feb. 24 2019

Soiurile de vita de vie cu utilizare Mixta (masa si vin)

Soiurile de vita de vie cu utilizare mixta (masa si vin) –  se preteaza a fi cultivate in gospodarie (sub diverse forme de conducere si sustinere: bolta, spalieri, etc.) sau in  plantatii.

Soiurile de struguri cu utilizare mixta (masa si vin) trebuie sa intruneasca calitati specifice strugurilor de masa (pulpa crocanta, semicrocanta, semizemoasa;  pulpa neaderenta la samburi; samburi putini; pielita subtire si aderenta la pulpa; etc.) dar si calitati specifice strugurilor de vin (vinuri de consum curent – sa acumuleze zaharuri in intervalul 145-190 g/l iar vinurile au intre 8,5-10  % vol.  tarie alcoolica dobandita; vinuri superioare – sa acumuleze zaharuri peste 190 g/l  iar vinurile au peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica dobandita).

 

I. Soiuri de Vita de Vie Nobila – Europeana

  1. Muscat Ottonel  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) mixt (vin si masa) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este subtire de culoare galben-verzuie, gust dulce/aroma de muscat „tamaioasa,  greutatea medie a strugurelui 100 g, acumuleaza 280 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”,  productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01 – 30 septembrie).
  2. Mustoasa de Maderat – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), mixt (vin alb de consum curent si struguri de masa):  pielita este de culoare verzuie-galbena, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 140-170 g, acumulează 160-170 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 15-18 tone, zona de origine Balcani. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este alb de consum curent (vin de masa).
  3. Cinsaut – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) mixt (struguri de masa si vin de consum curent) cu: pielita de culoare negru-vanat, pielita subtire, miez semicrocant, gustul/aroma este franc „fara aroma”, strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 13 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (1-15 septembrie).
  4. Chasselas Roz  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa  cu:  pielita de culoare roz-liliachie, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  aroma/gust echilibrat si  franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 300 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 – 31 august).
  5. Chasselas Dore  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa  cu:  pielita de culoare galben-verzuie sau aurie, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 300 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Egipt. Maturarea strugurilor are loc in Epoca III (16 – 31 august).
  6. Chasselas de Baneasa  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu:  pielita de culoare galben-verzuie sau alb-laptos, pulpa este semi-zemoasa „mijlocie”,  gust/aroma franc „fara aroma”, greutatea medie a strugurelui 270 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 13 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
  7. Silvania  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este groasa de culoare verde-galbuie, pulpa este carnoasa-moale, gust perfect-echilibrat /aroma franc „fara aroma”greutatea medie a strugurelui 220 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile III-IV (16 – 15 septembrie).
  8. Muscat de Hamburg  – este un soi mixt (masa si vin) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), aroma de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a strugurelui 260 g, pielita este subtire, acumuleaza 160-200 g/l zaharuri, este un soi mixt (struguri de masa si struguri de consum curent), productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Anglia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-VI (1 septembrie-15 octombrie).
  9. Cayetana blanca – este un soi mixt (vin si masa) de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri micsti cu:  pielita de culoare verzuie-galbuie, greutatea medie a strugurelui 250-400 g, acumuleaza peste 150 g/l zaharuri, tara de origine Spania.

 

II. Soiuri rezistentehibrizi inobilati, soiuri artizanale”

  1. Andrevit – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie).
  2. Tereza – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust dulce-acrisor / aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie).
  3. Valeria – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, gust/aroma franc „fara aroma”,   strugurii au in medie 220 g,  acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (16 august – 15 septembrie).
  4. Admira – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, strugurii au in medie 210 g,  acumuleaza 170 g/l zaharuri, gust/aroma franc „fara aroma”,   productia la Ha poate atinge 19 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca V (16 – 30 septembrie).
  5. Muscat de Poloskei  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, gust/aroma de muscat „tamaioasa”,  strugurii au in medie 300 g,   acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 16 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (01 – 15 septembrie).
  6. Perla de Zala  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, aroma fina de muscat „tamaioasa”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01 – 15 august).

 

III. Soiuri HPD Hibrizi producatori direct  

  1. Delaware – este un soi de vita de vie mixt (vin alb, struguri albi de masa) de tip HPD (Hibrid producator direct   – Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri vin si masa cu: pielita groasa de culoare verzuie-galbuie, pulpa este mucilaginoasa (specifica HPD cu randament de must de 60 %), gust foxat,   strugurii au in medie <150 g,  acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 9 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VII (16 septembrie – 15 octombrie).
  2. Fraga ‘Noah’ – este un soi de vita de vie mixt (vin alb, struguri albi de masa) de tip HPD (Hibrid producator direct   – Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri vin si masa cu: pielita groasa de culoare verzuie-galbuie, pulpa este mucilaginoasa (specifica HPD cu randament de must de 50-60 %), gust foxat,   strugurii au in medie 150-200 g,  acumuleaza 190 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 5-8 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VII (16 septembrie – 15 octombrie).
  3. Capsunica ‘Isabella’ – este un soi de vita de vie mixt (vin rosu-violaceu, struguri violet inchis masa) de tip HPD (Hibrid producator direct   – Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri vin si masa cu: pielita groasa de culoare violet-inchis, pulpa este mucilaginoasa-incolora (specifica HPD cu randament de must de 60 %), gust foxat,    acumuleaza 120-160 g/l zaharuri, aciditatea este ridicata (5,5-7 g/l), tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile V-VII (16 septembrie – 15 octombrie).

Fig. 1 Soiuri de vita de vie – struguri cu utilizare mixta: masa si vin

Fig. 2 Soiuri de vita de vie – struguri cu utilizare mixta: masa si vin

Fig. 3 Soiuri de vita de vie – struguri cu utilizare mixta: masa si vin

Fig. 4 Soiuri de vita de vie – struguri cu utilizare mixta: masa si vin

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiurile de vita de vie cu utilizare Mixta (masa si vin)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii