prunele se coc in intervalul 5 septembrie – 15 octombrie
Soiurile de Prun se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel: soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri timpurii (15 iulie-10 august), soiuri mijlocii (cu maturare mijlocie in perioada 10 august-5 septembrie), tarzii (5-30 septembrie), foarte tarzii (se coc dupa 30 septembrie).
Prunele de toamna sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice).
Mementul si modul (manual, mecanizat) recoltarii prunelor de toamna difera in functie de destinatia productiei: consum in stare proaspata (fructe pentru masa), distilare (tuica, palinca, rachiu, etc.), procesare industriala (compot, gem, dulceata, fructe deshidratate, etc.).
CUPRINS:
Soi de prun Anna Spath – origine Germania; este un soi de prun foarte tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (30-50 g); forma fructelor invers-ovoidala, asimetrica, turtita la ambele capete; pielita de culoare maroniu-vinetie, acoperita cu pruina albastra; pulpa de culoare verde-galbuie, groasa, carnoasa, neaderenta la sambure; gustul potrivit de dulce, slab acidulat, usor aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Agen (d’Agen) – origine Franta; este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 25 august – 10 septembrie; marimea fructelor mica-mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita subtire, de culoare galben-verzuie, acoperita aproape in intregime cu rosu-violaceu si pruina groasa de culoare albastru-violet; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta (la inceputul coacerii) si moale (la maturitate deplina), suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce, aciditate redusa, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru industrializare; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun August Delight – este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor 5 septembrie-20 septembrie; marimea fructelor mare (50-60 g); forma fructelor usor eliptice; pielita de culoare albastru-violet, acoperit cu pruina; pulpa de culoare galbena, ferma, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (sucuri, gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Bistrita – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor 15 septembrie- 5 octombrie; marimea fructelor mici (15-20 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis, acoperita cu pruina alba, groasa; pulpa de culoare verde-galbui, foarte suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Elena – origine Germania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru inchis, cu multa pruina; pulpa de culoare verde-galbuie, potrivit de consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Gras romanesc – origine Romania; este un soi de prun foarte tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, sferica-alungia, putin asimetrica; pielita de culoare vanata, acoperita cu pruina groasa de culoare albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul foarte dulce; utilizarea fructelor : pentru distilare; vigoare pom mare.
Soi de prun Gras ameliorat – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 15 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, sferica-alungia; pielita groasa, de culoare vanat-negricioasa, acoperita cu pruina groasa de culoare albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, semicarnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile;utilizarea fructelor : pentru industrializare; vigoare pom mare.
Soi de prun Haganta – origine Germania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (50-70 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soi de prun Jojo – origine Germania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor 5 septembrie-30 septembrie; marimea fructelor mijlocie (35-40 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis, acoperit cu pruina; pulpa de culoare galben-aurie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mica-mijlocie.
Soi de prun Muscat de Debrecen – este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 august-10 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers ovoidala; pielita de culoare rosiatica; pulpa de culoare galben-aurie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul foarte dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun President – origine Anglia; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare violet, cu putina pruina; pulpa de culoare verde-galbuie, carnoasa, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, industria alimentara); vigoare pom mare.
Soi de prun Presenta – origine Germania; este un soi de prun foarte tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 septembrie-10 octombrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); pielita de culoare albastru; pulpa ferma, neaderenta la sambure; gustul slab acid; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Stanley – origine S.U.A.; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor intre 1-15 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoida, alungita; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina albastra; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul potrivit dulce, echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Tophit – origine Germania; este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 august-15 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis; pulpa de culoare galbena, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mare.
Soi de prun Vanat romanesc (Brumarele, de Bistrita, Perje) – origine Romania; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie- inceput de octombrie; marimea fructelor mici (sub 30 g); forma fructelor elipsoidala; pielita de culoare vinetie, acoperita cu pruina alba; pulpa de culoare galben-verzuie, carnoasa, slab suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat acidulat, cu aroma fina, usor astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mare.
Soi de prun Vanat de Italia (Ouetsche d’Italie) – origine Italia; este un soi de prun tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie- inceput de octombrie; marimea fructelor mari (40-50 g); forma fructelor ovoid-elipsoidala sau scurt ovoide; pielita groasa, de culoare vanat-inchis aproape neagra, acoperita cu pruina groasa, albastruie; pulpa de culoare galben-verzuie, cu nuanta rosiatica, crocanta, potrivit de suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat acidulat, cu aroma intensa, usor astringent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Pruni de Toamna (tarzii-foarte tarzii): prunele se coc in intervalul 5 septembrie – 15 octombrie