aug. 09 2020
Soiuri de Prun de Vara extratimpurii-timpurii: descriere
Soiurile de Prun se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel: soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri timpurii (15 iulie-10 august), soiuri cu maturare mijlocie (10 august-5 septembrie), tarzii (5-30 septembrie), foarte tarzii (se coc dupa 30 septembrie).
Prunele varatice sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice).
Mementul si modul (manual, mecanizat) recoltarii prunelor varatice difera in functie de destinatia productiei: consum in stare proaspata (fructe pentru masa); distilare (tuica, palinca, rachiu, etc.); procesare industriala (compot, gem, dulceata, fructe deshidratate, etc.).
SOIURILE DE PRUNI EXTRATIMPURII (15 iunie – 15 iulie)
Soi de prun Diana – origine Romania; este un soi de prun extratimpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 10 iulie; marimea fructelor mare (45-50 g); forma fructelor sferica, usor turtita; pielita groasa, de culoare rosie-violacee acoperita cu pruina dispusa neuniform; pulpa groasa, semicarnoasa, neaderenta la sambure; gustul dulce, slab acidulat, cu aroma slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Nectarina rosie (Peche, Puna piersica) –este un soi de prun extratimpuriu, perioada maturarii fructelor intre 5 iulie-15 iulie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 40 g); forma fructelor sferica, usor turtita la ambele capete, asimetrica; pielita groasa, de culoare verzuie pe partea umbrita si rosu-violet pe cea insorita, acoperita cu pruina albastruie, de grosime medie; pulpa groasa, consistenta, carnoasa, suculenta, de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soi de prun Opal – origine Suedia; este un soi de prun extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (35-45 g); forma fructelor sferic-usor alungita; pielita de culoare galben-rosiatica, cu pruina fina; pulpa de culoare galbuie, suculenta; gustul dulce si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 7-14 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Rivers timpuriu (Early Rivers, Precoce de Rivers) – origine Anglia, este un soi de prun extratimpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-15 iulie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita, usor asimetrica; pielita subtire, de culoare vanat-violet, acoperita cu pruina albastruie groasa; pulpa groasa, consistenta, suculenta, de culoare galben-verzuie, neaderenta la sambure; gustul dulce, fin acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
SOIURI DE PRUNI TIMPURII (15 iulie-10 august)
Soi de prun Avalon – origine Marea Britanie; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 1 august -15 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare roz-galbuie-purpurie, acoperit cu pruina; pulpa de culoare galbuie, ferma, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce, aroma placuta; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (distilare, gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Baragan– origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie – 10 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru inchis, acoperita cu pruina gri-violet; pulpa de culoare galben-verzuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, echilibrat-acidulat, fin aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; vigoare pom mica-mijlocie.
Soi de prun Carpatin – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (45-50 g); forma fructelor sferica, usor alungia la capete; pielita de culoare albastru inchis, acoperita cu pruina gri; pulpa de culoare galben-verzuie, potrivit de consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la smabure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (fructe deshidratate, dulceata, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Cacanska Lepotica – origine Serbia; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie – 15 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor eliptica; pielita de culoare albastra, acoperita cu pruina; pulpa de culoare galbuie, neaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, industria alimentara); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Cacanska Rodna – este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie – 5 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor eliptica; pielita de culoare albastru-inchis, acoperita cu un strat gros de pruina; pulpa de culoare galbuie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Centenar – origine Romania; este un soi de prun timpuriu-mijlociu, perioada maturarii fructelor la inceputul lunii august; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 50 g); forma fructelor invers-ovoida; pielita de culoare maroniu incihis si patat cu rosu violaceu, acoperita cu pruina; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce cu aciditate slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata sau industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Ialomita – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 15 iulie; marimea fructelor mijlocie-mare (30-45 g); forma fructelor sferica, usor alungia, putin asimetrica; pielita de culoare maro inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare verde-galbuie, cu consistenta medie, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Katinka – origine Germania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie – 10 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-inchis; pulpa de culoare alb-galbuie, ferma, neaderenta la sambure; gustul dulce-aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si prepararii de: gem, compot, sucuri; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Minerva – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica, usor asimetrica; pielita de culoare vanat-violacee, acoperita cu pruina groasa de culoare albastruie; pulpa de culoare galben-verzuie, consistenta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom submijlocie.
Soi de prun Mirabelle – origine Asia; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie-5 august; marimea fructelor mijlocie (35-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galbena, cu nuanta rosie pe partea insorita, cu pruina fina; pulpa de culoare galbena, ferma, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul dulce si aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Pescarus – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 30 iulie – 10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoida, asimetrica; pielita de culoare vanat-negricioasa, acoperita cu pruina groasa; pulpa este galben-verzuie, semicarnoasa, potrivit de suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Pitestean – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina groasa de culoare albastruie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Renclod Althan – origine Cehoslovacia; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 20 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica, simetrica; pielita de culoare roz-violacee acoperita cu pruina albastra-violacee; pulpa de culoare galbena, semicarnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, cu aroma slaba; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Renclod de Caransebes– origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare vanat-inchis, acoperita cu pruina groasa; pulpa de culoare galbena, carnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Roman – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastru-rosiatica, acoperita cu pruina cenusie; pulpa de culoare galben-portocalie, crocanta, cu suculenta medie, semiaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Sarmatic – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-10 august; marimea fructelor mijlocie (30-40g); forma fructelor oval alungita; pielita de culoare albastra cu puncte rosiatice; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Silvia – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie – 10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoida, asimetrica; pielita de grosime medie, culoare albastru-violet, acoperita cu pruina de culoare albastruie; pulpa este galbuie, carnoasa, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.
Soi de prun Superb – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 1-15 august; marimea fructelor mijlocie-mare (40-60 g); forma fructelor invers-ovoida, alungita; pielita groasa, de culoare vanat-violacee acoperita cu pruina groasa, de culoare albastra; pulpa este galben-aurie, crocanta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, slab acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soi de prun Tita – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor intre 25 iulie-10 august; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala; pielita de culoare albastra, acoperita cu pruina cenusie; pulpa de culoare galben-verzuie, crocanta, cu suculenta moderata, neaderenta la sambure; gustul excelent; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata; vigoare pom mica-mijlocie.
Soi de prun Tuleu timpuriu – origine Romania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor dupa 25 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor ovoidala, usor asimetrica, cu baza rotunjita; pielita de culoare vanata-violacee acoperita cu pruina groasa albastruie; pulpa de culoare verde-galbuie, carnoasa, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-acidulat, aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot, distilare); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun Topfive – origine Germania; este un soi de prun timpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iulie – 10 august; marimea fructelor mijlocie(30-40 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita de culoare albastru-inchis, acoperit cu pruina groasa; pulpa de culoare galbena, ferma, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; utilizarea fructelor: consum in stare proaspata si industrializare (deshidratate, gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Prun de Vara extratimpurii-timpurii: descriere