ian. 29 2023

Bolta de vita de vie

Bolta alaturi de semibolta reprezintă  unul din mijloacele de sustinere a vitei de vie (vita de vie este o liana) cele mai utilizate in gospodarii. Rolul boltei de vita de vie  este pe langa cel de producere a strugurilor de masa, vin si unul decorativ, inclusiv acela de a mentine umbra racoroasa langa case.

Inaltimea la centru a unui sistem de sustinere de tip „Bolta” variaza intre 2,4-2,6 m metri.

Distanta intre randurile de vita de vie poate varia de la 1,5-3,5-5 m, in functie de destinatia spatiului (alee pietonala, drum pentru autoturism, etc.).

 

O problema frecventa in cultivarea vitei de vie pe bolta, este reprezentata de fenomenul de degarnisire  al vitelor de vie  (treptat rodul se muta spre partea superioara a vitelor/boltei), care poate fi prevenit prin efectuarea corecta a taierilor in uscat si a lucrarilor in verde, alegerea corecta a tipului de taiere, alegerea potrivita a soiurilor pentru bolta, efectuarea de tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, fertilizarea, etc.

 

Stalpii boltei se confectioneaza adesea din teava metalica  cu diametru  de peste  4 cm, care vor fi adanc ingropati in sol (peste 0,7 m) si betonați.  Arcadele boltei (acoperisul arcuit) se vor confectiona din tevi cu diametru de peste 2 cm. Elementele de structura orizontala vor fi confectionate din tevi cu diametru de peste 2 cm. Pentru etajele de sarme orizontale se vor utiliza sarme de 2,6-3,3 mm. Structura boltei mai poate fi confectionata si  din   teava metalica, lemn,   piatra (stalpii). Se utilizeaza un aparat de sudura si un flex (polizor unghiular). La final se aplica pe elementele matalice materiale anticorozive (grund, vopsea, etc.).

 

Ce soiuri de vita de vie utilizam pentru bolta ?

In general la plantatiile de vita de vie pe bolta se utilizeaza preferabil soiuri de vita de vie mai tolerante la atacul de boli din categoria Hibriziilor inobilati (pentru acestea numarul de tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor este mai redus), soiuri de vita de vie cu utilizare mixta (masa si vin), soiuri de vita de vie de masa, soiuri de v. de v. de vigoare medie si mare.

 

Sisteme de taiere a vitei de vie pe bolta

♦   Taierea vitei de vie pentru BOLTA in cepi   (cordon speronat bilateral) are la baza formatiunea de rod (lemn de 1 an reprezentat prin „cepi de rod”  prezenti pe  lemnul de 2 ani reprezentat de un „ax scurt”), aceasta fiind alcatuita din perechea (2)  cepilor de rod prezenti pe lemn de 2 ani (ax scurt).

Fig. 1 Taierea vitei de vie pentru  BOLTA in cepi   (cordon speronat bilateral)

 

♦   Taierea vitei de vie pentru BOLTA – tip Palmeta pe Bolta (verigi de rod pe tulpina/cordon vertical)  este formata din verigi de rod  (coarde de 6-12 ochi si cepi de inlocuire/rod de 2 ochi)  prezente pe tulpina/cordon vertical, are elementele de rod dispuse altern-etajate.

Fig. 2 Taierea vitei de vie pentru  BOLTA – tip Palmeta pe Bolta (verigi de rod pe tulpina/cordon vertical)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolta de vita de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii