aug. 09 2020
Soiuri de Prun de Vara: cu maturare mijlocie
Soiurile de Prun se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel: soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri timpurii (15 iulie-10 august), soiuri mijlocii (cu maturare mijlocie in perioada 10 august-5 septembrie), tarzii (5-30 septembrie), foarte tarzii (se coc dupa 30 septembrie).
Prunele de vara sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice).
Mementul si modul (manual, mecanizat) recoltarii prunelor varatice difera in functie de destinatia productiei: consum in stare proaspata (fructe pentru masa), distilare (tuica, palinca, rachiu, etc.), procesare industriala (compot, gem, dulceata, fructe deshidratate, etc.).
SOIURILE DE PRUNI CU MATURARE MIJLOCIE (10 august-5 septembrie)
Soi de prun Albatros – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare violet-inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata sau industrializare (distilare); vigoare pom mare.
Soi de prun Agen (d’Agen) – origine Franta; este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor dupa 25 august – 10 septembrie; marimea fructelor mica-mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita subtire, de culoare galben-verzuie, acoperita aproape in intregime cu rosu-violaceu si pruina groasa de culoare albastru-violet; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta (la inceputul coacerii) si moale (la maturitate deplina), suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce, aciditate redusa, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru industrializare; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Agent – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (35-45 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare rosiatica; pulpa este galbena, neaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Andreea – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (35-40 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita, simetrica; pielita de culoare albastru-violet, acoperita cu pruina; pulpa este galbena, potrivit de consistenta, cu suculenta mijlocie, neaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot); vigoare pom mica-mijlocie.
Soi de prun Bluefree – este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 50 g); forma fructelor sferic-alungita, asimetrica; pielita de culoare albastru-inchis, acoperita cu pruina; pulpa de culoare verde-galbuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (deshidratate, gem, compot);vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Centenar – origine Romania; este un soi de prun varatic timpuriu-mijlociu, perioada maturarii fructelor la inceputul lunii august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 50 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita de culoare maroniu incihis si patat cu rosu violaceu, acoperita cu pruina; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditate slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom submijlocie.
Soi de prun Dambovita – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina de culoare gri; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau deshidratate; vigoare pom mare.
Soi de prun Giant Laurence – este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 august-10 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (40-45 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis; pulpa de culoare galbena, ferma, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Grand prix – origine California; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 50 g); forma fructelor elipsoidale; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina groasa de culoare albastruie; pulpa de culoare galbuie, consistenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom submijlocie.
Soi de prun Hanita – origine Germania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (35-40 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis, acoperit cu pruina groasa; pulpa de culoare galbena, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare; vigoare pom mare.
Soi de prun Jubileum (Jubileu) – origine Suedia; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august – 5 septembrie; marimea fructelor mari – foarte mari (50-55 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare roz-rosiatica; pulpa de culoare galbuie, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Muscat de Debrecen – este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor intre 25 august-10 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers ovoidala; pielita de culoare rosiatica; pulpa de culoare galben-aurie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul foarte dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Pescarus – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor supramijlocie (40-50 g); forma fructelor ovoidala, asimetrica; pielita de culoare vanat-inchis, cu grosime medie, acoperita cu pruina de culoare gri; pulpa de culoare galben-verzuie, potrivit de consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (deshidratare); vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Renclod verde – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 25 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (20-30 g); forma fructelor sferica, usor turtita la capete; pielita subtire, de culoare verde-galbui, acoperita cu pruina albicioasa; pulpa de culoare galben-verzuie, carnoasa, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul foarte dulce, aciditate redusa; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mare-foarte-mare.
Soi de prun Record – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (60-70 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita; pielita de grosime medie, culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina albastruie; pulpa este galben-verzuie, crocanta, neaderenta la sambure; gustul armonios, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Record fruct galben – origine Romania; este un soi de prun varatic cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-30 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita; pielita de grosime medie, culoare verde-galbui, acoperita cu putina pruina; pulpa este galben-verzuie, ferma, neaderenta la sambure; gustul foarte dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata sau industrializare (dulceata, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Romanta – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 20 august-5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (peste 50 g); forma fructelor ovoida; pielita de culoare albastru-inchis, acoperita cu pruina gri; pulpa galben-verzuie, crocanta, potrivit de suculenta neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Renkloda Ulena – origine Franta; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 august-30 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita groasa, de culoare galbuie, acoperita cu pruina de culoare alba; pulpa carnoasa, suculenta; gustul dulce, slab aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mare.
Soi de prun Tophit – origine Germania; este un soi de prun mijlociu-tarziu, perioada maturarii fructelor 20 august-15 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis; pulpa de culoare galbena, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat, foarte aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mare.
Soi de prun Tuleu gras – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor dupa 15 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor elipsoidala; pielita subtire, de culoare vanata-inchis, acoperita cu pruina albastruie de grosime medie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat-acidulat, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Tuleu dulce – origine Romania; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor intre 10 august-5 septembrie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor invers-ovoidala, simetrica; pielita de culoare vanat-roscata, acoperita cu pruina alb-albastruie; pulpa de culoare galben-portocalie, consitenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditata slaba, intens aromata; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mare.
Soi de prun Valor – origine Canada; este un soi de prun cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 15 august-10 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (40-45 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis; pulpa de culoare galbena, ferma, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Prun de Vara: cu maturare mijlocie