feb. 24 2020
Scheletul butucului vitei de vie: ritidom, punct altoire, buturuga, brate, cordoane, punte de rod
Scheletul butucului vitei de vie: trunchiul (tulpina, axul neramificat) si coroana (ramificațiile de schelet pornite din tulpina)
Elementele aeriene multianuale ale butucului vitei de vie (de 2 sau mai mulți ani) sunt importante, întrucât acestea formează scheletul plantei cu toate particularitățile acestuia, ce diferă de la un tip de taiere la altul, fiind adaptat: cerintelor fiecarui soi in parte, necesitatilor agrotehnice (elaborarea de tehnologi agricole rentabile), lucrarilor, conditiilor de cultura, destinatiei productiei, etc.
CUPRINS:
Ritidomul vitei de vie este un invelis extern de aparare, reprezentat de scoarța multianuala (scoarta primara si secundara moarta si crapata) si multistratificata care crapă si se exfoliază in fâșii longitudinale. Ritidomul vitei de vie este prezent dupa mai multi ani atât pe tulpina, cat si pe elemente permanente din coroana. Ritidomul constituie mediu de iernat pentru insecte dăunătoare aflate in diferite stadii de dezvoltare in perioada de iarna.
Scheletul butucului vitei de vie este compus din: tulpina (trunchi, axul neramificat) si coroana (ramificațiile de schelet pornite din tulpina).
I. TULPINA (trunchiul, axul neramificat) are diferite inaltimi si grosimi (diametre). Aceasta este caracterizata prin numeroase elemente specifice ca:
1. Punctul de altoire (zona de concrestere) este prezent pe tulpina (la baza) si este caracteristic la vitele de vie altoite. Recunoasterea punctului de altoire este importanta la: plantare, protejarea acestuia prin musuroire cu pamant (este o zona sensibila si se protejeaza de temperaturi scazute-iarna, foarte ridicate – vara), copcitul vitei de vie, eliminarea lastarilor porniti din portaltoi, aparitia cancerului bacterial al vitei de vie, etc. In zona punctului de altoire apare frecvent o ingrosare a altoiului. Lipsa de afinitate intre altoi si portaltoi va determina in timp (multi ani) o ingrosare excesiva a altoiului formand o galma in zona punctului de altoire.
2. BUTURUGA (scaunul jos al butucului) reprezinta partea ingrosata a tulpinii, situata in apropierea solului. Buturuga este specifica formelor de conducere joasa (pana la 60 cm de la nivelul solului) a vitei de vie. Buturuga ia naștere in timp, ca urmare a taierilor in uscat efectuate an de an.
3. TULPINA este specifica la numeroase tipuri arhitectonice de taiere si are inaltimi de peste 60 cm, in functie de forma de conducere. Semitrunchiul (semitulpina are inaltimea de 0,6-0,85 m) – forme semiînalte. Tulpina (trunchiul are > 0,85 m inaltime) forme inalte.
4. Capul butucului este specific vitelor de vie conduse pe tulpini semiînalte (0,6-1 m de la sol) si inalte (>1 m de la sol), care au pe capul tulpinii / butucului elemente de rod, ex. veriga de rod la (Guyot pe semitulpina, Guyot pe tulpina, Pergola rationala).
5. Scaunul inalt al butucului vitei de vie este specific vitelor de vie conduse pe tulpini semiînalte (0,6-1 m de la sol) si inalte (>1 m de la sol), care au elementele de rod sustinute pe elemente de coroana (cordoane unilaterale sau cordoane bilaterale).
II. COROANA este reprezentata prin ramificațiile de schelet pornite din tulpina
In funcție de lungime, vârsta (≥ 2 ani), rolul îndeplinit in coroana se pot intalnii elemente specifice ca:
1. BRATELE vitei de vie sunt ramuri de schelet ramificate numai la varf cu varsta de peste 2 ani.
In funcție de lungime, brațele pot fi: scurte (< 30 cm), mijlocii (de 30-60 cm), lungi (60-90 cm);
Numarul bratelor unui butuc este diferit in functie de tipul de taiere: acesta variaza intre 1-6 sau mai multe.
Dupa varsta, bratele pot fi: permanente (se mentin pe toada durata de viata a plantatiei), temporare (se inlocuiesc periodic dupa o perioada de 3-8 ani, ex. taierea Guyot cu brate inlocuite periodic);
Bratele vitei de vie pot fi simple – neramificate sau compuse – ramificate.
11. Cotoarele sunt brațe scurte (< 30 cm), rigide si goase, ex. la taierea de Cotnari.
12. Corcani sunt brate lungi (30-90 cm), elastice, mai subtiri, ex. la taierea tip Chablis.
2. CORDOANELE vitei de vie sunt ramuri de schelet ramificate pe toata lungimea cu vârsta de peste 2 ani, au pozitie orizontala sunt intalnite la tipurile de conducere semiînalte sau înalte.
Cordoanele vitei de vie pot fi din punct de vedere al poziției fata de tulpina: unilaterale (doar de o parte a tulpinii) sau bilaterale (de o parte si de alta a tulpinii).
Cordoanele pot fi din punct de vedere al numarului: cordoane simple (1 cordon), cordoane duble (2 cordoane paralele), cordoane multiple (mai multe cordoane pe mai multe etaje).
3. PUNȚILE DE ROD / ELEMENTE DE 2 ANI la vita de vie sunt elemente de schelet la care ochii / mugurii de iarna nu sunt prezenti (aceste coarde nu sunt fertile), scoarța se desprinde in fasii lungi, maduva este comprimata, diametru 1,3-2 cm, noduri slab vizibile. Puntea de rod reprezinta baza (suportul) elementelor roditoare (coarda de 1 an – roditoare, cep de rod, cordita de rod, etc.). Pe coardele de 2 ani (puntile de rod) se intalnesc lastari / coarde de 1 an.
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Scheletul butucului vitei de vie: ritidom, punct altoire, buturuga, brate, cordoane, punte de rod