Horticultorul.ro

dec. 16 2018

Capsunica ‘Isabella’: soi pentru vin rosu si struguri de masa

Familia: Vitaceae

Denumire stiintifica: Vitis interspecific crossing ‚Isabella’

Denumire populara: Capsunica, Izabela, Isabella, Isabelle, Isabela, Ananas rosu

Originea si raspandirea:  Capsunica  este un soi de HPD (Hibrid producator direct)  originar din SUA. A fost identificat in 1916 in Carolina de Sud, Comitatul Dorchester de catre William Price care ia pus numele ‚Isabella’.  Isabella  este un soi de vita de vie obtinut prin hibridare naturala intre speciile Vitis labrusca X Vitis vinifera.

Capsunica ‚Isabella’  are rezistenta la filoxera radicicola a vitei de vie, dar se pare ca atunci cand a fost introdusa in Europa (anul 1820) radacinile plantei erau purtatoare de Filoxera, infestand astfel toata Europa cu acest daunator periculos.

Acest soi este inca cultivat pe suprafete intinse in Japonia, Brazilia, Portugalia.

In Romania si in majoritatea tarilor Europene –  cultivarea soiurilor de HPD, soi din care face parte si Capsunica  este interzisa prin lege.

Utilizare: Vin rosu-violaceu (au tarie alcoolica scazuta – nu rezista la pastrare, gust foxat), Struguri de Masa

Hibrizii de vita de vie obtinuti din  Vitis labrusca (Fox grape) au fructe cu aroma puternica de foxat (miros de plosnita, fenol, naftalina, furani de HPD, antranilat de metil, de fenol) specific vitelor de vie Americane.

Descriere:

Floarea este hermafrodita;

Frunzele sunt intregi sau trilobate, au partea superioara de culoare verde-inchis, iar cea inferioara este tomentoasa (paroasa – pasloasa), dintii au margini drepte si varf ascutit, de culoare alba la maturitate (Vezi fig.). Codita este lunga de 10-12 cm.

Fructele – boabele au pielita groasa, de culoare violet-inchis, acoperite cu pruina, au 1-1,5 cm in diametru, cu pulpa mucilaginoasa-incolora (au randament scazut de must – cca. 60 %), prezinta gustul puternic foxat (miros de plosnita, fenol, naftalina, furani de HPD, antranilat de metil, de fenol) specific,  contin 2-4 seminte, contin zaharuri 12-16°Brix (120-160 g/l), aciditatea este ridicata (5,5-7 g/l), continut ridicat de malvina ‚malvidina’ (diglucozidul malvidinei), se matureaza in Epocile V-VII 1(16 septembrie – 15 octombrie).

Factori ecologici limitativi:

Suporta temperaturi de pana la -29°C;

Suporta seceta;

Solul – nu suprorta solurile calcaroase (bogate in carbonati – Carbonat de calciu) si apar rapid cloroze pe frunze. Vegeteaza pe soluri reavene si bine drenate, usoare, medii si argilose, cu un pH slab  acid – neutru – slab alcalin.

Are un temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Inmultire:

Este o specie de vita de vie ai carei butasi inradacineaza usor.

Boli: Antracnoza vitei de vie, Putregaiul cenusiu al vitei de vie, Putregaiul negru al vitei de vie,  etc.

Intrucat agresivitatea bolilor si daunatorilor este redusa, se preteaza la cultivare BIO, dar in unele tari printre care si Romania cultivarea este strict interzisa.

Fig. 1 Soiul de Vita de vie Capsunica (Vitis interspecific crossing ‚Isabella’)

Fig. 2 Soiul de Vita de vie Capsunica (Vitis interspecific crossing ‚Isabella’)

Fig. 3 Soiul de Vita de vie Capsunica (Vitis interspecific crossing ‚Isabella’)

Fig. 4 Soiul de Vita de vie Capsunica (Vitis interspecific crossing ‚Isabella’)

Fig. 5 Soiul de Vita de vie Capsunica (Vitis interspecific crossing ‚Isabella’)

Fig. 6 Soiul de Vita de vie Capsunica (Vitis interspecific crossing ‚Isabella’)

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Capsunica ‘Isabella’: soi pentru vin rosu si struguri de masa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii