aug. 01 2021
Cadarca – soi de vita de vie pentru vinuri rosii
Denumire soi vita de vie: Cadarca sinonim cu: Gamza (Bulgaria), Kadarka (Ungaria), Jenei Fekete, Lugojana, Fekete budai, Skadarsko, Kadarka Kek, Raisin noir de Scutari, etc.
Denumirea stiintifica: Vitis vinifera ‘Cadarca’ sin. Vitis vinifera cv. Cadarca
Tip: soi de vita de vie nobila pentru: vinuri rosii de calitate superioara; vinuri rosii de consum curent; vinuri rosii tinere; vinuri rosii invechite 2-3 ani; vinuri cu denumire de origine
Origine: probabil Asia Mica
Cultivare: Cadarca se cultiva in Banat (podgoria Minis, podgoria Recaș, etc).
Utilizare: Cadarca este un soi de struguri negrii pentru: vinuri rosii de consum curent; vinuri rosii superioare;
Descriere/Identificare soi:
- floarea de Cadarca este hermafrodita normala;
- frunza de Cadarca l este de forma cordiforma, intreaga sau trilobata, mare, de culoare verde; cu dinti mijlocii cu laturile convexe (Vezi fig.). Sinusul pețiolar poate fi deschis (in forma de lira) sau inchis (ovoidal). Sinusurile laterale sunt in forma de „V”
- strugurele Cadarca este de marime mic-mijlociu (120 g), este compact, de forma cilindro-conica.
- bobul este sferic, marime-mijlocie. Pielita este de culoare neagra-violacee acoperita cu pruina. Miezul este zemos cu gust ierbos.
- Soi foarte viguros, cu perioada de vegetatie lunga; etc.
Conditii de crestere/cultivare pentru Cadarca:
- cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului;
- prefera locuri cu toamne lungi si calduroase, soluri fertile, reavene, expozitie sudica;
- soiul este sensibil la seceta si necesita irigare;
- se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi; etc.
Agrotehnica aplicata soiului:
Se aplica tăieri scurte (cep).
Obținerea de struguri culesi tarziu si stafidiți pentru vinul de Cadarca se face prin efectuarea lucrărilor de defoliere, iar recoltarea strugurilor se face in Octombrie.
Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:
– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca V si are loc in perioada 20 septembrie-15 octombrie;
– continutul de zaharuri: Cadarca poate sa acumuleze zaharuri in intervalul 145-240 g/l;
– aciditatea totala in must (g/l H2SO4): 3-6 g/l;
– productia este de cca. 6-10 t/ha; etc.
Vinul
Vinurile obtinute din Cadarca sunt vinuri rosii superioare sau vinuri rosii de consum curent. Vinul se poate vinifica ca: vin tanar ; vin învechit (învechirea se face in 2-3 ani, in sticla sau in butoaie de stejar); vin învechit din struguri stafiditi (culesi tarziu). Vinul este de culoare: rosu-aprins, rosu-inchis, purpuriu; armonios acidulat.
Inmultire: soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.
Boli – soiul este sensibil la: Mana vitei de vie, Putregaiul cenușiu al vitei de vie; etc.

Fig. 1 Soiul de vita de vie „Cadarca”

Fig. 2 Soiul de vita de vie „Cadarca”

Fig. 3 Soiul de vita de vie „Cadarca”

Fig. 4 Soiul de vita de vie „Cadarca”

Fig. 5 Soiul de vita de vie „Cadarca”

Fig. 6 Soiul de vita de vie „Cadarca”
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cadarca – soi de vita de vie pentru vinuri rosii