mart. 18 2024

Bolile Vitei de Vie – identificare, combatere eficienta

I. BOLI PROVOCATE DE CIUPERCI

1. Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)este o boala grava intalnita adesea la soiurile de vita de vie nobila. Aceasta este cauzata de ciuperca Plasmopara viticola. Ciuperca ataca toate organele verzi ale vitei de vie: frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescente, flori, boabele de struguri si  carcei. Semnele atacului se pot observa in prima faza pe partea superioara a frunzelor, unde apar pete galbui iar pe partea inferioara a frunzelor, in aceste locuri, se observa un puf albicios. Atacul manei asupra ciorchinilor de vita de vie va face ca strugurii sa nu acumuleze suficiente zaharuri, conducand astfel la un vin de calitate inferioara. Boala se combate cu fungicide ca: Zetanil, Mikal Flash, Ridomil Gold Combi, Orondis Ultra, etc.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);

 

2. Fainarea la vita de vie (Uncinula necator) este una dintre cele mai pagubitoare boli ale vitei de vie. Fainarea la vita de vie este cauzata de ciuperca Uncinula necator. Aceasta afecteaza toate organele plantei, provocand numeroase pagube. Semnele atacului sunt observate pe organele plantei, sub forma de puf făinos de culoare alb-cenusie. Atacul ciupercii pe frunze duce la rasucirea marginilor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Fainarea la vita de vie (Uncinula necator);

 

3. Putregaiul cenusiu al vitei de vie (Botrytis cinerea) – este o boala foarte periculoasa (pagubitoare) la vita de vie, cauzata de ciuperca Botrytis cinerea. Putregaiul cenusiu ataca frunzele, lastarii, inflorescetele,  ciorchinii tineri si boabele vitei de vie. Semnele atacului pe frunze apare sub forma unor pete galbui, care in timp devin rosietice, in dreptul lor apare mucegaiul alb, pulverulent. Atacul putregaiului pe lastari se manifesta sub forma unor pete brune sau cenusii. Atacul putregaiului pe inflorescente si boabele de struguri al este cel mai pagubitor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Putregaiul cenusiu al vitei de vie (Botrytis cinerea);

 

4. Putregaiul negru al vitei de vie (Guignardia bidwellii) – este o boala intalnita frecvent la vita de vie. Aceasta este cauzata de ciuperca Guignardia bidwellii, care apare in conditii de umiditate ridicata. Ciuperca afecteaza toatele zonele verzi ale plantei, dar provoaca cele mai mari daune pe fruncte. Infectia apare in prima faza pe frunzele tinere sub forma unor pete circulare maronii, care apoi se maresc si formeaza in centru lor o zona galbena. Boabele de struguri sunt afectate de putregaiul negru, pe acestea se observa in prima faza pete de culoare maro deschis, care mai apoi acopere in intregime boabele, ducand pana la stafidirea si mumificarea acestora.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …. Putregaiul negru al vitei de vie (Guignardia bidwellii);

 

5. Esca – Apoplexia vitei de vie (Stereum hirsutum)este care afecteaza butucii batrani ai vitei de vie. Esca este cauzata de prezenta ciupercii Stereum hirsutum. Semnele atacului se pot observa pe timpul verii, cand pe frunze apar pete isolate, necrozate cu halou galben. Ciorchinele afectate se ofilesc, se stafidesc si capătă un aspect brun roscat, iar butucii afectati se debiliteaza si in final se usuca.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Esca – Apoplexia vitei de vie (Stereum hirsutum); 

 

6. Excorioza vitei de vie (Phomopsis viticola)este o boala intalnita adesea la vita de vie. Aceasta este cauzata de ciuperca Phomopsis viticola. Ciuperca afecteaza lastarii, frunzele, rahisul, boabele, coardele si mugurii vitei de vie. Lastarii vitei de vie atacati de catre ciuperca Phomopsis viticola mor si nu mai pornesc in vegetatie. Pe frunze apar pete ovale, necrozate in centru cu un halou galben sau auriu la exterior. Boabele sunt afectate inca de la formare, iar toamna, in conditii optime de dezvoltare, ciuperca provoaca putrezirea si stafidirea boabelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Excorioza vitei de vie (Phomopsis viticola);

 

7. Patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila) este  boala vitei de vie, cauzata de catre ciuperca Pseudopeziza tracheiphila. Aceasta se manifesta prin aparitia unor pete rosietice pe frunze la soiurile cu struguri rosii si pete maronii cu margini galbene la soiurile cu struguri albi. Petele aparute pe frunze pot creste, pana ajung sa cuprinda jumatate din frunza. Partea din frunza afectata se usuca si moare;

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul …. Patarea rosie a frunzelor vitei de vie (Pseudopeziza tracheiphila);

 

8. Putregaiul alb al radacinilor (Rosellinia necatrix sin. Dematophora necatrix)  – este o boala intalnita si la vita de vie. Aceasta este cauzata de catre ciuperca Rosellinia necatrix, care dezvolta firisoare albe pe radacinile si butasii vitei de vie;

 

9.  Antracnoza vitei de vie  (Elsinoe ampelina) este o boala criptogamica (micoza – provocata de ciuperci) grava, intalnita la vita de vie nobila (Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca regala, Cardinal, Italia, Afuz-Ali, Chasselas Dore), si la hibrizii producatori directi (HPD).

Ciuperca ataca plante din genul Vitis spp. ca: Vitis vinifera, Vitis rupestris, Vitis labrusca dar si Murul, Zmeurul.

Ciuperca (Elsinoe ampelina) ataca frunzele, lastarii tineri si boabele verzi tinere.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Antracnoza vitei de vie;

 

10. Putregaiul umed al vitei de vie (Rhizopus nigricans sin. Rhizopus stolonifer) – este un putregai micotic care afecteaza strugurii in special pe cei raniti in stadiu de parga sau ajunsi la maturitate. Pagubele sunt mai mari la soiurile de vin comparativ cu cele de struguri de masa;

 

11. Putregaiul verde al vitei de vie (Penicillium expansum);

 

12. Fumagina la vita de vie este o boala provocata de ciuperca Capnodium salicinum. Fumagina la vita de vie (pelicula de culoare neagra – funingine) apare pe organele plantelor de vita de vie odata cu prezenta secretiilor dulci ‚roua de miere’ ale unor insecte ca: paduchi de plante-afide, paduchi lanosi, puricele melifer al parului, paduchi lanosi, cicada Metcalfa pruinosa, paduchi testosi mobili, paduchi falsi testosi, musculita alba de sera, etc. pe care ciuperca le colonizeaza (Vezi fig.). Secretiile ‚roua de miere’ ajung pe organele vitei de fie in general de la plantele din apropiere (fenomen frecvent in gradini) colonizate de insectele  si mai rar de la insecte (ex. Metcalfa pruinosa) care sunt prezente ca daunatori direct pe vita de vie.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Fumagina la vita de vie; etc.

 

13. Eutipoza vitei de vie este o boala grava provocata de ciuperca Eutypa lata, intalnita frecvent la vita de vie nobila si cais dar si la alte specii de pomi si arbusti fructiferi.

Boala a fost pentru prima oara raportata in Tasmania in anul – 1931 (Dowson)  iar in present are o raspandire aproape globala.

Plante gazda/atacate: vita de vie si caisul sunt speciile mai sensibile si frecvent atacate, piersic, nectarin, migdal, prun, cires, visin, mar, par, nuc, coacaz rosu, etc. Peste 90 specii lemnoase din 23 Familii.

Ciuperca (Eutypa lata) ataca organele lemnificate ale vitei de vie (tulpina, brațe, cordoane, coarde, etc.) iar in cativa ani de la infectie organul atacat sau butucul moare (se usuca).

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Eutipoza vitei de vie (Eutypa lata); etc.

 

II. BOLI PROVOCATE DE BACTERII

1. Cancerul bacterian al vitei de vie (Agrobacterium vitis)este o boala foarta serioasa intalnita la vita de vie. Cancerul vieti de vie se manifesta prin aparitia galelor in zona de altoire sau pe coardele vitei, provocand ofilirea frunzelor si a lastarilor. Aceasta este foarte greu de controlat, ducand pana la moartea plantelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul … Cancerul vitei de vie (Agrobacterium vitis);

 

2. Bacterioza – boala lui Pierce’s  (Xylella fastidiosa) la vita de vie  – al carui vector principal este Cicada scuipatul cucului (Philaenus spumarius); etc.

 

III. BOLI PROVOCATE DE VIRUSI

1. Virusul rasucirii frunzelor (Grapevine leafroll)este o viroza intalnita atat la soiurile cu struguri albi, cat si cei cu struguri negrii. Semnele atacului se pot observa pe frunzele plantelor atacate, acestea rasucindu-se spre partea inferioara. Virozarea plantelor de vita de vie duce la o producție slaba cantitativ si calitativ si la sensibilizarea la temperaturi scazute a plantelor afectate.

 

2. Scurt-nodarea vitei de vie (Grapevine fanleaf virus – GFLV) este o viroza intalnita la vita de vie, care afecteaza grav productia.  Semnele virozei se pot observa prin numarul mare lastari aparuti, cu frunze decolorate si deformate. Viroza conduce la plante ale caror flori nu leaga si boabele raman mici, fara sa se matureze; etc.

 

IV. BOLI PROVOCATE DE FITOPLASME

1.  Flavescenta-Ingalbenirea aurie a vitei de vie (Grapevine flavescence dorée phytoplasma sin. Phytoplasma vitis) – este o boala foarte grava intalnita la vita de vie. Aceasta este o boala provocata de fitoplasme/microplasme. Semnele atacului se pot observa pe frunze, coarde sau struguri. Pe frunzele soiurilor de struguri albi, apar pete  galben-aurii, frunzele se strang spre partea inferioara, iar la finele perioadei de vegetatie, acestea se necrozeaza. La soiurile de struguri rosii, petele care apar pe frunze au culoarea rosie, frunzele afectate cad prematur. Flavescenta la lastarii vitei de vie se identifica prin maturarea tarzie a coardelor.

Pentru detalii suplimentare si combatere cititi articolul ….  Flavescenta-Ingalbenirea aurie a vitei de vie; etc.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile Vitei de Vie – identificare, combatere eficienta

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii