Horticultorul.ro

feb. 24 2020

Scheletul butucului vitei de vie: ritidom, punct altoire, buturuga, brate, cordoane, punte de rod

Scheletul butucului vitei de vie: trunchiul (tulpina, axul neramificat) si coroana (ramificațiile de schelet pornite din tulpina)

Elementele aeriene multianuale ale butucului vitei de vie (de 2 sau mai mulți ani) sunt importante, întrucât acestea formează scheletul  plantei cu toate particularitățile acestuia, ce diferă de la un tip de taiere la altul, fiind adaptat: cerintelor fiecarui  soi in parte, necesitatilor agrotehnice (elaborarea  de tehnologi agricole rentabile), lucrarilor, conditiilor de cultura, destinatiei productiei, etc.

CUPRINS:

Ritidomul vitei de vie

Punctul de altoire

Buturuga

Tulpina vitei de vie

Capul butucului

Scaunul inalt al butucului

Coroana vitei de vie

Bratele

Cotoarele (brate scurte)

Corcani (brate lungi si elastice)

Cordoanele

Puntile de rod (elemente de 2 ani)

 

Ritidomul vitei de vie este un invelis extern de aparare,  reprezentat de scoarța multianuala (scoarta primara si secundara moarta si crapata) si multistratificata care crapă si se exfoliază in fâșii longitudinale. Ritidomul vitei de vie este prezent dupa mai multi ani atât pe tulpina, cat si pe elemente permanente din coroana. Ritidomul  constituie mediu de iernat pentru insecte dăunătoare aflate in diferite stadii de dezvoltare in perioada de iarna.

Fig. 1 Ritidomul vitei de vie

Scheletul butucului vitei de vie este compus din: tulpina (trunchi, axul neramificat) si coroana (ramificațiile de schelet pornite din tulpina).

I. TULPINA (trunchiul, axul neramificat) are diferite inaltimi si grosimi (diametre). Aceasta este caracterizata prin numeroase elemente specifice ca:

1. Punctul de altoire (zona de concrestere) este prezent pe tulpina (la baza) si este caracteristic la vitele de vie altoite. Recunoasterea punctului de altoire este importanta la: plantare, protejarea acestuia prin musuroire cu pamant (este o zona sensibila si se protejeaza de temperaturi scazute-iarna, foarte ridicate – vara), copcitul vitei de vie, eliminarea lastarilor porniti din portaltoi, aparitia cancerului bacterial al vitei de vie, etc. In zona punctului de altoire apare frecvent o ingrosare a altoiului. Lipsa de afinitate intre altoi si portaltoi va determina in timp (multi ani) o ingrosare excesiva a altoiului formand o galma in zona punctului de altoire.

Fig. 2 Punctul de altoire al vitei de vie

2. BUTURUGA (scaunul jos al butucului) reprezinta partea ingrosata a tulpinii, situata in apropierea solului. Buturuga este specifica formelor de conducere joasa  (pana la 60 cm de la nivelul solului) a vitei de vie. Buturuga ia naștere in timp,  ca urmare a taierilor in uscat efectuate an de an.

Fig. 3 Buturuga vitei de vie

3. TULPINA este specifica la numeroase tipuri arhitectonice de taiere si are inaltimi de peste  60 cm, in functie de forma de conducere. Semitrunchiul (semitulpina are inaltimea de 0,6-0,85 m) – forme semiînalte. Tulpina (trunchiul are > 0,85 m inaltime)  forme inalte.

Fig. 4 Tulpina vitei de vie

4. Capul butucului este specific vitelor de vie conduse pe tulpini semiînalte (0,6-1 m de la sol) si inalte (>1 m de la sol), care au pe capul tulpinii / butucului elemente de rod, ex. veriga de rod la (Guyot pe semitulpina, Guyot pe tulpina, Pergola rationala).

Fig. 5 Capul butucului vitei de vie

5. Scaunul inalt al butucului vitei de vie este specific vitelor de vie conduse pe tulpini semiînalte (0,6-1 m de la sol) si inalte (>1 m de la sol), care au elementele de rod sustinute  pe elemente de coroana (cordoane unilaterale sau cordoane bilaterale).

Fig. 6 Scaunul inalt al vitei de vie

II. COROANA este reprezentata prin ramificațiile de schelet pornite din tulpina

In funcție de lungime, vârsta (≥ 2 ani), rolul îndeplinit in coroana se pot intalnii  elemente specifice ca:

1. BRATELE vitei de vie sunt ramuri de schelet ramificate numai la varf cu varsta de peste 2 ani.

In funcție de lungime, brațele pot fi: scurte (< 30 cm), mijlocii (de 30-60 cm), lungi (60-90 cm);

Numarul bratelor unui butuc este diferit in functie de tipul de taiere: acesta variaza intre 1-6 sau mai multe.

Dupa varsta, bratele pot fi: permanente (se mentin pe toada durata de viata a plantatiei), temporare (se inlocuiesc periodic dupa o perioada de 3-8 ani, ex. taierea Guyot cu brate inlocuite periodic);

Fig. 7 Guyot cu brate inlocuite periodic

Bratele vitei de vie pot fi simple – neramificate  sau compuse – ramificate.

Fig. 8 Taierea cu brate compuse -ramificate

11. Cotoarele sunt brațe scurte (< 30 cm), rigide si goase, ex. la taierea de Cotnari.

Fig. 9 Taierea Cotnari cu brate scurte simple-neramificate cotoare

12. Corcani sunt brate lungi (30-90 cm), elastice, mai subtiri, ex. la taierea tip Chablis.

Fig. 10 Taierea Chablis cu brate lungi (30-90 cm) si elastice „Corcani”

2. CORDOANELE vitei de vie sunt ramuri de schelet ramificate pe toata lungimea cu vârsta de peste 2 ani, au pozitie orizontala sunt intalnite la tipurile de conducere semiînalte sau înalte.

Cordoanele vitei de vie pot fi din punct de vedere al poziției fata de tulpina: unilaterale (doar de o parte a tulpinii) sau bilaterale (de o parte si de alta a tulpinii).

Fig. 11 Cordoanele simple  unilaterale ale butucului vitei de vie

Fig. 12 Cordoanele simple bilaterale ale butucului vitei de vie

Cordoanele pot fi din punct de vedere al numarului: cordoane simple (1 cordon), cordoane duble (2 cordoane paralele), cordoane multiple (mai multe cordoane pe mai multe etaje).

3. PUNȚILE DE ROD / ELEMENTE DE 2 ANI   la vita de vie sunt elemente de schelet la care ochii / mugurii de iarna nu sunt prezenti (aceste coarde nu sunt fertile), scoarța se desprinde in fasii lungi, maduva este comprimata, diametru 1,3-2 cm, noduri slab vizibile. Puntea de rod reprezinta baza (suportul) elementelor roditoare (coarda de 1 an – roditoare, cep de rod, cordita de rod, etc.). Pe coardele de 2 ani (puntile de rod) se intalnesc lastari / coarde de 1 an.

Fig. 13 Punte de rod / Coarda de 2 ani, Cap butuc la vita de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Scheletul butucului vitei de vie: ritidom, punct altoire, buturuga, brate, cordoane, punte de rod

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii