nov. 19 2018

Soiuri Rezistente de vita de vie pentru Struguri de masa

Hibrizi Inobilati (soiuri rezistente, soiuri artizanale, PIWI-Pilzwiederstandsfahig) de struguri de masa  prezinta rezistenta/toleranta la boli criptogamice (boli provocate de ciuperci microscopice) ca: mana vitei de vie (Plasmopara viticola); fainarea vitei de vie (Uncinula necator)doar anumite soiuri. Exista si soiuri de hibrizi inobilati (ex. Moldova) care prezinta si rezistenta la filoxera radicicola.

Avantajul cultivarii soiurilor de vita de vie rezistente/tolerante „hibrizi inobilati” este acela ca la acestea numarul de tratamente este mult redus comparativ cu vita de vie nobila (in functie de rezistenta genetica de care beneficiaza), iar calitatea strugurilor (gustul/aroma, continut in zaharuri, continut de malvidina) este foarte apropiata de cea a strugurilor proveniti de la vita de vie nobila „Europeana”.

Hibrizii Inobilati (soiuri rezistente, soiuri artizanale) au aparut datorita eforturilor horticultorilor viticultori – amelioratori, care dupa aparitia filoxerei in Europa au incercat si incearca sa produca soiuri de vita de vie rezistente (hibrizi interspecifici „Vitis interspecific crossing” care includ soiuri de vie nobila – Vitis vinifera) si cu performante cat mai apropiate de cele ale vitelor nobile si rezistente/tolerante la boli, daunatori si ger.

La inceputul secolului XX (1930-1960) familia Seyve – Villard (Bertille Seyve 1864-1939 tatal; Bertille Seyve 1895-1959 fiul si socrul sau Victor Villard; Joannes Seyve 1900-1966 fratele lui Bertille Seyve fiul) au pornit de la realizarile lui Albert Seibel (metodele si hibrizii Seibel), obtinand primele rezultate cu hibrizii lor inobilati (Seyval blanc ‚ Seyve-Villard 5276’; Villard noir ‚Seyve-Villard 18-315’;  Villard blanc ‚Seyve-Villard 12375’).  Familiile Seyve – Villard  au creat numeroase soiuri de hibrizi inobilati pe parcursul a 4 decenii (1930-1966).

In momentul de fata, avem in cultura si înmulțire numeroase soiuri de hibrizi inobilati de masa sau micști (masa si vin) ca:

♦  Moldova – este un soi de vita de vie de tip hibrid inobilat „artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-violacee, pielita groasa si aderenta la miez, miez crocant „carnos”, aroma/gust franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300-400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 18 tone, tara de origine Republica Moldova. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile VI-VII (01-31 Octombrie).

♦  Andrevit – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie).

♦  Tereza – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).

♦  Valeria – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 220 g,  acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).

♦  Admira – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, strugurii au in medie 210 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, gust/aroma franc „fara aroma”,   productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16 – 30 septembrie).

♦  Muscat de Poloskei  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, gust/aroma de muscat „tamaioasa”,  strugurii au in medie 300 g,   acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 16 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (01 – 15 septembrie).

♦  Perla de Zala  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, aroma fina de muscat „tamaioasa”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01 – 15 august).

Fig. 1 Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli:  Perla de Zala

Fig. 2 Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli:  Muscat de Poloskei

Fig. 3 Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli:   Tereza

 

Fig. 4 Soiuri de struguri de masa rezistenti la boli: Moldova

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri Rezistente de vita de vie pentru Struguri de masa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii