feb. 01 2013

Altoirea Vitei de vie Primavara, in uscat si despicatura

Altoirea manuala  “in uscat” a vitei de vie  se face primavara devreme (sfarsit de februarie-inceput de martie).

Altoirea este una din metodele de inmultire vegetativa a plantelor iar in articolul prezent va vom prezenta “Altoirea vitei de vie in despicatura”.

Altoirea este posibila datorita „calusului” (tesutul care conduce la vindecarea ranilor plantei).  Calusul apare prin punerea in contact a  zonelor  generative ale plantei si este determinat de catre celulele cambiale  „cambiu” (Vezi fig.).

In viticultura aceasta metoda este utilizata pentru schimbarea sortimentului: inlocuirea rapida a unui soi de vita de vie sau altoirea vitei de vie nobila pe vita de vie hibrida (HPD-pezenta frecvent in gradini).  Altoirea se aplica din necesitatea de a avea in sol „pamant” un portaltoi:  viguros si rezistent la filoxera pe care se va aplica ca altoi un  soi cunoscut,  pe care ni-l dorim in gradina noastra (Victoria, Cardinal, Tamaioasa Romaneasca, etc.).

Atat portaltoiul cat si altoiul trebuie sa provina din plante sanatoase (plante libere de viroze sau de cancer bacterian).

Portaltoii sunt diversi:

– portaltoi din vita de vie americana obtinuti prin selectie;

 – cele mai la indemana specii de portaltoi sunt reprezentate de vita de vie existenta sau de soiurile de (HPD-hibrid producator direct).  Este bine sa alegem portaltoi cu grosimi ce variaza intre 2,5-5 cm, daca portaltoiul este mai gros reusita poate fi mai mica (creste riscul expunerii la boli si imposibilitatea calusarii „vindecarii integrale”).

Materiale si unelte necesare in altoire

-unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol,  briceag de altoit universal, cutit sau dalta pentru despicat;

materiale: portaltoiul, cordite altoi, banda de altoit sau (banda izolatoare “banda pentru izolatii electrice”),  Mastic de altoit (Arborrin, Potaben, etc.) sau Mastic preparat de noi dupa o reteta sau Ceara de altoit;

Reteta de mastic- ce se aplica la rece (nu trebuie incalzit la foc): 1 kg smoala, 200 g seu de vita; se topesc separat –fiecare in vasul sau, apoi calde se amesteca intr-un vas mare. In final va rezulta un mastic foarte bun ce nu carpa la temperaturi scazute.

I. ALTOIREA PRIMAVARA IN DESPICATURA “IN USCAT” a VITEI DE VIE

Este o metoda des folosita, intrucat este o metoda relativ usor de aplicat, si asigura un procent bun de prindere.

Metoda se poate aplica in perioada de repaus vegetativ a vitei de vie “in uscat”: 15 martie-10 aprilie

Pentru aceasta metoda se vor folosi portaltoi cu un diametru intre 2-6 cm;

–        corditele altoi se  recolteaza inainte sau chiar in momentul altoirii. Corditele altoi se pot pastra la frigider  prin mai multe metode. Se recolteaza si se fasoneaza la 30-40 cm, se infasoara intr-o punga cat mai etans, iar baza se introduce intr-o sticla cu apa (sau in rumegus umed), se pot pastra astfel 1-2 saptamani in frigider (3-6°C). Corditele altoi este bine sa fie recoltate de la exemplare sanatoase (fara viroze sau cancer) si de la soiuri valoroase ale caror struguri va plac. Ideal  este sa faceti altoirea imediat dupa recoltarea ramurilor altoi. Atentie !!! nu utilizati cordite altoi care au inghetat peste iarna.

  1. Prima operatiune este acea de retezare la cep a portaltoiului (la 10 cm de la sol Vezi fig). Atentie – diametrul portaltoiului (poarta altoiul) trebuie sa fie intre 2,5-5 cm. Retezarea se face perpendicular pe acesta, cu ajutorul foarfecilor sau cu fierastraul – in functie de diametru (Vezi fig.).  Dupa retezare se face netezirea capului cu ajutorul briceagului de altoit – mai ales in zona de contracutit a foarfecii, unde coaja se rupe usor;
  2. Relizarea in portaltoi a unei despicaturi (4-5 cm) pe mijloc cu ajutorul unui cutit bine ascutit (Vezi fig.).
  3. Altoiul (gros de  0,4-0,6 cm) se fasoneza la 2 ochi (Vezi fig.) si se confectioneaza sub forma de pana asemanatoare cu lama unui cutit (cu partea exterioara mai groasa decat cea interioara)  (Vezi fig.).
  4. Se face introducerea ramurii altoi (una sau doua ramuri-Vezi fig.) in despicatura creata pe portaltoi. Altoiul se introduce de sus in jos (ca intr-o teaca) incecand sa aliniem zona cambiala (Vezi fig.);
  5. Legarea cu banda de altoit sau (banda izolatoare “banda pentru izolatii electrice”) a zonei de altoire  – de pe portaltoi (Vezi fig.).
  6. Aplicarea pe capul de altoire si pe capul altoiului a masticului de altoit  (Arborrin, Potaben, etc.) sau ceara de altoit, daca totusi nu avem mastic sau ceara de altoit (Vezi fig.).
  7. Odata cu pornirea in vegetatie se va observa daca mugurii altoiului pornesc si ei. Se poate intampla ca vita de vie pe care care au fost grefati altoi sa porneasca cu 1-3 saptamani intarziere in vegetatie.

10. Odata cu cresterea corditelor altoi, acestea se vor lega si fixa cu ajutorul unor tutori, pentru a prevenii ruperea acestora de catre vant.

11. Legatura (banda adeziva care asigura contactul intim) se va inlatura atunci cand altoiul si portaltoiul au calusat (s-au unit total) si zona altoita calusul are tendinta de a creste peste banda.

Dezavantajele altoirii

– unele exemplare de vita de vie se pot usca in urma unei altoirii nereusite.

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

Fig. 1  Sectiune prin portaltoi sau altoi

Fig. 2  Etapele altoirii Vitei de vie „in uscat”  in despicatura

Fig. 3.1  Realizarea despicaturii

Fig. 3.2 Realizarea despicaturii, pasul 2

Fig. 3.3  Introducerea corditelor altoi in despicatura

Fig. 3.4  Introducerea corditelor altoi in despicatura

Fig. 3.5 Legarea vitei de vie altoite

Fig. 3.6 Legarea vitei de vie altoite, pasul 2

Fig. 3.7 Aplicarea de mastic sau ceara de altoit pe ranile proaspete

Fig.  4  Ceara si Mastic de altoit

Fig. 5 Banda de legat

Fig. 6 Schimbarea  sortimentului de Vita de vie  in podgorii

Altoirea vitei de vie

Fig. 7 Vita de vie altoita  s-a prins si a inregistrat cresteri de peste 2 metri, by Nelu Toma

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea Vitei de vie Primavara, in uscat si despicatura

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii